De pe la noi, Editoriale — noiembrie 16, 2014 at 23:23

Sa luam lumina

by
sa-luam-lumina-2
Ma intreb in fiecare zi , de ce nu vad compatriotii mei, lumina de deasupra capetelor lor, si vad numai cerul intunecat. Sunt frumosi, inteligenti, inventivi, au curtea lor, casa lor, padurea lor, si vor o tara “ca dincolo”,  Ce este “dincolo”.
Daca le propui un test , sa explice sincer , de ce dincolo este asa cum au vazut (cei care au vazut), dupa citeva fraze, vor spune vorbe goale, vor fi pusi in situatia clientilor lui Platon, care prin metoda sa de chestionare, ii determina sa se contrazica singuri , pentru ca fiita umana , profita de faptul ca si-a dezvoltat un limbaj , ca sa-si ascunda prin el si incompetenta.
Metoda maeutica a lui Platon , era ca o analiza medicala , recunosteai singur, da, am baut sau am mincat ce nu trebuia . Da, “dincolo”, este un salariu mai mare, dar au intrebat pe “coplanetarii de “dincolo”, la ce le ajunge acel salariu ? Sunt mai civilizati, dar stiu toti romanii ca civilizatia incepe de la cosul de gunoi sau de la sifonul din baia lor ? Aici un Platon te-ar fi intrebat , dar tu faci tot ce trebuie ca sa fii un civilizat ?
Romanii au darul povestitului, ce au vazut, ce au auzit, ce cred ei, dar mai putin vorbesc despre ce au facut CU MANA LOR. Daca se duc “dincolo” se fotografiaza in fata primului atelier al lui Dali, sau a unui mic bordel “Lapin agil”, ca de, e la Paris.
Aici acasa, tinem in beciurile sau in podurile muzeului, bucati de case neolitice de acum 5ooo de ani, de o frumusete si o importanta rara, pentru care ar alerga strainii ca la Muntele Atos, prostia de turma, ..”la noi nu e la Paris “, si in plus, “ce ne iese la afacerea asta ?”
Mai bine sa privim peste gard , ca si cum la noi nu ar arde acelasi soare .
Alexandru Paraschiv , sculptor la Ostrov

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page