Dezvoltare durabilă, Economie — februarie 14, 2015 at 16:31

S- a adoptat noul program transfrontalier Interreg pentru România și Bulgaria

by

Noul program transfrontalier Interreg pentru România și Bulgaria a fost adoptat vineri de comisarul european pentru politica regională Corina Crețu.

corina cretuAcest program va îmbunătăți condițiile de viață, de studiu și de muncă în cele 15 regiuni de frontieră din România și Bulgaria, sporindu-le astfel atractivitatea atât pentru turiști, cât și pentru investitori. Valoarea totală a investițiilor din cadrul programului depășește 258 de milioane de euro, contribuția Uniunii Europene fiind de aproape 216 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, informează Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Programul se va concentra pe cinci priorități: o regiune bine conectată, o regiune verde, o regiune sigură, o regiune incluzivă cu mână de lucru calificată și o regiune eficientă.

‘Locuitorii acestor regiuni de frontieră din România și Bulgaria vor beneficia în mod direct de programul pe care l-am adoptat astăzi. Aceste regiuni constituie o zonă a Europei unde buna colaborare și încercarea de a rezolva problemele comune sunt esențiale. Zona oferă, de asemenea, oportunități considerabile datorită proximității cu fluviul Dunărea și cu Marea Neagră. Programul și proiectele aferente vor ajuta comunitățile locale să exploateze oportunitățile menționate’, a declarat Corina Crețu, după adoptarea programului Interreg.

Prin programul Interreg pentru România și Bulgaria sunt vizate ca obiective îmbunătățirea navigabilității pe Dunăre și Marea Neagră în zona transfrontalieră, crearea unui nou model de utilizare durabilă a patrimoniului natural și cultural din zona transfrontalieră, îmbunătățirea gestionării comune și protejării siturilor NATURA 2000, sporirea capacității de prevenire și gestionare a riscurilor de dezastre în zona transfrontalieră, integrarea zonei transfrontaliere din punctul de vedere al ocupării și mobilității forței de muncă și cooperare și eficiență sporită în cazul instituțiilor publice din zona transfrontalieră.

Cele 15 regiuni vizate de programul Interreg V-A România-Bulgaria sunt Constanța, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Mehedinți și Olt din România și Vidin, Montana, Vrața, Plevna, Veliko Târnovo, Ruse, Silistra și Dobrici din Bulgaria.

Cea de-a cincea perioadă de programare a Interreg 2014-2020 dispune de un buget de 10,1 miliarde de euro, reprezentând investiții în cadrul a peste 100 de programe de cooperare între regiuni și partenerii teritoriali, sociali și economici. Bugetul respectiv include, de asemenea, sumele FEDR alocate statelor membre în vederea participării la programele de cooperare la frontierele externe ale UE.

Sursa:agerpres.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page