Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — martie 28, 2016 at 23:40

S-a lansat ”Sunt exclus că…” Art Films – Tineri frumoși și talentați, Lideri ai Mileniului Trei!

by

Azi, 28 martie 2016,  a avut loc lansarea filmului ”Sunt exclus că…” al trupei de elevi ”Art Film”, la Centrul Școlar și Cultural de Jurnalism, la liceul Danubius Călărași. Acești copii minunați și talentați care alcătuiesc trupa ”Art Films”, au realizat un film de scurt metraj, un proiect asumat în cadrul Programului Educațional în Arta de a Conduce “Liderii Mileniului Trei”, foarte interesant și realizat integral de către elevi, care se adresează generației lor, în care au încercat să sublinieze anumite probleme din sistemul de învățământ, de care ”se lovesc” în fiecare zi. Mai precis este vorba de Bullying, un fenomen din ce în ce mai frecvent în școlile copiilor noștri.

artfilms051Ce este Bullying-ul? Este un act comportamental repetat, care rănește fizic sau psihic o persoană. La elevii de liceu, și nu numai, el se caracterizează prin comportamentul unei persoane care încearcă să se impună violent asupra altora, pentru obținerea supremației. Din păcate, această formă de violență, de agresivitate se observă cel mai des la școală, în grupurile de copii.

Pe scurt, în acest scurt metraj, acești tineri au încercat să surprindă în cinci minute, majoritatea aspectelor enumerate de mine mai sus. Un elev obișnuit, Mihai Pripici, află cum într-un mod urât și violent, cine este cel mai de temut din școală și care este „gașca periculoasă”… Este hărțuit, agresat, răpit și hăituit, de alți copii ca și el…

artfilms046Menționez că alături de echipa proiectului ”Art Films” au fost prezenți: profesor Dumitrel Toma – trainer în cadrul Programului Educațional în Arta de a Conduce “Liderii Mileniului Trei”, colaboratori și colegi de-ai acestora. Tinerii realizatori au vorbit despre ce a însemnat acest proiect pentru ei, problemele pe care le-au identificat pe parcursul realizării proiectului și ce lecții au învățat.

artfilms017Nicoleta Reghiș, coordonatoarea proiectului, și-a prezentat echipa, a găsit cuvinte de mulțumire pentru fiecare în parte și a ținut să sublinieze următoarele: ”Fiind primul nostru proiect am învățat foarte multe lucruri și am avut parte de experiențe noi, am învățat ce este lucrul în echipă, am cunoscut oameni noi. Am învățat că, chiar dacă avem un obstacol nu trebuie să renunțăm pentru a ne atinge scopul. Scopul nostru este acela de a ajuta oamenii să învețe că nu este bine să catalogăm pe cineva dacă nu îl cunoaștem.”

Le mulțumesc colegilor și prietenilor, fără ajutorul și aportul tuturor colegilor din echipă nu cred că aș fi reușit să  duc la capăt acest proiect”, a mai declarat Nicoleta Reghiș la prezentarea filmului.

artfilms021”Am făcut totul cu plăcere mai ales pentru că prin acest filmuleț am identificat și subliniat niște probleme ale noastre, ale elevilor, am adus liceul Danubius puțin mai în față decât era ulterior realizării acestui proiect, și sper ca toți cei care vor viziona filmul să fie mai toleranți cu mine și mai în largul lor alături de mine și cu colegii lor. Aș vrea să-i mulțumesc Nicoletei și tuturor celor care au participat la realizarea acestui scurt metraj”, a spus Mihai Pripici, actorul principal al scurt metrajului, în sa alocuțiune de prezentare a filmului. De asemenea, trebuie menționat faptul că Mihai Pripici este un laureat al altui proiect al Clubului “Liderii Mileniului Trei”, “Stars of Tomorrow”.

artfilms023”Sunt în fața voastră și nu sunt obișnuit să vorbesc în fața unui public. Montajul presupune să stai în fața unui calculator cu o configurație ok, să ai materialul brut, care poate însemna chiar și o oră jumătate de material filmat. Din acest material brut trebuie să obții cinci minute sau zece minute film în care trebuie să concentrezi ceea ce este esența și cadrele cele mai bune. Nicoleta a fost un stres timp de șapte ore din 12. Ca să vă faceți o idee, am lucrat timp de patru ore pentru 5 minute de film” , a completat Cătălin Cojocaru, un tânăr cu un potențial foarte bun, ambițios și serios, persoana care s-a îngrijit și preocupat cu montajul filmului.

Tuturor elevilor care au colaborat la îndeplinirea acestui proiect le-au fost înmânate diplomele de participare, iar Nicoleta Reghiș și Cristina Spirache au primit în plus și certificate care atestă calitatea lor de membri și absolvente a programului Clubului LMT.

artfilms038În încheiere, prof. Dumitrel Toma, a felicitat tinerii pentru curajul de a aborda tema aleasă. ”Ei au reușit să identifice o problemă reală a elevilor, și anume bullying-ul – agresivitatea, violența, care se pot manifesta în forme diferite. Ce ați văzut în filmuleț sub formă de metaforă, este puterea celui slab și slăbiciunea și lașitatea ”celor puternici”. L-ați văzut pe actorul principal, pe Mihai, cum este agresat de grupuri. Asta înseamnă că, de fapt ei deși sunt mulți și agresivi, ei sunt cei slabi.

Cu siguranță, și voi vă puteți depăși condiția înțelegând cauzele agresivității, înțelegând neajunsurile și consecințele ei”.

”Suntem încântați de performanța voastră și vă felicit pentru că ați dus proiectul la bun sfârșit. Iar în ceea ce că voi credeți că nu ați făcut totul perfect, să știți că este foarte bine, pentru că este prima voastră încercare. Mi-aș dori ca peste ani, fiecare să vă urmați visul și să deveniți ceea ce visați!”, a mai adăugat profesor Dumitrel Toma – trainer în cadrul Programului Educațional în Arta de a Conduce “Liderii Mileniului Trei”.

Trupa ”Art Films” are următoarea componență:

Regie: Nicoleta Reghiș, 16 ani, Liceul Danubius Călărași

Scenariu: Nicoleta Reghiș,

Actori:

 • Mihai Pripici, 16 ani, Liceul Danubius Călărași
 • Alexandru Ivan, 18 ani, Liceul Danubius Călărași
 • Miruna Filip, 16 ani, Colegiul Economic Călărași
 • Gabriela Drăgan, 16 ani, Liceul Danubius Călărași
 • Andra Ispir, 16 ani, Liceul Danubius Călărași

Imagine: Cristina Spirache, 16 ani, Liceul Danubius Călărași

Montaj: Catalin Cojocaru, 18 ani, Colegiul ”Sandu Aldea” Călărași

Concluzia: Dragii mei tineri, sunteți frumoși, buni și inteligenți și mă bucur că doriți să fiți protagoniștii unor schimbări, și chiar avem nevoie de schimbări majore. În fiecare zi, trebuie să vă amintiți că cel mai important lucru în viață este nu să ajungem cât mai sus pe scara socială sau material, ci să deprindeți din nou adevăratele valori și noțiuni de bază ale vieții, să fiți mai umani și mai buni unii cu alții! Exprimați-vă părerile cu voce tare și diseminați cât mai multe informații către colegii voștri din licee despre agresiunea și violența în școală. Asumați-vă roluri de lideri în școală pentru a promova respectul și incluziunea, de a fi buni comunicatori în relația cu cei din generația voastră. Dragi mei, vă rog să priviți spre viitor fără frică și să vă urmați visurile!

Felicitări tuturor celor implicați, felicitări tuturor pentru  ideile și proiectele frumoase și că aveți curajul și tenacitatea de a vă întinde aripile! Și, nu în ultimul rând, felicitări profesorilor și coordonatorilor Programului Educațional în Arta de a Conduce “Liderii Mileniului Trei”!

Liliana Manea

[wzslider autoplay=”true”]

1 Comment

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.

  You cannot copy content of this page