Comunicate de presă, Ultimile Știri — noiembrie 27, 2018 at 16:08

Roamingul – un an de implementare

by

27 noiembrie 2018, Bruxelles

 

Biroul Parlamentar Adina Vălean, președintă a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară

 

Comunicat de presă: Roamingul – un an de implementare

 

Raportul privind primul an de implementare a roamingului la tarife locale arată o creștere a volumului de trafic pentru convorbiri și date. Românii, bulgarii și polonezii au generat cea mai mare parte a acestei creșteri

 

Departamentul de politici economice al Parlamentului European a publicat un raport detaliat al impactului pe care l-a avut pachetul legislativ care desființa tarifele suplimentare pentru utilizarea roamingului în spațiul UE, aplicat din iunie 2017. Concluziile raportului arată că utilizarea serviciilor de telefonie și date a crescut pe piața comună europeană, dar și că o parte din utilizatori nu au informații referitoare la eliminarea supratarifării.

 

Pentru trimestrul 3 al anului 2017, comparativ cu același trimestru al anului 2016 s-a înregistrat o creștere a trafcului de date cu 435%, iar serviciile de voce au avut și ele o creștere de 62%. De asemenea, studiul arată că 90% din traficul de date și 91% din convorbirile telefonice au fost tarifate nediscriminatoriu, indiferent dacă utilizatorul se afla în țara de origine sau în altă țară a UE.

 

Adina Vălean, raportor al Parlamentului European pentru dosarul Roaming II, cel care a stabilit scăderea graduală, până la eliminare, a tarifelor speciale de roaming: “Atunci când am început raportul privind roamingul în UE, supratarifarea pe piața unică costa consumatorii sute de milioane de euro anual, dar și reducea utilizarea mobilului în călătoriile în afara țării. Românii au fost printre cei mai afectați de politica de prețuri a companiilor de telefonie mobilă, având câteva milioane de cetățeni care lucrează în afara granițelor. Studiul făcut public acum confirmă avantajele pentru noi ale eliminării taxelor de roaming, românii înregistrând o dublare a minutelor de convorbiri telefonice din trimestrul 2 al anului 2017, în trimestrul 3 al aceluiași an.”

 

O problemă identificată de acest raport este aceea că noua legislație europeană nu este îndeajuns de cunoscută în toate statele UE. O medie de 62% dintre respondenții la Eurobarometrul dat publicității în mai 2018 știau de eliminarea suprataxării, mai puțini decât în 2017.

 

Din 15 mai 2019, un nou pachet legislativ va fixa prețurile maxime pentru apeluri și date și va obliga statele membre să faciliteze crearea de rețele 5G. Mai important, se va crea un sistem gratuit de urgență, obligatoriu, care să alerteze cetățenii prin sms sau aplicații mobile în caz de dezastru sau urgență majoră.

 

Mai multe detalii puteți obține la adresa http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2018/626090/IPOL_IDA(2018)626090_EN.pdf

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.