Editoriale — iulie 25, 2019 at 19:03

REBU, hai să fim profesioniști măcar pentru o zi! Ce zici, poți?

by

De când Urban a fost schimbat cu Rebu, călărășenii au avut doar dureri de cap… și nu doar călărășenii, ci se pare că și municipalitatea. Ce minunat arată unele companii când participă la o licitație (pe principiul: afară vopsit gardul și înăuntru leopardul), cât și unele lucruri puse cu ”simțul răspunderii” pe hârtie și ce ”cool” (ca să nu zic mișto) este să inventăm sloganuri pentru reciclare, dar și mai moț sunt inițiativele proiectelor pilot de colectare selective a deșeurilor… praf în ochi pentru fraieri plătitori de facturi și taxe…  că na, de, în România doar chelului îi lipsește tichia de mărgăritar.

”Măria Sa” Rebu a făcut mofturi de cum a pus piciorușul în Călărași… ba tarifele și taxele sunt mici, ba sunt cetățenii necivilizați (de parcă caietul de sarcini în baza căruia a câștigat licitația nu scria foarte clar că banii se plătesc pentru colectarea la grămadă a gunoiului), ba angajații preluați de la Urban merită să le fie tăiate salariile ( și le-au fost)… adică, peste tot și în toate pozițiile sunt ”defavorizați”, cum o dai cu ei nu e bine (mai rău decât cu nevestele isterice)… dar, stimabililor din conducerea Rebu, ”dumneavoastrele, măriile voastrele” ce naibilui faceți sau ați făcut pentru călărășeni??!! Și pentru că sunt la sesiunea eu întreb, eu raspund, iaca răspunsul: FIX NIMIC! Ați emis doar pretenții și ați făcut doar mizerii (chiar mai urât mirositoare decât gunoiul pe care spuneți că îl gestionați)! Calm, nu vă impacientați, o iau cu subiect și predicat imediat.

1. Noi, călărășenii suntem necivilizați? Zău, chiar toți? Punem gunoaiele pe jos? Dar oare de ce ar face oamenii asta dacă ar fi suficiente pubele sau dacă ar fi ridicate când trebuie??

Pentru că sunt un cetățean, și azi vreau să fiu și ”blondă”, întreb: Ce ați făcut voi, societatea Rebu, pentru îmbunătățirea infrastructurii de colectare a gunoiul pe raza municipiului Călărași, cât și pentru calitatea vieții cetățenilor din Călărași – iar aici mă refer la poluarea mediului, sănătatea publică… pentru că în 2018 administrația călărășeană a fost asaltată de reclamaţiile venite de la cetățeni privind faptul că pubelele sunt pline în mai multe zone din oraş, dar şi că nu există containere pentru reciclare… aha, tot cetățenii needucați sunt de vină, că doar ei au semnat contractul cu primăria unde e stipulat faptul că ”firma de salubrizare este obligată să ridice gunoiul de două ori pe săptămână şi ori de câte ori este nevoie”
”Stimabililor” de la Rebu, vă spun tuturor, de la mic la mare că, din păcate pentru voi, călărășenii plâng Urbanul. Nu or fi fost fost nici ei vreun soi ales, dar nu aveau atât tupeu de Dâmbovița cum aveți voi!

2. Domnilor, dacă tot v-ați dorit să câștigați acea licitație și acest contract cu primăria Călărași, nu ați știut că trebuie să respectați clauzele contractuale? Nu ați știut situația reală din teren, zău?

Păi pentru că sunt blondă, pot să întreb de ce v-ați dorit un contract cu un oraș de ca cuca măcăii? Ați crezut că suntem mai ”idioți”, că suntem un ”sat de provincie” unde toți sunt cretinei? Greșit!!! Aici, călărășenii din prea mult bun simț au fost luați de proști de mulți alții ca voi! Și mai știm și noi ce se învârte în lumea deșeurilor, ce, cum și în ce fel, cine cu cine, etc… sunt bani frumoși, corect (fiecare cu borcanul lui de miere)! Dar dacă tot sunt bani frumoși, de fapt, mai bine spus bani cu toptanul, de ce dracului să nu vă faceți și treaba?… De ce vă plângeți mereu ca abitir decât babele bocitoare la înmormântări?!

P.S. punctul 2 Chiar aș dori să faceți public contractul semnat cu Primăria Călărași, iar cine l-a citit (aici mă refer la cei care l-au semnat sau au fost delegați să facă diligențele pentru buna lui derulare) și înțeles să aibă amabilitatea să ne explice și nouă cetățenilor de ce Rebu arată întotdeauna cu degetul către cetățeni și sunt mereu nemulțumiți… aici, privitor la cei care pot avea răspunsuri nominalizez  reprezentaţi ai Primăriei Călăraşi, Rebu, Garda de Mediu, Ecomanagement Salubris şi Poliţia Locală… nu de alta, dar știu mai bine decât noi( beneficiarii acestor ”minunate” servicii) care este adevărul.

3. Chestiune personală: Eu, subsemnata, câteva luni pe an sunt plecată din țară și recunosc că nu merg lunar să plătesc gunoiul, îl plătesc la grămadă și în avans. Dar ce să vezi? Merg ca de obicei să plătesc restanța și în avans până la finalul anului, și ce să vezi… mi se încasează banii, și totodată sunt anunțată că al meu contract a fost reziliat. WTF??!!! Mi s-a eliberat și o adeverință că sunt cu plata la zi și am fost trimisă la primărie să mi se facă alt contract??? Ce, primăria îmi colectează gunoiul și Rebu încasează banii?!… v-am tot repetat, sunt blondă și nu înțeleg ”d-astea”… ce legislație permite ca un contract să fie reziliat unilateral pentru că nu m-a găsit acasă ”doamna cu factura” (asta a fost motivația rezilierii contractului din partea celui care mi-a încasat banii)??? Locuiesc de 36 de ani în același bloc, la aceeași adresă, operatori salubritate au fost mulți, dar la naibilui, nici unul nu mi-a reziliat contractul că nu m-a găsit acasă ”doamna cu factura”. Serios, voi cum ați reușit? Și acum să merg la primărie să îmi fac alt contract, nu zău? Cine l-a reziliat, ăla să îl facă din nou, eu nu am timp să mă plimb pe drumuri… nu de alta, dar trebuie să muncesc ca să vă pot plăti facturile!… pentru că, apropo domnilor și doamnelor, NU sunt ZIARISTĂ, nu țin partea nici unui partid politic, nu răspund la ordinul nimănui, nu sunt angajata vreunei companii sau instituții din România, nu am nici o ”slăbiciune” pentru cineva sau altcineva… pur și simplu am curajul să spun ceea ce gândesc și am norocul să fac o muncă care îmi place… asta în caz că vă întrebați de ce am scris acest articol.

4. Și acum hai să vorbim despre Sfânta Reciclare, deși totul este haos și o mare ”bătaie de batjocură” în ceea ce priveste această Fata Morgana ce poartă numele de Reciclare.

Sunt de acord, colectarea selectivă a deşeurilor reprezintă nu doar o obligație legală, ci și o problemă de educaţie civică şi trebuie să devină o obişnuinţă, dar haideți mai întâi să creem infrastructura simplă, adică, amenajarea și punerea la dispoziția populației Punctele de Colectare Selectivă care au în dotare containere speciale… De obicei o platformă cu containere colorate (capac GALBEN – deșeuri din PLASTIC și METAL, capac ALBASTRU – deșeuri din HÂRTIE și CARTON, capac VERDE – deșeuri din sticlă, capac MARO – biodeșeuri) și semnalizate cu afișe descriptive.

Și, la naibilui, hai să facem și noi niște educație civică – adică, niște campanii de conștientizare (sună mai sofisticat) – hai să o luăm cu ABC-ul mamei Reciclării. Hai să punem în practică acea misiune pe care trebuie să o aibă orice companie privată, RESPONSABILITATEA SOCIALĂ.

Da, stimabililor domni de la Rebu știu că ați sprijinit acțiunea de ecologizare din cadrul programului Ecoprovocarea, știm și de sacul galben destinat colectării selective a deșeurilor (dar, deși exista un contract pentru ridicarea gunoiului și în acest caz REBU a uitat mai mereu să respecta zilele și cetățenii acestui oraș… Ghinion, ce să zic!), știm de cele câteva pubele rătăcite pe ici pe colo pentru colectarea selectivă, dar… este oare suficient?  Stați strâmb și judecați drept!

Cereți de la populație să colecteze deșeurile selectiv. Ok, dar mai mult cei care sunt de vârsta mea îți mai aduc aminte ce însemnau cei 3R – Reciclare, Refolosire, Recondiţionare… dar ce faceți cu ceilalți, ce faceți ca oamenii să conștientizeze importanța și necesitatea selecționării deșeurilor pe care le duc la pubele?… pardon, europubele! Și asta sună mișto, dar dacă nu avem europubele suficiente atât în zona blocurilor cât și în zona caselor ca să punem deșeurile pe categorii, mai are sens să separăm acasă gunoiul și să îl ducem la aceste tomberoane speciale numite europubele?

Dar și mai șmecherie e că vine mașina de gunoi și angajații firmei de salubrizare ridică containerele și le aruncă gramadă în cuva mașinii.

Deci, cei care colectează selectiv sau vor să colecteze selectiv rămân cu impresia că eforturile lor sunt în zadar, deoarece cei de la salubritate, în speță REBU, răstoarnă pubelele, implici gunoiul din ele unul peste altul atunci când ridică gunoiul.

Cine știe să răspundă de ce se întâmplă asta? Ce rost mai au europubelele dacă gunoiul se ridică tot amestecat? Mai are sens separarea gunoiului acasă și ducerea lui la aceste pubele speciale?

Tot părerea unei blonde care (v-am spus că circulă mult) a văzut că prin alte țări care sunt civilizate și care au operatori de deșeuri responsabili, gunoiul colectat selectiv în containere colorate (capac GALBEN – deșeuri din PLASTIC și METAL, capac ALBASTRU – deșeuri din HÂRTIE și CARTON, capac VERDE – deșeuri din sticlă, capac MARO – biodeșeuri) și semnalizate cu afișe descriptive… este colectat cu mașini speciale, pe tipuri de deșeuri, nu la grâmadă sticlă peste carton, peste gunoi menajer, etc.

Așa că, ”blonda” vă transmite cu respect, că trebuie schimbat complet sistemul colectării deșeurilor iar populatia trebuie să aiba la dispozitie acele tomberoane sau containere chiar în spatele blocului sau în fața blocului, sau la acele platforme dintre blocuri special amenajate, nu să meargă cu punga de gunoi la nu știu câte sute de metri unde se află niște tomberoane plantate de niște șmecherași care au primit fonduri europene pentru ”trânsele”!

5. Și acum chestiunea cea mai dureroasă și pompoasă: Platformele pilot cu cartele de acces! Operatorul de salubritate REBU SA împreună cu Primăria Municipiului Călăraşi pune la dispoziţia călărăşenilor primele două platforme pilot închise cu cartele, una dintre acestea fiind cea de pe strada Stejarului (blocuri D) şi cealaltă pe strada Belşugului (zona blocului M20).

Și ”aicilișica” dintr-o blondă ce sunt m-am transformat într-o fiară ce scoate flăcări… Și eu unde mama dracului duc gunoiul meu reciclat?!!!! Deși, locuiesc la 10 metri de platforma de pe strada Stejarului, la D7, dotat cu 4 scări și 50 de apartamente, prin bunăvoința REBU sunt trimiși toți la dracu în praznic să ne ducem gunoiul pentru că stimabilii care se ocupă de proiectul pilot au inclus blocurile din jurul D7, dar pe D7 nu… pentru că era în mijloc și lângă platformă. Ce cap luminat și mai ales ce criterii su stat la baza alegerii celor care îți vor pune gunoiul în acele pubele de la platforma de pe strada Stejarului??? Adică trebuie să plecăm cu gunoiul în portbagaj sau la plimbare vreo sută de metri ca să îl aruncăm??? Ați înnebunit definitiv, chiar nu aveți nici o limită??!!! Ia REBU sau la primărie? Alegeți voi.

“Locuitorii din blocurile arondate la cele două platforme sunt rugaţi să depoziteze deşeurile numai în containere, în mod selectiv. Astfel, deşeurile reciclabile (hârtie, carton, plastic, ambalaje metalice) trebuie să fie presate, curate şi fără lichide. Cei care nu au fost găsiţi pentru primirea cartelei de acces în aceste platforme sunt aşteptaţi la casieria REBU”, a anunţat Primăria pe pagina de socializare a instituţiei.

Altă prostie… anunțăm pe rețele de socializare că am introdus cartele… chelului îi lipsește tichia de mărgăritar, asta spuneam la început. Și la REBU este precum chestia aia care circulă pe diverse rețele: Nu ai facebook, nu exiști… traducere: nu ai cartelă ca să arunci gunoiul, pentru că tanti cu cartele ”a fost și nu te-a gasit”, și cum suntem toți ecologiști convinși ce rost are să informăm populația pe calea normala cu notificare, înștiințare, etc… suntem în era tehnologiei și facem notificări pe facebook… am luat-o razna doar eu, sau lumea asta chiar e bolnavă rău?!

Am rezolvat problema europubelelor, a ridicării gunoaielor de la platforme și consideram că suntem ”smart” dacă încuiem niște pubele… Nu v-a spus nimeni că niște blocuri din cele incluse de fapt duceau gunoiul la altă platformă mult mai aproape de ei?… Mai are cineva neuroni funcționali, mai produc ceva sinapsele alea ”șefești”, sau este din nou o chestiune doar de bani???!!!!

Eu pot înțelege că ”municipalitatea face eforturi pentru o informare cât mai bună a cetățenilor și încearcă conștientizarea populației asupra beneficiilor pe care le va aduce colectarea selectivă a deșeurilor menajere”… dar, hai să ne trezim!

Încercăm, vrem să facem lucruri, ok! Dar, hai să le facem cu cap și coadă, hai să fim profesioniști măcar pentru o zi! Lăudabil faptul că v-ați gândit la acest sistem de platforme cu containere colorate , dar ce a fost în capul vostru când ați pus cartele de acces? Dragă REBU, deși am spus că sunt blondă, crede-mă că munca mea constă mare parte din introducerea pe piață și testarea tehnologiilor smart, deci clar știu câte ceva despre aceste lucruri. Aș vrea să mă bucur de inițiativa ta, dar nu prea pot… gunoiul pute și nu îl pot ține în casă din motive de miros și sănătate.

Știu că este nevoie de implementarea proiectului european „sistem de management integrat al deșeurilor”  și că operatorul de salubritate și autoritățile locale trebuie să încerce să ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că pentru colectarea selectivă a deșeurilor, se vor atinge cerințele de mediu impuse de Uniunea Europeană, și că România trebuie să atingă un prag de colectare selectivă a deșeurilor, că altfel riscă să plătească penalități. DAR…. tocmai acest sistem cu cartelă de acces când în țară sunt deja implementate foarte multe rețete de colectare selectivă a deșeurilor care funcționează foarte bine?

Pot înțelege că nu mai doreați gunoaie împrăștiate de ”oamenii străzii” sau cei care cautau deșeuri reciclabile, dar, fie vorba între noi erau cam singurii care reciclau cu adevărat… trist, dar acesta este adevărul. Aceste incinte închise și cu cartelă de acces au fost ideea și altor operatori sau primării. Prin acest sistem, se urmărește de fapt limitarea accesuluui scotocitorilor în pubele, care fie împrăştie gunoiul în jur, fie sustrag din publele materialele refolosibile care se pot comercializa, dar trebuie mediatizată ideea și adusă la cunoștința cetățenilor din timp… nu de alta dar măsurile pe care le întreprindeți își produc efectul asupra noastră, a cetățenilor…

Deci, să concluzionăm:

REBU, noi cetățenii de la blocul D7, unde ducem gunoiul??? De ce am fost excluși de la acest măreț proiect pilot tocmai noi care de mai bine de 30 de ani ne depunem gunoiul la această platforma? Și încă o întrebare, că nu mă pot abține: Acum de ce vine mașina de gunoi la 6 dimineața să ia gunoiul inexistent în pubelele închise și înainte zăceau sacii de gunoi pe jos de împuțeau toată zona?

P.S. Mai mult gunoi este în afara platformei decât în pubele? Totuși, ce să facem, nu putem ține gunoiul în casă! Vă rog remediați problema, și locatarii blocului D7 au nas pentru cartela de acces la platforma de gunoi!

Mulțumesc pentru atenția acordată,

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page