Evenimente, Ultimile Știri — octombrie 5, 2018 at 22:31

„Redu, Reutilizează, Reciclează – Trei moduri prin care TU elimini deșeurile și protejezi mediul!”, un eveniment al proiectului de campanie Euroscola 2018

by

Viorel Ivanciu:Personal voi susține și sprijini orice acțiune civică de colectare selectivă a deșeurilor și pentru promovarea economiei circulare ca factori de progres și civilizație pentru comunitatea noastră

Vineri, 5 octombrie 2018, ora 11:00  a avut loc la Sala “George Emil Palade” – Colegiul National „Barbu Stirbei” Călărași, Atelierul – Dezbatere cu tema: „Redu, Reutilizează, Reciclează – Trei moduri prin care TU elimini deșeurile și protejezi mediul!”

Echipa de proiect CNBS Euroscola 2018 în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași a organizat  Atelierul – Dezbatere cu tema: „Redu, Reutilizează, Reciclează – Trei moduri prin care TU elimini deșeurile și protejezi mediul!”, un eveniment al proiectului de campanie Euroscola 2018, „Europa pentru noi”, dedicat calarasenilor in privinta educarii si motivarii pentru dezvoltarea unui comportament pro-reciclare.

Cunoscând interesul cetatenilor calaraseni tineri si adulti faţă de tematica abordată, am analizat împreună in cadrul dezbaterii, următoarele aspecte de interes pentru municipiul si judetul Calarasi: situatia actuala in managementul deseurilor solide in municipiul Calarasi, beneficiile proiectului SIMDS aduse dezvoltării zonale și a felului în care acesta influențează viața comunității, diseminarea informatiilor privind implementarea Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, promovarea colectării selective a deseurilor în municipiul si judetul Calarasi si analiza provocărilor și tendințelor de reciclare din Romania.

Multumim pe aceasta cale tuturor celor care au facut posibila desfasurarea acestei activitati in conditii optime: d-lui Viorel Ivanciu, viceprimar al Municipiului Călărași, doamnei Corina Nedelcu, consilier Primaria Municipiului Calarasi, doamnei Rodica Taune, comisar Garda de Mediu, d-lui Dan Dehelean, director operatiuni REBU S.A – RER Ecologic Service București; din partea Colegiului National “Barbu Stirbei”, dna director adjunct, prof. Corina Mihaela Ionescu; institutiilor de invatamant partenere: Școala „George Valsan” Independenta, Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Călăraşi, Colegiul Economic Calarasi, Scoala Helikon Calarasi; doamnei laborant Tanta Dumitru pentru implicarea activa in organizarea si desfasurarea activitatii de astazi.

Multumim, desigur, membrilor echipei Euroscola 2018, care s-au mobilizat pentru reusita evenimentului, aducandu-si alaturi de ei colegi si prieteni.

Prof. Marinela Dinca & Prof. Monica Elena Parapiru
Coordonatori proiect Euroscola 2018 – „Europa pentru noi”

 

Viorel Ivanciu:Personal voi susține și sprijini orice acțiune civică de colectare selectivă a deșeurilor și pentru promovarea economiei circulare ca factori de progres și civilizație pentru comunitatea noastră

Particip cu mare plăcere la acest gen de acțiuni și remarc cu multă plăcere că liceul „Barbu Știrbei” este în avangarda  multor întâmplări utile și  de importanță deosebită  pentru comunitatea noastră.

România în general și municipiul Călărași se află în întârziere față de  practicile și reglementările europene privind salubrizare și colectarea gunoiului. De aceea acțiunea Dumneavoastră pe lângă utilitatea practică și didactică are și rolul unui important factor de conștiință civică atît de necesar în comunitatea noastră.

Colectare selectivă  a deșeurilor are o importanță atât pentru sănătatea și protecția mediului cât și o  importantă încărcătură economică reflectată de practica și conceptul de economie circulară.

E nevoie  să  adoptăm cât mai rapid economia circulară, care presupune transformarea deşeurilor în materii prime, cu un impact major în protecţia mediului şi dezvoltarea industrială. Pentru aceasta, nu doar oamenii simpli trebuie educaţi, prin programe naţionale de conştientizare, dar şi autorităţile, politicienii, pentru că România are multe de recuperat şi nu ne mai putem permite „să ascundem gunoiul sub preş”.

Personal voi susține și sprijini orice acțiune civică de colectare selectivă a deșeurilor și pentru promovarea economiei circulare ca factori de progres și civilizație pentru comunitatea noastră. Suntem mult în urmă (numai 3% din deșeuri se colectează selectiv  în municipiul Călărași) și este nevoie să facem eforturi deosebite  atât noi autoritățile cât și agenții economici și cetățenii pentru a aduce lucrurile în normalitate.Este nevoie de o mobilizare generală  și vom încerca să fac acest lucru.

Colectarea selectivă a deșeurilor și trecerea la economia circulară depinde în mare măsură de educaţie, nu numai a populaţiei, ci şi a autorităţilor, iar o politică eficientă de management a deşeurilor va crea noi  locuri de muncă şi venituri suplimentare.

După o viaţă de obiceiuri proaste, e mai greu să le schimbăm, ne-am învăţat să aruncăm gunoiul pe unde apucăm.  Măcar pe copii să-i învăţăm să fie mai responsabili.

Economia circulară este o mega-tendinţă, o alternativă la economia de consum, cu o prezenţă din ce în ce mai puternică în UE, bazată pe utilizarea succesivă a resurselor ți în care trebuie să ne înscriem dacă vrem să fim pe traiectoria dezvoltării,progresului și civilizației a spus Viorel Ivanciu, viceprimar al municipiului Călărași,a declarat Viorel Ivanciu ,Viceprimar al municipiului Călărași prezent la eveniment.

 

a consemnat Nelu Bălașa

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page