Mâncare şi Băutură — iulie 18, 2013 at 12:15

Rosso di Montalcino 2004

by

rosso montalcinoSoi de struguri: Sangiovese Grosso

După o atentă selectare manuală a strugurilor în timpul culesului, vinificarea are loc prin cele mai avansate tehnici, la temperatură controlată. Urmează câteva luni de maturare în butoaie de lemn de gorun de Slavonia, maturare ce continuă în sticlă înainte de punerea în vânzare, în toamna următoare culesului. Culoare: roşu rubin intens cu nuanţe purpurii . Parfum: intens şi persistent, cu arome de fructe  Gust: sec, bine echilibrat. Recomandări ale producătorului: Vin tânăr, foarte potrivit cu feluri de mâncare cu structură medie, feluri întâi, grătare şi carne în general.  Se recomandă servirea la 18°-20° C.

Aceleaşi arome superbe pe care le simţi în Chianti Classico de la PoggioAmorelli se regăsesc, la un nivel de complexitate mult mai ridicat, dat, fără discuţie, de învechirea la sticlă, în acest Rosso di Montalcino din 2004. Fratele mai mic al celebrului Brunello, dar produs din aceeaşi clonă de Sangiovese ca şi ilustrul său confrate de Poggio Salvi, vinul se vrea un vin mai simplu, mai fructuos, dar cu un corp bun. Ce te faci, însă, dacă îi vine cuiva ideea să-l învechească oleacă? Ei bine, dai peste nebunia de vin cu care m-am întâlnit eu, oarecum surprins.

brunello

Culoarea vinului îi trădează vârsta, vişină putredă, cu tente uşor maronii. O feerie de arome întreţesute, calme, complexe, aşteptând răbdătoare şi sigure pe ele să fie descoperite şi apreciate: prune, miez de smochină, violete, cafea, poate şi ceva cireşe negre. Aromele apar pe rând şi-şi cedează locul cu graţie unele altora. Sangiovese într-una din exprimările sale de excepţie.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gust: moderat ca intensitate, cu fruct, violete şi aluzii de piele, finalul este mediu-lung, plăcut, elegant. Vinul este la apogeu (dacă nu cumva l-a depăşit cu puţin).

Neapărat trebuie încercat!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page