Comunicate de presă — septembrie 12, 2016 at 15:20

S-a publicat Regulamentul delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei Europene privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea producției de lapte

by

 

TO GO WITH AFP STORY BY MARIETTE LE ROUX (FILES)-- A file photo taken on September 15, 2009 shows Prim'Holstein cows standing by milk churns in the field of a dairy farm in Sainte-Colombe-en-Bruilhois, southwestern France. Drink lots of milk to strengthen your bones and boost your health, doctors say. But a study in The BMJ medical journal Wednesday said Swedes with a high intake of cow's milk died younger -- and women suffered more fractures. The findings may warrant questions about recommendations for milk consumption, although further research is needed, its authors said, as the association may be purely coincidental. AFP PHOTO / JEAN-PIERRE MULLERJEAN-PIERRE MULLER/AFP/Getty Images

12 septembrie 2016

 COMUNICAT DE PRESĂ

downloadAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L242/9.9.2016, s-a publicat Regulamentul delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei Europene privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea producției de lapte, stabilite la un cuantum de 14 euro/100kg de lapte de vacă, cu o limitare la un volum total de reducere a livrărilor de lapte care corespunde sumei de 150 milioane euro.

Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care se angajează să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni –perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent – perioada de referință.

Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 kg și de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referință.

Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte vor depune un formular de cerere de ajutor la care vor atașa copii ale contractelor cu prim-cumpărătorii, copii ale documente fiscale care atestă livrările –facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de reducere și în luna iulie 2016. Depunerea se va face la sediul Centrului Județean APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza căruia solicitantul îşi are domiciliul/sediul social, direct sau prin poștă.

În cursul săptamanii 12 – 16.09.2016, formularul de cerere de ajutor se va găsi la toate Centrele Județene APIA, precum și la Centrul Municipiului București și de asemenea va fi postat pe site-ul instituției: www.apia.org.ro.

Termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor complete, pentru cele patru perioade de reducere care acoperă câte 3 luni calendaristice, sunt stabilite astfel:

-21 septembrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru prima perioada de reducere octombrie, noiembrie, decembrie 2016;

-12 octombrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru a doua perioada de reducere: noiembrie și decembrie 2016, precum și ianuarie 2017;

-9 noiembrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru cea de a treia perioada de reducere: decembrie 2016, ianuarie și februarie 2017;

– 7 decembrie 2016, ora 13:00, ora României, pentru cea de a patra perioada de reducere : ianuarie, februarie și martie 2017.

Solicitanții de ajutor pot depune o singură cerere de ajutor aferentă unei perioade de reducere, cu excepția solicitanților care au depus o cerere pentru prima perioada și care pot depune o cerere și   pentru cea de a patra perioadă.

După verificarea cererilor de ajutor, cantitățile eligibile vor fi transmise la Comisia Europeană. Aceasta va informa statele membre cu privire la măsura în care, ținând seama de încadrarea în plafonul  comunitar al măsurii, se pot acorda autorizații pentru cantitățile solicitate. APIA va comunica fiecărui solicitant a cărui cerere a fost declarată admisă și plauzibilă, cantitatea de reducere autorizată pentru care va primi plata.

După încheierea perioadei de reducere în termen de maxim 45 de zile, beneficiarul va depune cerere de plată în limita cantității autorizate, iar plata se va efectua după realizarea controalelor, cel târziu în a 90-a zi după data încheierii perioadei de reducere.

Suma de plată a ajutorului se calculează prin raportarea cantității reduse efectiv la cantitatea autorizată pentru reducere astfel: dacă a fost redusă până la 80% din cantitatea autorizată se plătește cantitatea redusă efectiv, dacă reducerea efectivă este între 50 și 80% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se reduce cu 20%, dacă reducerea efectivă este până la 20% din cantitatea autorizată   cuantumul ajutorului se reduce cu 50%, iar dacă reducerea efectivă este mai puțin de 20% din cantitatea autorizată nu se plătește niciun ajutor.

Cursul de schimb prevăzut pentru efectuarea plății este de  4.4575 lei/euro.

 

DIRECTOR EXECUTIV

Eugen MOGOŞ

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page