Anunţuri, Ultimile Știri — iulie 7, 2015 at 11:34

România va fierbe! De azi, marți, 7 iulie intră în vigoare Codul Galben și Codul Portocaliu emis de ANM

by

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o avertizare meteorologică cod portocaliu de caniculă valabilă pentru mai multe judeţe din ţară. Administraţia avertizează că se vor semnala valuri de căldură şi disconfort termic accentuat.  Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie Ion Sandu spune că nu este exclus ca joi să fie emis cod roşu de caniculă în judeţele din vestul şi nord-vestul ţării.

cod portocaliu si galbenPotrivit oficialului, zilele următoare, în țara noastră, vor fi intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de caniculă alternate cu furtuni.

Conform meteorologilor, de azi, marți, 7 iulie, intră în vigoare Codul Galben de caniculă, când valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în majoritatea regiunilor, cu excepția Bucovinei, zonei litoralului și a celei montane.

De asemenea, în după-amiaza zilei de marți, va fi Cod Portocaliu de caniculă în județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, unde vor fi temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Temperaturi înregistrate marți, 7 iulie 2015, ora 11

Temperaturi înregistrate marți, 7 iulie 2015, ora 11

Premierul interimar, Gabriel Oprea le-a cerut prefecților să ia măsuri pentru protejarea populației de caniculă. Pentru început, în zonele aglomerate, vor fi montate corturi cu dozatoare de apă. Angajatorii trebuie să aibă grijă de muncitorii care lucrează în bătaia soarelui – a precizat premierul interimar, Gabriel Oprea.

Potrivit oficialului,  peste 700 de ambulanțe și 300 de echipaje SMURD sunt gata să acorde primul ajutor celor care vor fi afectați de căldura toridă. În plus, elicopterele ministerului de interne sunt pregătite pentru a interveni în caz de incedii de vegetație, provocate de temperaturile ridicate.

Prognoza ANM relevă, totodată, că miercuri, 8 iulie, vremea va fi caniculară. Sub incidența Codului Galben, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în toată țara.

Tot miercuri, avertizarea Cod Portocaliu se extinde în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în cea mai mare parte a Moldovei. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Valul de căldură va persista și pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice și estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul țării, precizează ANM.

Potrivit directorului ANM, există posibilitatea ca în judeţele din vestul ţării aflate, în acest moment, sub incidenţa codului portocaliu, să fie instituit cod roşu, de miercuri.

“În aceste judeţe trebuie mare atenţie, pentru că miercuri noapte vor fi emise cu siguranţă avertizări de descărcări electrice şi furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi, în partea de sud şi est se va extinde codul galben de caniculă şi joi noaptea vom avea instabilitate şi eventual furtuni în această parte de sud şi est”, a mai spus Sandu, citat de MEDIAFAX.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page