Politica — martie 12, 2017 at 11:49

Raport al ONU reflectă distrugerile masive provocate de autoritățile turce în sud estul acestei țari

by

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a publicat vineri un raport care reflecta o situație deja transmisa la nivel internațional de către numeroși activiști pentru drepturile omului și de către presa, anume masivele distrugeri provocate de forțele guvernamentale turcești, asasinate și alte crime, urmare a operațiunilor militare ale armatei turce în zona de sud est a tarii, locuita de minoritatea kurda.

turciaÎn conformitate cu documentul circulat la ONU, ofensiva guvernului turc în aceasta zona, desfășurata în perioada iulie 2015 și decembrie 2016 a afectat mai mult de 30 de sate și localități, provocând strămutarea a circa 335 de mii de suflete, aproape toate de origine kurdă.

Activitățile militare au provocat distrugeri cu precădere în localitatea Nusaybin, din provincia Mardin, precum și în districtul Diyarbakir, conform documentului citat.

La Nusaybin, aproape 1800 de clădiri au fost afectate în proporție de peste 80 la suta sau distruse total, ca urmare a bombardamentelor.

De asemenea, și localitatea Cizre, din provincia Sirnak, a fost serios lovita de artileria grea a forțelor armate turce, localnicii kurzi, citați în documentul ONU, descriind o panorama apocaliptica la fata locului.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Al Hussein, semnalează în concluziile respectivului document dezamăgirea fata de modul în care Ankara gestionează problematica drepturilor omului, în special după tentativa eșuată de lovitura de stat din iulie 2016, precum și lipsa de colaborare și deschidere a Turciei, care nu permite investigațiile unor organisme internaționale la fata locului.

Ciprian POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page