Educaţie — octombrie 24, 2015 at 11:11

România participă la Studiul Internaţional privind Procesul de Predare – Învăţare (TALIS 2018)

by
 

România va participa la Studiul Internaţional privind Procesul de Predare – Învăţare, dezvoltat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) – TALIS 2018 

TALIS

Programul TALIS (Teaching and Learning International Survey) este o succesiune de studii internaţionale comparative, ce oferă indicatori internaţionali şi de susţinere a politicilor educaţionale relevante privind profesorii şi procesul de predare-învăţare din şcoli.

Programul TALIS 2018 se va  desfăşura în perioada 2016-2019 şi va furniza datele şi informaţiile esenţiale pentru realizarea de studii şi analize ulterioare, care să fundamenteze deciziile de politici publice în domeniul învăţământului.

TALIS 2018 prevede următoarele etape:

  • Stabilirea contractorului internaţional, precum şi a responsabilităţilor şi protocoalelor de comunicare între consorţiu şi ţările participante;
  • Realizarea primei întâlniri a Grupului de Experţi pentru Elaborarea Instrumentelor;
  • Implementarea studiului-pilot, prevăzută pentru anul 2016;
  • Realizarea pre-testării (2017);
  • Realizarea studiului principal şi lansarea Raportului Internaţional (perioada octombrie 2017 – aprilie 2018).
Taxa pentru participarea României, în perioada 2016-2018, la Programul TALIS este de 231.121 de euro, achitaţi către OECD în trei tranşe anuale. Echivalentul în lei al taxei va fi asigurat de bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate anual pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Documentul mai prevede ca Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) să fie desemnat Centru Naţional TALIS.
Informaţii suplimentare
Prima rundă a acestui studiu – TALIS 2008 – a avut loc în perioada 2006 – 2009, cu participarea a 24 de ţări OECD şi ţări partenere. România a participat pentru prima dată în cea de-a doua rundă, la TALIS 2013, desfăşurat între anii 2011-2014, alături de alte 33 de țări de pe cinci continente.
Detalii despre această participare, inclusiv Raportul final al Centrului Naţional TALIS, sunt disponibile la adresa http://www.rocnee.eu/TALIS.
sursa edu.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page