Dezvoltare durabilă, Economie — februarie 21, 2014 at 18:09

Reformarea BNR si ASF, o sansa pentru piata si bunastare pe termen lung

by

Nu cred in puterea reglementatorului de a elimina ciclul economic. Este un mit perpetuat de reglementatori pentru a-si justifica existenta. In acelasi timp nu cred ca putem sa trecem direct la un sistem fara reglementare. Este imposibil peste noapte si nici nu cred ca se va putea vreodata, chiar daca teoretic pare solutia optima.

01-infografie-06_1

Astfel, pentru mine, solutia nu o reprezinta desfintarea BNR sau ASF. Dar a venit momentul sa fim foarte clari si specifici in cerintele noastre pentru reglementatori. Daca le cerem imposibilul, sa elimine ciclul economic de exemplu, atunci ne vor cere sa fie remunerati pentru asta. Chiar daca nu o sa livreze niciodata si majoritatea dintre ei stiu asta.asf-a-inchis-casa-de-borkeraj-harinvest-si-a-aplicat-amenzi-de-618-500-lei-in-cazul-furtului-de-actiuni_size9

Sa luam cazul BNR. In ultimii 24 de ani BNR a avut cateva obiective simple. Stabilitatea preturilor din economie, altfel spus mentinerea puterii de cumparare a leului, si stabilitatea sistemului financiar bancar. Cand tragem linie vedem ca BNR nu a indeplinit niciunul dintre aceste obiective. In ceea ce priveste puterea de cumparare nu trebuie sa fii economist ca sa vezi ca orice persoana din Romania ar preferea sa fie platit in euro si nu in lei. Asta inseamna ca nimeni nu are incredere in moneda nationala pe termen lung. Chiar si purtatorul de cuvant/consilierul guvernatorului cand a vorbit de salariul sefului a folosit moneda euro pentru a prezenta suma. Sunt sigur ca daca l-am fi intrebat cat castiga guvernatorul in lei ar fi avut nevoie de ceva timp sa verifice.1402031828_rezerve_valutare_internationale_bnr

Referitor la sistemul bancar lista lunga de falimente din ultimii 24 de ani ofera dovezi clare ale esecului reglementatorului in ceea ce priveste eliminarea ciclului economic. Mai mult deciziile din Octombrie 2008 si cele care au urmat au crescut neincrederea sistemului financiar in politica monetara iar efectul se vede in dinamica creditarii.

Dar desi avem dovezi clare ca BNR a esuat in ceea ce priveste cele doua obiective cu care a fost mandatata de societate salariile in BNR au crescut de la an la an iar numarul angjatilor a ramas mare relative la numarul angajatilor din alte banci centrale, chiar si atunci cand ajustam pentru numarul populatiei. De fapt, BCE angjeaza mai putini oameni decat BNR si ofera servicii unei zone economice mult mai mari.boys-noize_bnr-trax-electronic-beats_radio-sessions_fluxfm_0

ASF a fost construit dupa chipul si asemanarea BNR. Nu a fost nicio competitie pentru functiile executive si nici nu stiu sa fi fost vreuna pentru functiile de consilieri, directori etc. Cand a aparut ASF am scris o opinie (Tipul reglementatorului conteaza) in care spuneam ca exista doua tipuri de reglementatori. Primul tip este reglementatorul care nu intelege piata si poate chiar o dispretuieste si atunci va incerca sa o pastreze mica pentru a o putea controla. Al doilea tip este reglementatorul care lasa piata cat mai libera si incearca sa se educe pentru a nu ramane in urma. Stiam ca BNR este deja primul tip de reglementator avand in vedere marimea pietelor valutare si intterbancare. Despre ASF spuenam ca are de ales.

La aproape 12 luni de la aceasta opinie cred ca ASF ne demonstreaza ca a ales tipul 1 din pacate. In acelasi timp discutiile recente despre remuneratia angajatilor din ASF ofera o sansa pentru a spune clar ce vrem de la reglementator si mai ales ce sa se intample cand reglemtnatorul nu isi atinge obiectivele. Este o sansa de a lega remuneratia celor din BNR si ASF de performanata si de a introduce in acest proces si opinia clientului. Cel care beneficiaza de serviciile bancare, de pensii, asigurare sau de piata de capital reglementate de BNR si ASF.

In acest moment relatia reglementator –reglementat lucreaza in detrimentul consumatorului final de servicii financiar-bancare. Acest lucru este evident atat pt cei care folosesc servicii bancare cat si pentru cei care folosesc alte tipuri de servicii financiare in economie. Increderea cetatenilor in sistemul financiar-bancar este in scadere. Toate aceastea arata si catre un esec al reglementatorilor, BNR si ASF.

Este posibil ca dupa ce facem aceasta analiza sa realizam ca societatea noastra vrea acest gen de reglementator: sa tina pietele mici si controlabile iar veniturile sa nu fie corelate cu performanta. In acest caz trebuie sa intelegem ca desi o sa avem cresteri din cand in cand, ale economiei si pe aceste piete, vom ramane mereu ultimii in ceea ce priveste bunastarea si puterea de cumparare. Fara eliberarea pietelor nu avem cum sa crestem mai rapid decat restul europei an dupa an pentru a putea inchide diferenta de bunastare dintre noi si ei.

By florincitu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page