Comunicate de presă, Ultimile Știri — iulie 18, 2014 at 15:03

Rusia interzice importul fructelor din Republica Moldova, din cauza unei “insecte periculoase”

by

Rusia a interzis, vineri, importurile de fructe din Republica Moldova, după ce a descoperit prezenţa unei “insecte periculoase şi dăunătoare”, la câteva săptămâni după ce a limitat importurile de carne şi a ameninţat cu impunerea taxelor vamale pentru produsele moldoveneşti.

caiseAgenţia Federală rusă de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară Rosselhoznadzor a precizat că fructele din Republica Moldova au fost interzise pe piaţa din Rusia după ce a fost descoperită prezenţa unei “insecte periculoase şi dăunătare: molia orientală”, detectată în unele dintre produsele livrate de Chişinău.

Interdicţia se aplică pentru mere, pere, gutui, caise, vişine, cireşe, piersici, nectarine şi prune.

Molia orientală este o insectă care atacă în special pomii fructiferi, în special caişii.

Ministerul rus al Economiei a anunţat miercuri că a pregătit un proiect de decizie care propune impunerea taxelor vamale pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume şi cereale.

Măsura intervine în pofida faptului că Republica Moldova, alături de Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan, face parte din zona de comerţ liber din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). Până acum, în cadrul acordurilor bilaterale, dar şi a celor semnate sub egida Comunităţii Statelor Independente, produsele moldoveneşti exportate în Federaţia Rusă erau scutite de taxe vamale.

Republica Moldova a semnat însă în iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat că va lua “măsuri de protecţie” dacă se va dovedi că acordul afectează economia rusă. Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri că foloseşte “arma economică” drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.

Sursa: mediafax

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page