Cultură şi Educaţie, Educaţie — septembrie 5, 2014 at 13:32

Reguli noi pentru profesorii de religie in anul scolar 2014-2015

by

Anul scolar 2014-2015 se apropie cu pasi repezi si aduce o multime de modificari in invatamantul preuniversitar, iar una dintre ele se refera la principala nemultumire a parintilor: disciplina religie.

religieDestul de controversata, din cauza intrebarilor pe care le pun cei mici dupa ce participa la orele de religie, aceasta disciplina a inceput sa provoace ravagii in randul parintilor.

Revoltati pentru ca nu stiu cum sa raspunda copiilor lor, care sunt obligati prin programa de invatamant sa participe la orele de religie, parintii au reusit sa determine reprezentantii din invatamant sa ia in calcul transformarea acestei discipline in una optionala, masura care nu s-a concretizat insa pana in acest moment.

Totusi, Patriarhia Romana a decis sa intervina in anul scolar 2014-2015 si sa stabileasca un set de reguli aspre pentru cadrele didactice care urmeaza sa predea aceasta disciplina.

Astfel, profesorii de religie vor preda unui singur cult, trebuie sa fie acreditati si sa indeplineasca exigente academice, morale si spirituale specifice.

Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana au semnat un protocol cu privire la predarea materiei religie in scoli, care prevede ca profesorii sa fie angajati numai dupa ce primesc avizul reprezentantilor cultului pe care il vor preda elevilor.

“Protocolul reafirma cooperarea profesorilor de religie si a cadrelor didactice din invatamantul teologic preuniversitar si universitar cu propria lor Biserica a carei invatatura de credinta o predau in scoli, deoarece statul respecta autonomia cultelor si, deci, nu realizeaza singur, ci impreuna cu ele, invatamantul religios confesional.

Asadar, reprezentantii Patriarhiei se vor ocupa de procesul de selectie al profesorilor de religie care vor preda disciplina in scoli, dar si in elaborarea materiei. Cadrele didactice vor putea astfel sa predea religie doar cu avizul scris al unui oficial al bisericii.

Profesorii de religie care se vor abate de la regulile Patriarhiei isi vor pierde binecuvantarea si locul de munca.

Sursa: portalinvatamant.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page