Mâncare şi Băutură — februarie 20, 2014 at 17:52

Rețete de dragoste, cu dragoste, pentru îndrăgostiți – Amor polenta con mandorle

by

Când vine vorba despre dragoste, Italia e surprinzătoare. Nu e vorba numai despre “ciocolata lui Casanova”, ale cărei efecte afrodiziace sunt ade­seori sublimate, ci şi despre bucate create anume pentru a proba iubirea.

amorpolenta

Pe la sfârşitul veacu­lui al XI-lea, Ruggero il Normanno inventa o specialitate de brânză pentru… a readuce surâsul pe buzele iubitei sale soţii, Adelaisa. El adăuga în laptele închegat un extract dintr-o plantă recunoscută pentru efectele ei antidepresive – “zafferano”; o varietate de şofran. O altă specialitate de brânzeturi a fost creată, în 1489, de… Leonardo da Vinci, pentru a fi servită la banchetul de nuntă al prinţului Giangaleazzo Sforza cu Isabella de Aragon.

În Veneţia, de Sfântul Valentin, între alte mâncăruri, în veacul al XVII-lea, se obişnuia să se pregătească un “dolce” pe bază de făină de porumb, făină de grâu şi migdale. Prăjitura se numeşte:

“Amor polenta con mandorle”.

Iar reţeta (în forma ei actuală) am aflat-o şi noi de la patiserii veneţieni.

“Topeşte mai întâi la bain-marie 120 g de unt. Adaugă în el 60 g de făină de grâu şi amestecă bine. Macină 40 g de migdale şi mixează-le cu 10 g de zahăr tos. Varsă totul peste pasta de unt şi frământă. Adaugă 120 g de zahăr farin, amestecă. Sparge două ouă, bate-le cu telul şi toarnă-le peste 60 g de făină de porumb măcinată foarte fin şi adaugă un pliculeţ de praf de copt. Amestecă apoi totul cu compoziţia pe bază de unt şi zahăr, toarnă 20 ml de Maraschino, frământă bine şi lasă câteva minute să se odihnească aluatul. Pregăteşte o formă cilindrică şi striată pentru copt (se poate folosi şi forma clasică de chec), unge-o cu unt şi făină şi toar­nă apoi în ea aluatul preparat. Dă tava la cuptor, la temperatura de 175 grade C, pentru 45 de minu­te. După ce prăjitura s-a copt, o scoţi din formă şi o pudrezi cu zahăr. Dacă ai cum, atunci când o serveşti la masă, poţi să tai feliile sub formă de inimă”.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.