Economie — mai 21, 2016 at 16:34

Reînvie “Drumul mătăsii”

by

Fostele rute comerciale importante care legau în trecut civilizația chineză de Asia Centrala și Europa, veritabila punte intre civilizații, de la Marco Polo și pana târziu, in contemporaneitate, revin în actualitatea strategica.

Drumul-MatasiiDirectorul General al Zonei Libere Qeshm (insula cu acces către Golful Persic, în sudul Iranului), Hamid Reza Momeni a declarat, joi, 19 mai că autoritățile locale așteaptă o delegație de 180 de oficiali și oameni de afaceri chinezi. Momeni a declarat pentru mediile de presa locale că șase grupuri de lucru au fost create de la inceputul anului pentru a contribui la cooperarea între China și tara sa, avand ca focalizare principala dezvoltarea zonei libere Qeshm.

De asemenea, oficialul iranian a mai facut referire si la recenta sa vizită în China, menționând că printre cele mai mari realizări se numără semnarea mai multor acorduri între Qeshm și Guangzhou, vizand colaborarea in diverse domenii, de la transporturi si infrastructura si pana la turism si organizarea de actiuni culturale si misiuni economice, făcând din aceasta Zona Liberă un centru important în regiune, și privitor la investițiile în diverse industrii de pe insulă, legate de gaz, petrol, oțel, turism, pescuit și agricultura.

Incă din secolul II este cunoscut acest drum cheie ce conecta Asia și Europa. Din iunie 2014, UNESCO a hotărât ca aceasta antica ruta comerciala de mai mult de 5 mii de kilometri sa facă parte de patrimoniul mondial pentru a fi un mijloc de schimb, nu numai de bunuri, ci și de cultura, al cunoștințelor științifice, artei și religiei.

Ciprian POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page