Sănătate — decembrie 8, 2016 at 14:40

Retenția apei în organism

by

 

15403050_791890194282698_1743016301_nTermenul medical folosit pentru “retinerea apei” in organism este edem. Aceasta apare atunci are loc retentia de lichid in tesuturile organismului, in special in tesutul conjunctiv. In mod normal, lichidul din tesuturi este curatat de sistemul limfatic care actioneaza ca un filtru (preia si inlatura toxinele, reziduurile si deseurile celulare, apa, grasimile, bacteriile, etc.)  si apoi limfa este eliberata in fluxul sangvin.

15424433_791890284282689_1568245351_nRetentia de apa devine problematica atunci cand lichidul nu este drenat in mod corespunzator de sistemul limfatic, iar apa ramane la nivelul tesuturilor unde apare inflamatia. Zonele unde adesea se acumuleaza apa sunt: picioare, maini, cavitate abdominala  si plamani.

Exista 2  tipuri de retentie de apa:

  • Retentie generale cand inflamatia apare in tot corpul;
  • Retentie localizata cand inflamatia apare numai in anumite zone ale corpului.

Care sunt cauzele principale ale retentiei de apa ?

  • Cresterea in greutate, este datorat aportului mare de sodiu in principal din alimentele prelucrate. Se recomanda pentru a nu va intalni cu efectul YOYO sa faceti o trecere caloric treptata a dietei.
  • Retentia de apa in menopauza se datoreaza dereglarilor hormonale aparute in aceasta perioada.
  • Hipertensiune arteriala se datoreza: fumatului, alcoolului, consumului excesiv de sare sau stresului.
  • Afectiuni ale glandei tiroide se datoreaza hipotiroidismului sau hipertiroidismului, pentru a identifica care este problema trebuie sa va faceti un set de analize endocrinologice.
  • Probleme renale, rinichii suntde diverse functii importante in organism, printr-e care si eliminarea toxinelor.
  • Alte cause : temperaturi ridicate, depresia post-partum sau alergiile de sezon.

Tratament / Prevenire

Pentru a trata sau a preveni aceasta eventuala afectiune se recomanda abordarea unui stil de viata active (cateva ore de sport pe saptamana), o alimentative calculate si echilibrata (evitati excesele constante, alimentele prelucrate, fumatul, alcoolismul si in perioadele de stress incercati sa luati un complex de vitamine).

Ca si alimente se recomanda consumul de:

– legume verzi: sparanghel, broccoli, telina, varza kale, patrunjel etc.

– fructe: pepene galben, pepene verde, ghimbir, pomelo, gref  etc.

De asemenea trebuie sa va hidratati cu minim 2l de apa pe zi si in cazul in care aveti o retentie mare de apa, eliminati cafeaua o perioada.

Tudor Tanase

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page