Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — septembrie 24, 2014 at 22:10

Romania lansează în premieră mondială un cluster de turism dedicat tinerilor

by

Pe 11 septembrie 2014, in cadrul conferintei “Youngsters meet clusters, tourism and innovation”, a fost lansat primul cluster de turism din lume dedicat tinerilor.

florin jianuLansarea clusterului de turism dedicat tinerilor a avut loc in prezenta Secretarului General al Organizatiei Mondiale a Turismului, domnul Taleb Rifai, inalti oficiali ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale.

“Am sustinut infiintarea acestui cluster inca de acum sase luni cand domnul ministru mi-a spus despre ideea sa. De ce? Pentru ca aveti toate premisele pentru a reusi. Romania reprezinta viitorul Europei in turism, este o tara care promite, care are autenticitate si dinamism in acelasi timp.” a declarat Taleb Rifai Secretarului General al Organizatiei Mondiale a Turismului.
Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism si-a asumat rolul de promotor si catalizator al conceptului de cluster in turism de aceea a initiat o campanie nationala de promovare al acestui tip de asociere, considerand ca astfel turismul romanesc se poate dezvolta uniform. Clusterul de turism dedicat tinerilor este una din initiativele DIMMMAT de pozitionare a Romaniei ca destinatie turistica pentru tineri.

“Sunt un sustinator al parteneriatului public privat si vad in acest cluster un exemplu de parteneriat care trebuie sa aiba ca prioritate atragerea de finantari pentru start-up-urile din domeniu, pentru ca daca vrem o dinamica in turism, avem nevoie de IMM-uri. Vreau sa cred ca aceasta initiativa va reprezenta motorul infiintarii unor clustere similare in Europa si de ce nu un model de bune practici in lume.” a declarat Florin Nicolae Jianu, ministru pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

Clusterele de turism pentru tineri au ca target persoanele cuprinse intre 20 si 32 de ani, dar conceptul poate fi extins si la segmentul tinerilor intre 16 si 19 ani. OMT estimeaza ca, pana in anul 2020, segmentul tinerilor cu varste sub 19 ani care vor calatori in lume va fi de 350 de milioane.

“Rolul acestui cluster de turism de tineret este sa adune la aceeasi masa institutii de stat, companii private si organisme internationale care au un interes comun in promovarea turismului de tineret in Romania. Sunt entuziasmat si bucuros sa lansez acest cluster si sper sa fie unul de succes. Este adevarat ca tinerii cheltuiesc mai putin intr-o calatorie, insa calatoresc mai des si in grupuri mai mari, iar mesajele lor raspandite pe retelele de socializare in strainatate pot aduce un plus de promovare gratuita Romaniei, asa ca turismul de tineret este o nisa pe care cred ca tara noastra trebuie sa o valorifice mai mult, asa cum a propus si OMT in Masterplan-ul de promovare a Romaniei.” a declarat Razvan Pascu, fondator al clusterului in turism dedicat tinerilor.

Back-ground
Razvan Pascu, este fondatorul clusterului de turism de tineret. El este consultant in marketing turistic, un tanar de 29 de ani cunoscut in mediul online, care urmeaza cursurile unui Executive MBA la Universitatea din Viena si care a fost ales de revista Forbes in 2013 unul dintre cei 30 de tineri sub 30 de ani care merita urmariti in Romania

Cluster – O structura de sprijin (forma de asociere) pentru afacerile dintr-un anumit domeniu, structura care include firme interconectate, furnizori, institutii si organizatii conexe. O entitate care presupune aducerea la aceeasi masa a unor companii de stat, institutii de stat dar si companii private, care au acelasi scop.

Membri potentiali ai unui cluster de turism : Autoritati publice central si locale, institutii de invatamant, asociatii, ONG-uri, companii private si de stat.

Sursa: DIMMMAT

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page