Dezvoltare personală, Lifestyle — iunie 18, 2018 at 22:54

Reguli ca să-ți ții mereu sub control situația financiară personală

by

shutterstock_196043063

Când vorbim despre situația financiară personală, de cele mai multe ori ne referim la persoane fizice al căror venit este reprezentat în cea mai mare parte, dacă nu chiar în totalitate din salariul de la locul de muncă. Zona antreprenoriatului încă nu s-a dezvoltat la nivelul țărilor din Europa de Vest, puțini români aleg să își asume două locuri de muncă în paralel și nu toți pot beneficia de veniturile unui spațiu de locuit închiriat. Astfel, fiecare ban care intră în contul tău în fiecare lună trebuie gestionat cu mare atenție, iar analiștii americani de la Forbes au venit cu un mic ghid al lucrurilor de la care nu trebuie să te abați niciodată atunci când vine vorba despre situația financiară personală.

5 reguli ca să-ți ții mereu sub control situația financiară personală:

1. Economisește banii pe care nu trebuie să îi cheltuiești

În fiecare lună, banii care îți intră în buzunar nu se duc automat în totalitate pe facturi și obligații. Dacă ai reușit să acoperi toate lucrurile esențiale din gospodărie și să îți planifici și bugetul pentru alte activități și îți mai rămân bani, ideal ar fi ca acea sumă, oricât de mică ar fi, să se îndrepte către un cont sau un buget de economii. O astfel de rezervă se poate dovedi extraordinar de utilă în situații de criză sau în cazul în care vrei să îți finanțezi propriile idei.

2. Găsește o cale să investești

Pentru un necunoscător, ideea de a investi poate fi una înfricoșătoare, din cauza riscului de a pierde banii, din lipsă de informații și experiență. Există însă și alte forme de a investi ca să poți câștiga, iar asta nu trebuie să fie neapărat la bursă. O investiție în panouri solare te poate ajuta să reduci considerabil costurile la energie pentru gospodăria ta. De altfel, statul român încurajează astfel de investiții, prin programul Casa Verde, în care îi ajută cu sume de bani pe cei care doresc să apeleze la resurse noi de energie pentru casa lor.

3. Evită datoriile de pe cardurile de credit

Trăim în 2018, iar cardurile de credit nu sunt o noutate pentru nimeni. Acordate extrem de ușor de către bănci, creditarea a devenit una dintre resursele accesate de români, europeni și americani pentru a putea face față obligațiilor financiare lunare. Uneori, ideea de a avea un card de credit este utilă, mai ales când ești într-un proces de renovare în locuință, însă se poate transforma în ceva periculos atunci când cumpărăturile dictate de impuls ajung să depășească nivelul de confort economic personal.

4. Plătește prețul integral doar dacă ești obligat

Poți economisi lunar sume importante doar cu un pic de atenție. Unul dintre sfaturile specialiștilor este să nu mai plătești prețul integral al lucrurilor de care ai nevoie doar dacă este singura soluție. Altfel, caută cupoane de reducere sau campanii speciale cu oferte avantajoase care te pot ajuta să reduci o parte semnificativă din sumele cheltuite lunar.

5. Trăiește din punct de vedere financiar la limită, chiar dacă nu ai motive să o faci

Tendința normală a fiecărei persoane este de a-și ridica nivelul de trai în funcție de venit. Analiștii financiari americani de la Forbes recomandă însă ca indiferent de venitul lunar să păstrezi un nivel mediu de trai din punct de vedere al cheltuielilor. Banii economisiți pot fi folosiți astfel mult mai inteligent.

www.forbes.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page