Lifestyle, Sănătate — mai 19, 2013 at 09:12

Retenţia de apă

by

Ce este retenţia de apă, care sunt cauzele şi cum să luptăm împotriva ei

Retenţia de apă este o acumulare anormală de apă în ţesuturile pielii. Lichidul interstiţial, care se află între o celulă şi o altă celulă a ţesuturilor organismului, este util că substanţă nutritivă… dar, când aceste rămâne blocat şi nu reuşeşte să curgă, apar acumulările de apă. În mod normal, fluxul de fluide sunt făcute să se scurgă din ţesuturi graţie sistemului limfatic, dar atunci când acesta nu funcţionează corect , intervine retenţia de apă.

retentia de apa

 

Retenţia de apă are consecinţe inestetice asupra pielii care se prezintă  sub formă unor umflături şi este de obicei mai mult sau mai puţin vizibilă din exterior. Pe lângă umflarea neplăcute, avem o senzaţie de greutate, uneori  de durere, şi greutatea poate creşte până la 5 kg. De asemenea, retenţie de apă poate duce la formarea celulitei.

retentia

Cauzele 

Mulţi bărbaţi, dar mai ales multe femei  sunt supuşi retenţiei de apă, în principal în zona pulpei şi a  feselor, adesea din motive hormonale şi datorită obiceiurilor negative de viaţă sau din cauza unor boli grave care ar trebui să fie diagnosticate de un medic.

Cauzele retenţiei de apă pot fi variate, de exemplu:
•     deficienţe nutriţionale
•     consumul excesiv de alimente sărate şi sare
•     sarcina
•     contraceptive orale, precum pilulele (cele din nouă generaţie mult mai puţin)
•     menstruaţie
•     menopauză
•     obezitate
•     căldura
•     tulburări patologice la ficat sau rinichi
•     boli de inima
•     disfuncţie tiroidiană

 

Remedii

Pentru a găsi remediul cel mai adecvat pentru combaterea retenţiei de apă, mai întâi de toate trebuie să înţelegem cauza.

Pare absurd să spun, dar cu cât bem mai multă apă cu atât mai puţină retenţie de apă  vom avea… deoarece astfel, vom fi capabili de a hidrata corpul din interior în mod corespunzător.

retentie

O dietă sănătoasă şi un mod corect de viaţă sunt necesare pentru o bună stare a sănătaţii în general, şi de asemenea, pentru a combate această problemă… Deci, mai puţină sare şi mai puţine alimente cu sare. Nu toată lumea este capabilă de a renunţa la acest element, util întradevăr, dar  numai dacă este dozat echilibrat. În mod similar, în cazul în care cântarul arată câteva kilograme  mai mult decât ar trebui, încercaţi să pierdeti în greutate şi de a reveni la o formă acceptabilă.

Faceţi  activităţi fizice, înot sau chiar mersul pe jos periodic, cel puțin 30 de minute pe zi, la pas în mod susţinut… ajută la stimularea circulaţiei şi la pomparea excesului de fluide, astfel încât acestea sunt eliminate. Bicicleta de asemenea  este de mare ajutor… dar, este şi mai bine dacă utilizaţi aparatul special conceput  care vă permite să pedalaţi orizontal, cu picioarele ridicate, întoarcerea venoasă fiind facilitată de această poziţie. Sunt de evitat sporturile care necesită un impact puternic cu solul, sau care nu sunt corect efectuate… cu siguranţă trebuie evitate.

retentie 1

Consultând un nutriţionist sau dietetician va poate fi de ajutor pentru a învăţa cum să gestionaţi foamea, să aveţi mese sănătoase şi să gătiţi echilibrat.  Acest lucru nu înseamnă să nu mănâncati nimic, înseamnă a învăţa a face acest lucru în mod corect. Să ne amintim că retenţia de apă este o consecinţă  supraponderabilităţii şi nu invers… deci, să mergem  la rădăcină problemei … sau mai bine zis… să ne regăsim greutatea ideală!

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page