Dezvoltare durabilă, Economie — august 21, 2014 at 18:13

Reducerea CAS: De ce mai nou e posibilă

by

Dupa discutii nenumarate in care se cereau argumente valide si masuri concrete de compensare a reducerii CAS-ului, masura pare iarasi posibila, pusa in lumina unui context  nou. Astfel asa cum a declarat recent ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, citat de Digi24, exista spatiu fiscal pentru reducerea CAS in conditiile in care primul semestru s-a incheiat cu un deficit de 0,5% fiind facuta si o consolidare fiscala

taxe“Legat de CAS, pot sa va spun strict pe zona mea de responsabilitate ca exista spatiu fiscal pentru aceasta. S-a terminat semestrul I cu un deficit de 0,5%, adica s-a facut consolidare fiscala si chiar agresiva. Pana la sfarsitul anului avem voie, in acordul cu partenerii internationali, sa facem deficit de 2,2% din PIB. La sfarsitul lui iulie, datele preliminare arata un deficit si mai mic, undeva la 0,3% – 0,27%. Asta inseamna ca exista spatiu fiscal in ultimele luni ale anului pentru anumite masuri de relaxare fiscala, dar acestea trebuie sa fie sustenabile si in anii care vin”.
De asemenea, saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a sustinut ca reducerea CAS va crea un gol de resurse mult prea mare in raport cu celelalte obligatii asumate si ar putea duce la pierderea acordului cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana. In acest sens, presedintele a declarat, citeaza Agerpres:

“Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare in raport si cu celelalte obligatii pe care ni le-am asumat iar eu o spun public: daca se introduce reducerea CAS, Romania pierde acordul cu Fondul si cu UE, cu implicatiile care decurg de aici, din punct de vedere al credibilitatii si din punct de vedere al top-up-ului de la UE pentru proiectele cu bani europeni, se vor pierde 10% din contributiile UE la proiectele din Romania”.

Aceeasi sursa reaminteste ca potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta din luna iulie, masura de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator ar putea fi aplicata incepand cu 1 octombrie.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page