De pe la noi, Editoriale — noiembrie 2, 2016 at 13:11

Resursele umane și economia României

by

Nu credeam ca în România politicile guvernamentale vor face ca tinerii care au terminat liceul sau facultatea sa refuze lucrul pe salariul minim pentru ca statul le acorda ajutoare care echivalează intre 60%-70% din acesta, iar oamenii de peste 45 ani sa accepte orice.

somaj (1)Sunt tare curios sa cunosc câti specialiști în agricultura și câti muncitori mai lucrează pământurile și câte ferme cu capital romanesc mai avem.

Câți din cei care au terminat școlile și liceele profesionale mai lucrează în domeniile lor și unde?

Indiferent cine vine la conducerea tarii nu v-a putea face mare lucru pana nu va înțelege ca Resursele Umane sunt foarte necesare și ca punerea lor la locul potrivit înseamnă stabilitate și încredere. Atâta timp cât la companiile de stat aduci conducere privata cu un salariu de 10000 euro/luna , un angajat castiga 1250-1500 lei/luna iar invențiile se fac în majoritate pentru mobilierul directorilor, în fațadele sediilor și în mașinile conducerilor, viitorul nu aduce decât necazuri salariatului simplu: șomaj.

Asa începe drumul spre alte tari pentru un trai mai bun.

După decembrie 1989, Repartiția după absolvirea școlilor la locurile de munca s-a încheiat, vânzarea pe nimic a fabricilor și uzinelor s-a amplificat iar acum toată lumea începe sa caute medici, dascăli, sudori, lăcătuși, zidari, ciobani, tractoristi, etc. Ce fac ei? Cu ce se ocupă?

Sigur ca ei exista, insa acum sunt: șofer de tir, agent de vânzări sau simplu vânzător. O parte își practica meseria insa în alte tari.

Nu trebuie uitat ca guvernele României în perioada 1960-1989 au încercat sa ofere celor care au terminat o școală un loc de munca și o locuință. Asa se poate construi o societate sănătoasă și o economie prospera.

Cum ar face Nicolae Ceaușescu?

Citind presa economica am văzut un articol interesant despre nevoia de finanțare a României pana în anul 2035. Suma de care ar avea nevoie este de 126 miliarde euro. Acești bani ar fi necesari pentru finanțarea sectoarelor cheie : infrastructura rutiera, fluviala, maritima și aeriana; modernizarea localitatiilor; izolarea termica a blocurilor,etc.

economia-romaniaStatul a găsit resursele necesare pentru aceste proiecte în proporție de aproximativ 40%, adică acoperă doar 50 miliarde euro, mare parte din buget și fonduri ale Uniunii Europene.

Pentru a putea face rost de aceste venituri ar trebui sa știm pe ce ne bazam ce mai avem în patrimoniu de stat ca întreprinderi, ca resurse umane și bogații ale solului și subsolului; ce pamintul mai detine statul. Cred ca un ajutor ar putea veni și din partea Băncii Naționale dar și a populației. Asta însă depinde de politica financiara și economica a tarii.

Oare, cum ar gândii Guvernul României din 1989 și ce ideei ar avea Nicolae Ceaușescu?

Va amintiți de cincinal? Cam 30% din bugetul anual era pentru investiții. Și ce investiții s-au realizat!

Hadrian

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page