Cultură şi Educaţie, Educaţie — iunie 7, 2018 at 15:34

Rezultate remarcabile pentru elevii călărășeni la finalul programului ecOprovocarea

by
  • Cluburile ecOprovocarea organizate de asociația ViitorPlus și-au premiat echipele de voluntari după un an de acțiuni care au vizat protecția mediului din județul Călărași
  • Elevii au reciclat aproape 8.000 de kilograme de deșeuri și au plantat 700 de arbuști

 Ziua Mondială a Mediului sărbătorită pe 5 iunie a marcat încheierea programului Cluburile ecOprovocarea și a fost totodată un nou prilej pentru elevii din Călărași de a atrage atenția asupra problemelor de mediu cu care se confruntă în comunitatea lor. Elevii din Călărași au învățat pe parcursul anului școlar că nu e nevoie doar de o zi pentru a-și arăta grija față de mediu; ei au dezvoltat pe tot parcursul anului școlar activități de voluntariat în această direcție.

Acțiunile elevilor au fost posibile datorită înscrierii lor în Cluburile ecOprovocarea organizate de asociația pentru dezvoltare durabilă ViitorPlus. Tinerii au fost împărțiți în 5 echipe pentru fiecare categorie de protecția mediului în parte. Echipele s-au întâlnit săptămânal pentru a parcurge atelierele non-formale din curricula de mediu, au planificat și au desfășurat activități prin care s-au implicat activ atât ei, cât și colegii lor, în problemele de mediu din județul Călărași.

Astfel, peste 30 de elevi de la două licee din Călărași s-au implicat activ pe tot parcursul anului școlar în activități de împădurire, de igienizare a zonelor afectate de deșeuri, de reciclare, de îngrijire a spațiilor verzi și au participat la târguri tematice la care au vândut obiecte pe care nu le mai folosesc în schimbul unor cantități de deșeuri reciclabile. Elevii de la Colegiul Economic Călărași și Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, coordonați de 6 profesori au reușit să recicleze în 7 luni, 7.924 de kilograme de deșeuri, să planteze 700 de puieți și arbuști ornamentali, să colecteze 242 de saci de deșeuri, au participat la 60 de târguri pentru protecția mediului și au făcut în total 4.066 de ore de voluntariat.

Elevii, premiați pentru reușitele lor

Ieri, elevii din Călărași au fost recompensați pentru implicarea lor prin festivitatea de premiere a celei de-a VIII-a ediții a concursului de educației non-formală și extrașcolară Cluburile ecOprovocarea, desfășurat pe parcursul întregului an școlar 2017-2018, în Călărași și Zalău, de către asociația ViitorPlus, cu susținerea TenarisSilcotub.

Evenimentul a debutat cu un marș al elevilor prin care au atras atenția asupra problemelor de mediu din comunitate și cu o discuție a autorităților pe tema deșeurilor din județ.

Rezultatele obținute de elevi în cadrul Cluburilor ecOprovocarea au intrat într-o competiție care a avut ca miză participarea echipelor câștigătoare la Tabăra de Leadership pentru Mediu ecOprovocarea organizată în această vară. Elevii călărășeni s-au clasat pe primul loc la categoriile “ingienizare” și “târguri tematice”, pe locul al doilea la reciclare și amenajare spații verzi și pe locul al treilea la plantare. Astfel, o  echipă de la Liceul Teoretic  “Mihai Eminescu” și două de la Colegiul Economic Călărași vor merge în această vară în tabăra de leadership organizată de Asociația ViitorPlus.

“Scopul cluburilor este de a forma lideri în domeniul protecției mediului. Ne dorim ca tinerii să înțeleagă problemele actuale de mediu întâmpinate la nivel global, național, dar și local și să ia atitudine, să se implice activ în diminuarea lor. Am inițiat programul ecOprovocarea deoarece în România, educația pentru dezvoltare durabilă nu este integrată încă în sistemul formal și nici profesorii nu dispun de materialele adecvate pentru a încuraja elevii să se implice în astfel de activități. Elevii au fost mai mult decât încântați să se implice în problemele de mediu din județul lor, iar rezultatele obținute de ei sunt peste așteptări”, a declarat Lucia Cojocaru, Managerul Programului „ecOprovocarea” al Asociatiei ViitorPlus.

În cele 8 ediții ale programului ecOprovocarea peste 40.000 de elevi și de profesori din țară au făcut 97.300 de ore de voluntariat pentru mediu, au reciclat 390.000 de kilograme de deșeuri, au plantat 117.000 de puieți, au colectat 4.700 de saci de deșeuri din natură și au organizat 3.500 de evenimente de educație ecologică.

Despre Tenaris Silcotub

TenarisSilcotub – divizia de producție a Tenaris în România – este cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici, utilizate în diverse aplicații din industriile energiei, mecanică și auto. Cu o echipă de peste 1.700 de oameni în România, TenarisSilcotub are unități de producție la Zalău, Călărași și Câmpina. Prin programele sale de responsabilitate socială, compania investește în educație, sănătate și mediu. fb.com/TenarisSilcotub

Despre ViitorPlus

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit cu o experiență de 12 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: “Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lasăm în urma noastră”. Pentru mai multe informații, vizitați pagina web:  www.viitorplus.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page