Mâncare şi Băutură, Plăcerile vieţii — aprilie 21, 2013 at 12:04

Reţete inedite cu miel pe care le poţi găti pentru masa de Paşti

by

Fiecare creştin aşteaptă cu sufletul la gură Sfintele Paşti, moartea şi Invierea lui Hristos. Profetul Isaia, vorbind despre patima Domnului spune: “ca un miel spre junghiere s-a adus…”. Astfel, in intreaga traditie crestina, Mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Ulterior, mielul fript a devenit un fel principal pe masa de Paste a tuturor crestinilor. In Europa sunt foarte populari si mieii din unt, paste sau zahar. In continuare va prezentam trei retete inedite si delicioase de friptura de miel cu care să vă încântaţi oaspeţii la masa de Paşti.

miel la groapaMiel fript la groapă.

Pentru aceasta reteta avem nevoie de un miel fraged,
100 g unt,
2 pahare de vin alb sec,
sare, piper, cimbru.

Mielul, curatat si spalat bine, se presara cu sare si se unge cu unt peste tot. Maruntaiele tocate se sareaza, se pipereaza si se introduc la loc in burta mielului, cu putin unt. Se toarna peste ele vinul, apoi se inveleste mielul cu propria piele, care se coase bine peste tot. Intr-o groapa, se face un foc din vreascuri de vita de vie si lemne uscate si se pune mielul deasupra, la protap. Se intoarce, ca sa se friga pe toate partile. Cand s-a patruns suficient, se scoate si se serveste imediat.

miel cu mentaCotlete de miel cu menta.

O reteta de dificultate medie pentru prepararea carei avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
8 cotlete de miel,
10-15 frunze de menta,
2 linguri otet,
1 lingurita miere,
1 catel mic de usturoi,
100ml ulei de masline,
4 rosii, 4 cartofi mari,
sare, piper.

Amestecati intr-un castron menta tocata marunt (pastrati cateva frunze pentru decor) cu uleiul, otetul, usturoiul tocat cat mai marunt sare si piper dupa gust. Puneti apoi in acest sos rosiile oparite, curatate de pielita si tocate in cubulete si puneti castronul la rece pentru o jumatate de ora. Intre timp, curatati cotletele de pielite, spalati-le, scurgeti-le bine de apa si presarati-le cu sare si piper, dupa gust. Frigeti cotletele pe un gratar bine incins, cate 3-4 minute pe fiecare parte, apoi puneti-le intr-o tava mai mare. Puneti deasupra fiecarui cotlet cate doua linguri de rosii cu sosul in care acestea au stat si printre cotlete puneti cartofii curatati, spalati si taiati in cubulete. Dati tava la cuptorul incins si lasati sa se coaca la foc potrivit 15-20 de minute. Se decoreaza cu feliute de lamaie si frunze de menta.

Berbecut marinatBerbecut marinat

Nici aceasta reteta nu este una usor de preparat dar gustul este inedit. Avem nevoie de
1 kg pulpa de berbecut,
500 ml otet,
4 cepe mijlocii,2 morcovi,
1 radacina de patrunjel,1 telina mica,
un pahar de vin rosu,
sare,piper boabe,foi de dafin.

Ceapa si zarzavaturile se curata, se spala, se taie felii si se pun la fiert. Cand s-au inmuiat, se toarna otetul si se condimenteaza cu sare, piper si foi de dafin, lasandu-se sa mai fiarba pana scade zeama, apoi se ia oala de pe foc, se adauga vinul si se lasa la rece. Pulpa se curata de grasime si pielite, apoi se pune intr-un vas de portelan, se toarna marinata peste ea si se lasa la frigider cel putin trei zile inainte de a fi servita.
Sursa:Medeea Cobzaru, A.M.PRESS

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page