Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — octombrie 23, 2018 at 15:54

Reciclează și Creează la GPN nr 11 Prâslea din Călărași: Frumusețea sufletului de copil în slujba unui viitor mai bun si mai curat!

by

În perioada iulie – octombrie 2018, Grădinița cu Program Normal nr.11 ”Prâslea” Călărași, alături de alte 13 școli din mediul urban și rural, sub coordonarea echipei de la Colegiul Național „Barbu Știrbei” Călărași, s-a implicat în derularea programului special de conștientizare asupra colectării selective și reciclării deșeurilor – EUROSCOLA 2018.La activitățile proiectului au participat cu mult entuziasm 55 de copii, 23 din grupa mică, sub coordonarea prof. Vasilica Duțu și 22 din grupa mare, conduși de prof. Filofteia Rodica Drăgulin.

Alături de copii, părinții lor au avut un aport deosebit la îndeplinirea sarcinilor specifice obiectivelor proiectului.

După ce mai întâi s-au întâlnit în grădiniță, unde au completat sondaje de opinie privind gestionarea deșeurilor la nivelul municipiului, aceștia au participat, în data de 22 august 2018, la Conferința Județeană ”Sortarea deșeurilor noastre: valorificarea lor ca resurse”.

A început apoi campania de colectare selectivă, copiii din această grădiniță reușind să colecteze 94,1 kg de deșeuri, această unitate situându-se pe locul 5 din cele participante.

Cei mici s-au implicat activ în distribuirea materialelor informative în cadrul grădiniței (grupa mică) și în împrejurimile acesteia (grupa mare).

Ei au realizat pancarte și postere sugestive, participând astfel la acțiunea ”Protestul pubelelor”.

Câțiva copii de la grupa mare s-au implicat în strângerea de fonduri pentru cheltuielile proiectului, prin pregătirea și vinderea unor prăjituri.

În cadrul expoziției-concurs ”Reciclează și Creează”, Grădinița cu Program Normal nr.11 ”Prâslea” Călărași a obținut un premiu I.

Ieri, 22 octombrie 2018, calendarul activităților Euroscola 2018 a ajuns la final, copiii acestei grădinițe prezentând, în cadrul conferinței de închidere a acestei campanii, o paradă a costumelor realizate cu sprijinul părinților din materiale reciclabile, transformând nimicurile nefolositoare în lucruri utile și dând „urâtului” un sens estetic.

[wzslider autoplay=”true”]

Impresii și concluzii:

Campania de colectare selectivă “Regândim viitorul!“ din cadrul proiectului inițiat de echipa Euroșcoala 2018 a CNBS, prin acțiunile desfășurate în cadrul acesteia, au demonstrat din partea tuturor elevilor și cadrelor didactice implicate, nu doar conștientizare, ci și punerea în practică a ”Conceptul 3R” (Reducere-Reutilizare-Reciclare).

Înțelegerea și însușirea ”Conceptului 3R” au fost arătate cu prisosință în lucrările prezentate în cadrul expoziției-concurs ”Reciclează și Creează” de școlile partenere, și mai ales prin intermediul costumațiilor din deșeuri pe care picii între 3 și 5 ani de la GPN nr.11 ”Prâslea” Călărași le-au purtat mândri, defilând în fața celor prezenți în costume confecţionate împreună cu părinții lor, din materiale refolosibile și reciclabile (ziare, cutii de carton, folii şi pungi din plastic, ambalaje din plastic, etc), demonstrând maxim de creativitate, fantezie și energie pozitivă.

Frumusețea sufletului de copil împreună cu creativitatea părinților au demonstrat că o banală pungă de plastic, ziare, reviste, hârtii, un har de plastic, o cutie de carton sau multe alte diverse obiecte de unică folosință pot prinde viață și pot transformate în piese vestimentare demne de un carnaval, sau adevărate lucrări de artă.

Aceste activități desfășurate au fost și sunt menite să dezvolte de timpuriu, atât la preșcolari cât și la elevii mai mari simțul civic și respectul pentru lumea care îi înconjoară și unde trăiesc.

Acest tip de activități sunt benefice și ar trebui desfăşurate cât mai des, pentru o mai bună responsabilizare  şi conştientizare atât a copiilor, pentru a creşte şi a trăi într-un mediu sănătos, cât și pentru atenționarea adulților că sunt responsabili pentru moștenirea ce o lasă generațiilor viitoare, că sunt datori pentru crearea unui viitor mai bun si mai curat pentru copiii lor.

Felicitări tuturor celor implicați!

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page