Mâncare şi Băutură — februarie 9, 2016 at 21:24

Rosé Alira: Un vin revigorant și plin de viață, care face o pereche delicioasă și unică cu multe brânzeturi

by

O sticlă de vin rose este perfectă cu aproape orice tip de masă: brunch, picnic, aperitive, grătare și chiar petreceri de lux. Vinul rose este recomandat pentru brânzeturi speciale – sunt perfecte pentru o gustare răcoritoare, pentru un hors d’oeuvre  sau o cină formală. Combinația dintre vin și brânză ajută la deblocarea întregului potențial gustativ al vinului. Brânza este unul dintre cele mai bune produse alimentare pentru a fi asociat cu vinul deoarece poate ajuta la accentuarea anumitor arome și la dezvăluirea altor arome care ar putea fi ascunse.

alira roseVin roșu sau vin alb? Dar, ce zici de un rose?  Încearcă un roze revigorant și plin de viață, care face o pereche delicioasă și unică, cu multe brânzeturi. Vinurile roze sunt răcoritoare și seci, cărora li se adaugă note de citrice cu aromă delicată, care merg de bine asociate cu o mare varietate de alimente.

Rosé Alira este revigorant, colorat, este îngemănarea plină de prospețime dintre Cabernet Sauvignon cu Merlot și Fetească Neagră. Toate acestea fac din Alira Rose un vin plin de vioiciune și bucurie.

Culoarea roz a vinurilor roze este produsă din același proces prin care se fac ca vinurile roșii, adică datorită pielițelor roșii ale strugurilor utilizați. Vinurile roze stau în contact cu pielițele mai puțin timp decât cele roșii.

Aroma vinului roze va tăia prin arome profunde, textura și gustul brânzeturilor, pentru a debloca noi arome delicioase cu fiecare nouă sorbitură. Atunci când asociem vinul rose cu brânzeturile, trebuie să fim atenți să le asociem corect ținând cont de balansarea corespunzătoare a acidității, a aromelor intense de fructe tropicale, piersici, citrice și o ușoară senzație de mentă. Gustul său franc și mineral este îmblânzit de notele savuroase de banana, lime și fructul pasiunii.

Este foarte important să găsim brânza care evidențiază vinul. De aceea, tipurile de brânză pe care le expun de mai jos vă va da o idee despre asocierea perfectă dintre vinul Alira Rose și brâzeturile fine, dar mai întâi să clarificăm cei ”must have” în asocoerea dintre vin și brânzeturi:

  1. Textura– când brânza este mai moale se lipește de cavitatea bucală și astfel poate bloca multe senzații pe care vinul le poate oferi. Soluție– Vinurile albe tind să aibă o aciditate mai revigorantă și, prin urmare, un efect de curățare mai adecvat al brânzeturilor moi sau cremoase din gură.
  2. Dulceața– Unele brânzeturi ușoare au un gust ușor dulce și pot face vinurile seci să pară acide, fade si fără aroma fructului. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când un produs alimentar este mai dulce decât vinul. Soluție– În general, vinurile demiseci și cele dulci sunt mai versatile cu astfel de brânzeturi, decât vinurile seci.
  3. Aroma– Foarte bine maturate, brânzeturi picante sau iuți au arome copleșitoare și ar putea birui cele mai multe tipuri de vin. Soluție– brânzeturile puternice necesita vinuri puternice. Vinurile roșii (cu fructe, aciditate si aromă), albă dulci sau aromatice și vinuri alcoolizate, cum ar fi PORTO și bauturile tari au cele mai mari șanse cu aromele extreme ale brânzeturilor maturate.

Concluzia:  Brânzeturile ușor dure se pot potrivi cu o gamă mai largă de vinuri decât o fac brânzeturile moi, coapte sau mature. În general, vinurile albe merg mai bine cu brânză decât vinurile roșii. Mai mult decât atât, vinurile albe mai dulci tind să fie mai versatile decat cele seci. Cu cât este mai taninul este mai roșu cu atat mai matură și dură trebuie să fie brânza.

Brânza de capră Ile de France

Brânză de capră are o aroma acidă, picantă, care face o pereche bună cu vinurile rose. Profilul ușor și răcoritor al vinului sporește gustul proaspăt, picant și ușor sărat al brâzei de capră Ile de France. Combinația este împerecherea perfecta dacă încercați să-l serviți cu pepene galben felii pentru și mai multă împrospătare.

branza de capra

Brânza Feta

Picanta feta, sărată este ca un meci frumos cu aciditatea  roze-ului care  prin aroma curată ajută la curățararea cerului gurii, făcându-l gata pentru brânza sărată. Este ușor foarte ușor să transformi o bucată de feta și o sticlă de roze într-o masă simplă și delicioasă. Puneți deasupra brânzei feta ulei de măsline extravirgin și ierburi proaspete aromate și serviți-le cu o pâine bună, pe de o parte, sau o puteți servi alături de măsline, humus sau chiar mezeluri fine, dacă doriți.

branza fetaBrânza Rocchetta

Această brânză italiană este cremoasă și conține un amestec de trei tipuri de lapte – de capră, de oaie și de vacă . Este ușor picantă și proaspătă, dar această brânză va face o pereche frumoasă cu un roze care are o aromă de fructe. Robiola Rochetta  este moale și pufoasă, bogată și cremoasă, aromată. Are un gust untos și picant, ca o versiune de brânzei cu smântână.

branza rochettaDacă nu găsiți Rochetta, puteți lua o brânză asemănătoare făcută de către același producător, Caseificio dell’Alta Langha. Opțiuni delicioase sunt La Tur, Brunet, și Robiola Bosina.

Șvaițer Appenzeller sau Gruyere

Aceste două brânzeturi elvețiene au o textură densă și cremoasă și un gust intens din amestec de ierburi, condimente. Brânza elvețiană Gruyere este echilibrul perfect dintre dulce și sărat. Această brânză are aroma de alune și are la bază gust de ierburi și un ușor gust de mucegai în apropierea cojii.

branza Appenzeller si GruyereAceste două brânzeturi sunt ușor picante, dar caracterul de bază este de plante atât la Appenzeller cât și Gruyere, care se pot asocia foarte bine cu roze-ul, mai ales în cazul în care vinul are un caracter ușor picant.

Brânza Mahon

Mahon este o brânză spaniolă din Insulele Baleare din Marea Mediterană, Menorca. Deși este exportată pe scară largă, mulți oameni nu sunt familiarizați cu Mahon. Young Mahon (de mai puțin de 4 luni) este semi-tare și ușoară. Brânza poate fi untoasă, picantă și sărată. Aroma brânzei din lapte de vacă evocă versanții plini cu ierburi ai Mediteranei și aerul sărutat de mare sărat pe insula Menorca, unde se face Mahon.

branza mahonBrânza  Emmentaler

Aceasta este brânza elvețiană originală, cu cea mai faimoasă. Emmental este ușor dulce, fructată, cu aromă de nucă, cu un gust mai pronunțat decât majoritatea altor brânzeturi de tip elvețian. Calitatea brânzei Emmental poate fi judecată după mărimea găurilor. Cele mai bune soiuri vor avea găuri care sunt mai mari decât la alte brânzeturi de tip elvețian, variind în mărime de la o cireașă  la o nucă.

branza EmmentalerCel mai bine merge cu vinurile dulci,  roze sau albe.

Brânză  Gouda

O brânză originară din Olanda, care poate fi servită într-o varietate de moduri. Aceasta este similară la gust și textură cu Edam , o altă brânză olandeză. Excelentă atunci când servită cu  un vin fructat, cum ar fi Gewurstraminer, Riesling, Chenin Blanc , roz sau alb.

branza goudaBrânza  Mozzarella

O brânză de tip Italian care este  făcută în multe țări. Acesta este utilizată pe scară largă la gătit. Unele mărci de mozzarella sunt ne-maturate, în timp ce altele pot fi maturate până la două luni. Cu cât este mai maturată, cu atât este mai moale textura.

branza MozzarellaBrânza Muenster

O brânză originară din Franța și Germania. Muenster este maturată timp de aproximativ două săptămâni. Alte soiuri aromate  de Muenster pot fi maturate timp de până la opt săptămâni. Cel mai bine merg atunci când sunt servite cu un vin de fructe, cum ar fi Riesling, Chenin Blanc , roz sau alb sau Pinot Noir.

branza muenster

Sfat: Brânză are un gust mai bun atunci când sevservește la temperatura camerei, iar vinul este răcit corespunzător între 7 – 130 C.

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page