Politica — iulie 25, 2016 at 11:57

Reacții internaționale legate de modul de acțiune al lui Erdogan după lovitura de stat de acum o săptămână

by

Guvernul Marocului și-a exprimat “profunda îngrijorare”, urmare a acțiunilor de după lovitura de stat eșuata împotriva lui Recep Tayyip Erdogan, după cum semnalează presa de limba franceza de la Rabat.

turciaMarocul a solicitat protejarea ordinii constituționale și a legitimității instituționale și păstrarea unității și coeziunii sociale în această țară musulmană frățească, conform acelorași surse.

Ministerul Afacerilor Externe austriac, a semnalat pentru mediile locale ca l-a convocat pe Ambasadorul Turciei pentru a discuta despre comportamentul autoritar al guvernului de la Ankara și pentru a-i exprima acestuia îngrijorarea guvernului austriac în acest sens.

“Suntem îngrijorați de faptul că Turcia dezvolta trăsături autoritare. Prin urmare, l-am convocat pe ambasador pentru ca acesta să clarifice în ce direcție și ce turnura vor lua aceste decizii centrale de la Ankara”, a declarat Ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, pentru postul public de televiziune OE1.

Recentele evenimente din Turcia au adus tensiuni și în comunitatea turca din Olanda. Un centru cultural din Rotterdam condus de Fundația Nida, care este afiliată mișcării Gülen, a fost atacat cu pietre pentru două nopți la rând.

În ultimii ani, comunitatea turcă olandeză a devenit din ce în ce polarizată între susținătorii și adversarii lui Erdoğan. Aproximativ 400.000 de cetățeni turci locuiesc în aceasta tara, împreună cu 100.000 de etnici turci din alte țări, ceea ce reprezintă aproximativ 2,5% din populație. Primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a făcut apel la calm în cadrul comunității și a declarat că este pregătit să medieze între cele două părți, dacă este necesar.

Nu este pentru prima dată când suporterii lui Erdoğan au fost acuzați de a-i fi intimidat pe colegii emigranți care vorbesc împotriva președintelui. La începutul acestui an, Consulatul turc din Rotterdam a trimis o circulară prin care dispunea resortisanților săi să transmită detaliile tuturor celor care l-au insultat pe Erdoğan pe siturile de socializare de limba olandeza, deși, mai târziu, a retras scrisoarea, susținând că demersul ar fi fost înțeles greșit de către presa olandeză

Ciprian POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page