Dezvoltare personală, Lifestyle — august 8, 2014 at 14:55

Relaţiile sociale: Între a spune „Da” când ai vrea să spui „Nu” şi invers

by

“In relatiile umane, un cuvant poate fi bulgarele de nea care starneste avalansa” – Cristian Neagu

yes no… relatiile sunt de mai multe feluri: de prietenie… de iubire… de simpatie/antipatie… relatiile intre oameni asemanatori sau diferiti… relatii intre parinti si copii… intre femei si barbati sau intre reprezentantii aceluiasi sex… si lista ar putea continua.

Noi, ca si fiinte spirituale,… caci asa ne place sa fim perceputi, “ne hranim “din aceste relatii. Acum, sa nu se inteleaga “a te hrani” la un fel de vampirism, nu a te hrani, a te imbogati…  ci a putea sa functionezi datorita celuilalt (iar aici se incadreaza feed-back-urile pozitive sau negative pe care ti le da celalalt, a imboldurilor, a raspunsurilor pe care le emana catre tine si acest lucru inseamna ca este receptiv la tine, atent).

Noi… ne alimentam rezervorul relational din aceste interactiuni umane, chiar daca acestea sunt pasagere sau de scurta durata sau alte ori, de lunga si foarte lunga durata.

Ca si oameni simtim nevoia… o nevoie instinctiva…de a ne conecta cu cei din jur… care sunt oameni ce ne raspund (fiind pe aceiasi lungime de unda cu noi)  …si sunt altii care nu ne raspund sau pur si simplu nu ne pot raspunde… iar in astfel de cazuri ramanem flamanzi.

Adesea “hrana” afectiva este cea de care avem nevoie… dar foarte adesea aceasta “hrana” pe care o solicitam cu atata ardoare este incarcata si de toxine si uite asa ne lasam singuri otraviti si de multe ori o facem cu buna stiinta.

Sub formula” nevoii de a fii iubit” se ascunde de fapt o nevoie relationala.  Sunt numeroase situatii in viata cand vrem sa spunem “Nu”… dar de fapt spunem “Da” … si invers si toate acestea se intampla pentru ca ne este teama ca daca vom spune “Nu”… vom pierde iubirea…  afectiunea… respectul… consideratia celor din jur.

Ne neglijam dorintele din diverse motive nesanatoase: teama, vina, sentimentul de zadarnicie, teama de a nu parea egoist, presiunea celor din jur si lista ar putea continua.

Yes NoDe multe ori spunem “Da”…pe cand noi am vrea sa spunem “Nu”… pentru ca nu vrem sa ranim sau sa refuzam pe cineva.

Daca intr-o relatie, de orice gen, nu castiga amandoi…  nu castiga nici unul. .. Schimbul ar trebui sa fie reciproc,…daruiesc amandoi,…ajutand astfel la imbogatirea relatiei… sau… nu daruieste nici unul si relatia nu mai functioneaza, este de preferat una din cele doua variante. Dar colapsul se produce atunci cand unul ofera prea mult, iar celalalt mai deloc, balanta fiind inegala.

Viata ne ofera fel de fel de situatii,…unele mai placute,… altele mai putin placute… unele din aceste situatii vin in intampinarea nevoilor noastre… altele intra in conflict cu aceste nevoi… si in astfel de momente devii derutat… confuz si ai vrea sa dai un raspuns… ai vrea sa refuzi sau sa accepti…  dar exista si consecinte…  pe care ti le creezi tu intr-o prima faza mental, apoi ele se materializeaza in fapte.

A-i vrea sa spui “Nu”, dar spui “Da” si invers.

Sunt momente de acest gen, cand trebuie sa iei o decizie, ori pui punct, ori iti schimbi tu punctul de vedere sau abordezi situatia, cautand o alta modalitate de abordare.

Arramia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page