Recuperatorii de datorii vor avea o serie de interdicții exprese atunci când vine vorba de contactarea cetățenilor și comunicarea cu aceștia, a căror încălcare va fi egală cu sancționarea drastică de către autorități. Prevederile se găsesc în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016, ce va intra în vigoare mâine, și acestea vor viza creditele pe care le contractează consumatorii.

Mai exact, contactarea datornicilor la locul de muncă al acestora, precum șicomunicarea cu ei între orele 20:00 – 09:00 vor fi interzise, după cum se arată în actul normativ. Totodată, interzisă va fi și „contactarea, în legătură cu recuperarea creanțelor, a oricărei altei persoane diferită de consumator, succesorii legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, creditorul, avocatul sau împuternicitul creditorului”, scrie în OUG nr. 52/2016.

Tot de mâine, recuperatorii de datorii nu vor avea voie să folosească tehnici de hărțuire sau abuz și nici amenințări sau alte tehnici agresive, „cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputația sau proprietatea”, mai prevede documentul.

În afară de actele de procedură ce trebuie afișate la cererea executorului judecătoresc sau a instanței, recuperatorilor de creanțe le va fi interzis să afișeze, la ușa apartamentului sau a blocului, notificări/somații/adrese în legătură cu recuperarea creanțelor. De asemenea, recuperatorii nu vor putea să perceapă comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare (în afară de dobânzile penalizatoare legale) și nici să perceapă costuri pentru activitatea de recuperare (în afară de costurile procedurilor de executare silită).

În principiu, încălcarea acestor prevederi va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei, de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (la sesizarea cetățenilor sau din oficiu). Totuși, dacă va fi vorba de un credit pentru un bun imobil, amenda va fi cuprinsă între 20.000 și 100.000 de lei.

Consumatorii vor trebui atenționați că pot contesta datoriile

Recuperatorii de creanțe vor fi obligați, începând de mâine, să atenționeze cetățenii că sunt îndreptățiți să conteste atât existența datoriei, cât și cuantumul acesteia.

Concret, contestația va putea fi transmisă în cel mult 30 de zile calendaristice de la primirea notificării. Conform OUG nr. 52/2016, în această perioadă, precum și până la momentul comunicării răspunsului, recuperatorilor le va fi interzis să deruleze activități pentru recuperarea datoriilor, altfel vor risca o amendă cuprinsă între 10.000 și 80.000 de lei. La fel, dacă va fi vorba de un credit pentru un bun imobil, amenda va fi între 20.000 și 100.000 de lei.

Important de știut este că cetățenii vor putea să se adreseze direct instanțelor judecătorești pentru a contesta existența unei datorii sau cuantumul acesteia. Totodată, noile prevederi vor stabili că, dacă datoriile nu sunt contestate la recuperatori în termenul de 30 de zile calendaristice, acest fapt nu va reprezenta o recunoaștere a sumei de către datornici, iar dreptul de a se adresa unei instanțe își va păstra valabilitatea.

În prezent, recuperatorii de datorii se ghidează după un Cod de conduită elaborat de Asociația de Management al Creanțelor Comerciale, despre care AvocatNet.ro a scris anul trecut. Totuși, Guvernul a decis să introducă în legislația creditelor atât interdicții exprese pentru recuperatori, cât și sancțiuni drastice pentru nerespectarea acestora.

În altă ordine de idei, ordonanța de urgență amintită dispune că, de la 1 ianuarie 2017, doar recuperatorii de datorii înregistrați la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor putea să funcționeze în mod legal. Detalii despre acest aspect găsițiaici.

avocatnet.ro