Femei şi Bărbaţi, Lifestyle — ianuarie 7, 2015 at 13:01

RĂNIT, DAR PUTERNIC

by

E nasol să fii refuzat de o femeie, dar e și o ocazie să scoţi ce-i mai bun din tine.

pantof

„Nu am chef.“ „Am întâlnit pe altcineva.“ „Nu ești genul meu.“ Refuzurile există sub diverse forme, iar efectele secundare nu sunt niciodată binevenite. „Inima îţi bate cu putere, palmele îţi transpiră, nu dormi bine“, spune Nathan DeWall, profesor de psihologie la Universitatea Kentucky. „Adesea, bărbaţii se simt ca și cum cineva i-ar fi lovit în stomac.“ De fapt, nu sunt departe de adevăr: potrivit cercetătorilor de la Universitatea Michigan, consecinţele respingerii sociale pot avea un „gust“ similar cu al durerilor fizice.

De ce e atât de greu să scăpăm de această durere?

„Bărbaţii își evaluează propriul statut social în funcţie de succesul pe care îl au la femei“, spune Brandy Engler, terapeut în probleme sexuale din Los Angeles și autoarea cărţii Bărbaţii de pe canapeaua mea. „Dacă femeile nu te plac, imaginea ta în societate este mai proastă. Și, astfel, modul în care te percepi ţi se schimbă.“

Și, odată ce ai intrat în acest cerc vicios, este greu să evadezi.

Un studiu de la Colegiul de Medicină Albert Einstein a arătat că respingerea afectează aceleași zone cerebrale asociate cu dependenţa.

Nici recuperarea nu e mereu ușoară.

Însă, dacă este gestionată corespunzător, o respingere ar putea semnala începutul conturării unui caracter mult mai puternic, încrezător și optimist (da, despre tine este vorba). Transformă următoarele cinci refuzuri în ocazii de a crește în ochii femeilor.

RESPINGEREA 1

Fata cu care vorbești pe net refuză să iasă cu tine

PRIMA TA MIȘCARE

Dacă scuza ei pare onestă ori pare să-i fie frică, merită să-ţi asumi riscul: „Scrie-i într-un mesaj ceva de genul: «Cât de des dai peste cineva cu care să ai atâtea lucruri în comun?»“, spune Engler. Dacă pui accent pe potenţialul vostru ca pereche și nu doar pe faptul că ești atras de ea, te vei evidenţia faţă de ceilalţi tipi care încearcă să-i atragă atenţia.

PLANUL PE TERMEN LUNG

Partea bună a întâlnirilor online (atâtea femei singure!) este și călcâiul lui Ahile; multe persoane se simt copleșite de alegeri. „Dacă primele 10 femei te refuză, când vei ajunge la a 11-a, așteptările tale vor fi mici“, spune Jeff Cooper, care a făcut cercetări despre dating la Colegiul Trinity din Dublin. Așadar, dacă chestia asta îţi afectează încrederea în tine, ţine minte că ai fost respins de profilul ei – o mască – și nu de o persoană. Caută-ţi perechea în funcţie de interesele voastre comune, nu de fizicul ei. De asemenea, fă-ţi cont pe mai multe site-uri de profil, nu te limita la unul singur.

RESPINGEREA 2

Vrei s-o săruți… Ea îți întinde obrazul

PRIMA TA MIȘCARE

E posibil să nu te refuze la nesfârșit, dar respectă faptul că momentan nu o interesezi. Zâmbește-i și treci rapid peste. Lasă să se înţeleagă că i-ai acceptat refuzul și îi dai timp. „Când problema e de natură sexuală, e mai bine să te relaxezi, decât să transformi totul într-o discuţie serioasă“, spune Helen Fisher, autoarea cărţii Why We Love. De ce te-a refuzat? „E posibil să nu se simtă atrasă de tine“, spune Engler, „sau poate e timidă“. De fapt, completează Fisher, „e posibil să-și dorească o relaţie serioasă, motiv pentru care nu vrea să grăbească lucrurile“.

PLANUL PE TERMEN LUNG

La câteva ore de la „incident“, trimite-i un SMS și întreab-o de ce nu te-a lăsat s-o săruţi. Dacă ai luat-o prin surprindere ori nu era gata, pregătește bine terenul înainte de a doua încercare. „N-o săruta ca să verifici dacă te dorește sau nu“, spune Engler. „Așteaptă până când se creează puţină tensiune sexuală între voi.“ Pregătește-o prin includerea unor mici manifestări de intimitate fizică – pune-ţi palma peste mâna ei când luaţi masa ori atinge-i ușor spatele în timp ce deschizi ușa. Până să vă spuneţi „noapte bună“, vei afla și dacă vrea sau nu să fie sărutată.

RESPINGEREA 3

După câteva săptămâni, îți spune: „Relația asta nu funcționează“

PRIMA TA MIȘCARE

Ești șocat? „Probabil nu ai fost atent la indicii“, spune Justin Sitron, profesor de sexualitate umană la Universitatea Widener. „Poate că nu a existat o atracţie fizică“, spune Engler. „Sau tipa și-a găsit pe altcineva.“ Dacă problema e chimia dintre voi, vorbește-i direct: „Spune-i: «Poate că acum nu e chiar ce trebuie, dar ne simţim bine unul în compania celuilalt. Hai să mai ieșim și să vedem dacă se leagă ceva»“, sugerează Engler. „Uneori, când adulţii au prea multe lucruri în comun, simt nevoia să existe și atracţia fizică, iar asta îngreunează lucrurile. Chimia va apărea când veţi fi mai relaxaţi.“

PLANUL PE TERMEN LUNG

Planifică ceva ce-i satisface interesele și o lasă în control. Dacă se laudă că știe să gătească, propune-i o seară în care să pregătiţi împreună o cină (adu și un vin bun). Sau dacă vă place tenisul, invit-o să jucaţi împreună. „Sunt chestii pe care femeile le fac atunci când le place de cineva cu adevărat“, spune Engler. Iar asta înseamnă că, dacă le face, în subconștientul ei ar putea avea loc o schimbare de poziţie, de la „Nu știu dacă e OK tipul ăsta“ la „Chiar îmi place de el!“.

RESPINGEREA 4

Prietena ta refuză să faceți sex… iar

PRIMA TA MIȘCARE

Când simţi că relaţia se răcește, încearcă o altă strategie. „Propune-i un preludiu care să nu implice organele genitale, cum ar fi masajul“, recomandă Engler. Odată ce-și va relaxa corpul, e posibil să fie mult mai interesată de sex. Însă, cea mai bună tactică – cel puţin pe termen lung – e să-i spui: „E OK, iubito. N-ai vrea, în schimb, să ne uităm la un film?“ „Faptul că-i respecţi refuzul ar putea s-o excite“, spune Sitron. „Asta demonstrează că o apreciezi.“ Sugerându-i o alternativă îi arăţi că te interesează intimitatea, chiar dacă nu este de natură sexuală.

PLANUL PE TERMEN LUNG

Totuși, nu este OK să vă uitaţi la filme seară de seară. „E posibil ca între voi să existe o nepotrivire sexuală“, precizează Justin Lehmiller, psiholog social la Harvard. Altfel spus, libidoul tău ar putea să-l depășească (cu mult) pe al ei. Sfatul lui Engler: stimulează- i dorinţele sexuale. „Vorbește-i despre fanteziile tale și povestește-i ce-ţi place la corpul ei“, spune ea. Dar nu acţiona imediat. „Tachineaz-o, apoi fii ceva mai distant.“ Astfel va plana tensiunea sexuală și, în timp, îi vei reactiva libidoul. Abia atunci corpul ei se va sincroniza cu al tău.

RESPINGEREA 5

Ești într-o relație serioasă. Apoi ți se dau papucii

PRIMA TA MIȘCARE

Încearcă să n-o hărţuiești imediat după despărţire. „Respingerea poate duce la obsesie, situaţie în care îl idolatrizezi pe celălalt și te subestimezi pe tine“, spune Engler. E posibil să ai o dorinţă intensă de a o suna în mod constant sau de a o vizita la birou. Această fază în care faci chestii exagerate nu este deloc atrăgătoare. „Înainte să-ţi abordezi fosta, așteaptă câteva săptămâni – atunci gândești mai limpede“, spune Engler.

PLANUL PE TERMEN LUNG

Începe cu un subiect neutru, cum ar fi un link cu un filmuleţ care crezi că-i place. „Dacă primești un feedback pozitiv, invit-o la prânz – ca să-i spui ce simţi“, spune Tom Stevens, psiholog la Universitatea de Stat California. Însă, dacă ea menţionează diferenţe majore între voi, ar putea fi cazul să te oprești. Oamenii se mai despart și nu e musai să se împace. „Ea a văzut că nu vă potriviţi prea bine înainte ca tu să-ţi dai seama de asta“, spune Stevens. Însă, dacă insistenţele tale o supără, în loc să fii obsedat de ea și de ce e în neregulă cu tine, mai bine stabilește-ţi un obiectiv nou. Astfel, spune Engler, „vei învăţa ceva din această relaţie“

Spune-i Adio cu ușurință

Învață cum să-i dai papucii de la Paul Hokemeyer, terapeut în probleme de cuplu și de familie.

SPUNE-I ADEVĂRUL
Nu-i spune: „Nu e vorba de tine“. Evident că este. Dacă treaba stătea altfel, încă mai erați împreună. Cea mai respectuoasă chestie pe care poți s-o faci e să fii sincer. Asta nu înseamnă că poți fi răutăcios; pur și simplu nu minți.

ÎNDEPĂRTEAZĂ-TE
Imediat după despărțire, e OK să nu-i răspunzi la apeluri, mesaje sau e- mailuri. Gândește-te chiar s-o ștergi și de pe Facebook. Ar putea căuta indicii care să-i arate că există șanse de împăcare. Ai grijă să nu transmiți acest mesaj.

N-O LUNGI
Adesea, cuplurile sunt de acord să „ia o pauză“ când una dintre persoane vrea să sfârșească relația. E ca și cum ai prelungi inevitabilul. Folosește cuvântul „sfârșit“. Va fi dureros, dar ai putea să constați că fosta ta este mai puternică decât tine.

sursa Laura Tedesco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page