Politica, Politici europene — ianuarie 22, 2014 at 15:38

Raportul MCV – Parlamentul e cel mai criticat. România nu prea vrea să aducă oameni în faţa legii. UE cere angajamente politice clare. Gray: “Nu căutăm perfecţiunea”

by

Mark Grey, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat astăzi că „evenimentele” din decembrie 2013 din Parlamentul României au “scuturat” sistemul şi au pus la îndoială respectarea unor principii cheie, el arătând că principiul egalităţii în faţa legii se aplică şi parlamentarilor.

markGREY

Mark Grey

În conferinţa de presă în care prezentat Raportul MCV, Grey a fost întrebat ce ar trebui să facă Parlamentul roman – una dintre instituţiile cele mai criticate în Raport – pentru a-şi demonstra angajamentul de a combate corupţia, conflictul de interese şi hotărârea de a respecta decizile emise de ANI.

Răspunsul lui Grey, potrivit Mediafax:

Trebuie în mod firesc să privim problemele de integritate. E evident acest lucru. În Raport există o secţiune care se referă specific la Parlament. Ceea ce am analizat noi acolo, dacă privim Statutul, vom constata că e un pas util. S-a introdus o claritate mai mare şi, foarte important, există nişte termene limită”

Purtătorul de cuvânt al CE a precizat că “peisajul” e încă neclar, ceea ce, însă, nu constituie o surpriză:

Dar e un peisaj neclar şi acest lucru nu este o surpriză. Veţi vedea în Raport comentarii în legătură cu evenimentele din decembrie 2013. Acestea au scuturat sistemul şi au pus la îndoială respectarea unor principii cheie”

Mark Grey a spus că, din acest motiv, Statutul e foarte important, ca şi Codul de conduită, deşi acesta este doar în formă de proiect, subliniază Mediafax.

Grey:

Cred că Raportul arată foarte clar că din perspectiva Comisiei toţi sunt egali în faţa legii, acest lucru aplicându-se inclusiv parlamentarilor şi procesului parlamentar”

Mark Grey a mai explicat că rapoartele MCV vor continua atâta timp cât va fi necesar pentru ca România şi Bulgaria să-şi respecte angajamentele luate în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Grey:

Fie că vor fi îndeplinite anul viitor, fie că va fi nevoie de mai mult timp, depinde de cele două guverne. Comisia nu poate stabili când vor fi îndeplinite obiectivele şi recomandările”

Întrebat de un jurnalist bulgar care este filosofia din spatele Mecanismului de Verificare şi Cooperare, Mark Gray a explicat că CE nu caută perfecţiune, ci “angajamente politice clare” din partea Bucureştiului şi Sofiei.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei:

Nu căutăm perfecţiunea, ci căutăm angajamente politice clare pentru a aduce beneficii pentru cetăţenii români şi bulgari, ceea ce înseamnă un bilanţ solid fie că este vorba de sistemul judiciar, fie că este vorba de lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile.

Ceea ce am văzut în ultimii 7 ani – dar trebuie să subliniez că acesta nu este un raport pe ultimii 7 ani, ci pe ultimele 18 luni – sunt paşi înainte în ceea ce priveşte structura organizaţională, adoptarea legislaţiei, dar prea des am văzut lipsa (de voinţă) de a aduce oameni în faţa justiţiei, lipsa (de voinţă) de a transforma investigaţiile în acuzări pentru ca oamenii care au comis infracţiuni să fie închişi”

Rugat să comenteze faptul că fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru şi actualul ministru, Robert Cazanciuc, au reclamat comisarului Viviane Reding că aceste obiective nu sunt fixe şi apar mereu noi chestiuni, oficialul european a mai spus că CE nu a revizuit obiectivele din raportul MCV, precizând că acestea au fost “stabilite la momentul aderării”.

Raportul MCV poate fi citit în format pdf. accesând acest link:

Sursa: sud-est-forum.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page