Mâncare şi Băutură — noiembrie 18, 2016 at 20:33

Rețete de post: Imam bayildi- vinete umplute în stil turcesc

by

Imam Bayildi sau “a lesinat imamul/sultanul” in traducere libera, este un preparat specific bucatariei otomane si are diverse variatiuni, insa ideea de baza ramana aceeasi: o vanata intreaga, umpluta cu un amestec de rosii, ceapa si usturoi. Desigur, cu timpul si alte legume au fost adaugate in umplutura, dar si carne tocata sau bulgur, in functie de regiune sau tara in care se pregateste, pentru ca este un preparat foarte popular in toate tarile unde s-a simtit prezenta si influenta Imperiului Otoman.

imam-bayildiNumele retetei “Imam Bayildi” are o istorioara amuzanta: unii spun ca Imamul ar fi lesinat de placere in fata unei mese delicioase, altii ca ar fi lesinat cand a auzit cat ulei de masline se foloseste pentru prepararea vinetelor, altii ca s-ar fi insurat cu fiica unui producator de ulei de masline si aceasta a primit zeste muuuult ulei pe care il folosea la pregatirea vinetelor. Cert este ca Imam Bayildi se pregateste in mod traditional in foarte mult ulei de masline, vinetele fiind prajite incet-incet. Este un preparat din categoria “zeytinagli” – adica preparate pe baza de ulei de masline si se serveste in Turcia la temperatura camerei.

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 vinete
  • 200ml ulei de masline
  • ceapa mare alba, taiata cubulete
  • 5-6 catei de usturoi trecuti prin presa
  • ½ ardei gras rosu taiat cubulete
  • ½ ardei gras verde taiat cubulete
  • ½ ardei gras galben taiat cubulete
  • legatura patrunjel verde
  • 500ml rosii cubulete in suc propriu (sau rosii decojite si taiate marunt)
  • sare si piper dupa gust
  • 10-12 rosii cherry pentru decor
  • 100g bulgur

Mod  de preparare:

Spalam vinetele, le taiem coditele si le curatam in fasii, pe lungime, astfel incat sa avem un model. Acest pas nu e obligatoriu, dar preparatul arata mai frumos la final. Prajim apoi vinetele, fara a le sara, in cca 100ml ulei de masline, pana sunt rumenite pe toate partile si se inmoaie. Le scoatem pe hartie de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei. Pregatim o tava, in care punem un strat subtire de rosii amestecate cu putin ulei de masline si condimentat cu sare si piper. Asezam vinetele peste rosii, le crestam usor cu un cutit bine ascutit, fara a le taia in jumatate, ci numai pentru a face loc umpluturii. Lasam vinetele deoparte si pregatim umplutura. Mai intai fierbem bulgurul, apoi il scurgem bine intr-o sita.

imam-bayildi-1Intr-o tigaia incapatoare, incigem ulei de masline cat sa acopere bine fundul tigarii, apoi calim ceapa pana devine translucida. Adagam usturoiul, condimentam cu sare si piper si le calim 1 minut impreuna. Adaugam apoi si ardeii si calim totul pana ardeii se inmoaie. Punem rosiile, bulgurul, patrunjelul, amestecam bine si potrivim la gust de sare si piper. Umplutura este gata si o putem distribui uniform intre cele 4 vinete. Decoram vinetele cu jumatati de rosii cherry si le dam la cuptorul incins la 180°C 25-30 minute sau pana vinetele sunt moi (le testam cu furculita).

Imam bayildi  se poate servi alaturi e ardei iute si iaurt, sunt foarte delicioase!

Sursa: teoskitchen.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.