Comunicate de presă, Ultimile Știri — noiembrie 7, 2014 at 10:00

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai CNAS vor verifica modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite

by

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai CNAS demarează o amplă acţiune de verificare a obligatiilor legale pe care le au farmaciile aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate

farmacieTimp de o lună de zile echipe mixte de inspectori vor verifica modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite.

Conform prevederilor legale, farmaciile au obligaţia de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu sau fără contribuţie personale, mai precis medicamentele compensate şi gratuite.

“În condiţiile în care un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la preţuri mai mici sau egale cu preţul de referinţă, aceasta are obligaţia de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump pentru care trebuie să plătească coplată”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din parte pacientului se poate realiza în condiţiile în care medicul a indicat în prescriptie denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului.

De asemenea, farmaciile au obligatia legală de a informa şi  prezenta, la loc vizibil,  drepturile pacienţilor  în relaţia cu acestea.

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page