Răducu Filipescu: Klaus Iohannis ne propune O Europă unită, coezivă și puternică!

by

Voce recunoscută și respectată în Consiliul European, Klaus Iohannis este pro-european convins, susținător puternic al proiectului european, dar și participant activ în procesul de reflecție privind viitorul Uniunii Europene. Calea pe care o propune este: O Europă unită, coezivă și puternică! a declarat Răducu Filipescu pentru Argument

 

Nelu Bălașa: Care sunt argumentele  care că liberalii sunt parte a proiectului European

Voce recunoscută și respectată în PNL,Răducu Filipescu: Proiectul de țară al Președintelui Klaus Iohannis este al unei Românii europene, moderne și prospere. Este drumul pe care ţara noastră va trebui să-l parcurgă pentru a oferi cetățenilor siguranţă şi prosperitate. Astăzi, mai mult decât oricând, românii au nevoie de o viziune integratoare, pe termen lung, nu una a intereselor politice de moment. Noi liberalii suntem partenerii Președintelui în acest proiect și ne implicăm în realizarea dezideratelor  asumate:

*Semnatar al Declarației de la Roma, profund angajat în promovarea valorilor și principiilor Uniunii Europene, Președintele a acționat în favoarea consolidării proiectului european, pe baza unor obiective agreate în comun de către statele membre și instituțiile europene, în folosul tuturor cetățenilor Uniunii. De asemenea, a acționat în direcția adâncirii integrării României în structurile europene, promovând ralierea țării noastre la grupul acelor state membre care acționează pentru aprofundarea proiectului european.

 

*Președintele Klaus Iohannis este deplin angajat în obiectivul strategic al României de a adera la Zona Euro cât mai curând posibil, odată ce toate criteriile vor fi îndeplinite. Este un susținător important al consolidării Pieței Interne a Uniunii și a celor patru libertăți fundamentale ale acesteia (libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalului), considerând că o piață internă funcțională, competitivă și incluzivă aduce plus valoare și beneficii însemnate pentru prosperitatea cetățenilor europeni, pe care aceștia le resimt în viața de zi cu zi.

 

*Klaus Iohannis a promovat, totodată, măsuri în direcția consolidării pieței unice digitale, cu obiectivul ca Uniunea să rămână un lider pe plan internațional în multiple domenii economice, cu precădere în ceea ce privește revoluția tehnologică și digitală. Președintele este, în același timp, și un susținător hotărât al comerțului liber.

În ceea ce privește economia circulară, Președintele Klaus Iohannis a promovat necesitatea ca tranziția globală către o economie cu emisii scăzute de carbon să facă parte din moștenirea pentru generațiile viitoare, susținând rolul de frunte al Uniunii în demersurile la nivel global de combatere a schimbărilor climatice.

 

*Președintele este, astfel, un promotor activ al Acordului de la Paris, care reprezintă o realizare istorică în eforturile de gestiona impactul schimbărilor climatice la nivel global.

*Pe de altă parte, Klaus Iohannis este Susținător activ al dezvoltării dimensiunii de apărare a Uniunii Europene prin constituirea și consolidarea cooperării structurate permanente (PESCO), precum și prin asigurarea unei depline complementarități cu NATO.

 

*Președintele României și-a exprimat, de asemenea, sprijinul deplin pentru o politică de migrație sustenabilă a Uniunii Europene, atât prin consolidarea controlului la frontierele externe, cât și prin cooperarea cu țările de tranzit și de origine a migranților, în vederea soluționării cauzelor profunde ale fenomenului.

*Klaus Iohannis este un Promotor puternic al afirmării Uniunii ca actor global, cu o contribuție decisivă în susținerea sistemului multilateral bazat pe reguli, inclusiv prin promovarea politicii de extindere, a acțiunii UE în vecinătatea sa, precum și prin punerea în aplicare a angajamentelor globale ale UE.

 

În ziua de 9 mai 2019 a avut loc la Sibiu prima reuniune a Consiliului European găzduită de România. Desfășurat în contextul deținerii de România a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, Summitul de la Sibiu constituie un moment semnificativ în procesul de reflecție asupra viitorului Europei. Cu acest prilej, a fost adoptată Declarația de la Sibiu, prin care 27 de șefi de stat și guvern din statelor membre ale Uniunii Europene s-au angajat să acționeze pentru o Uniune sigură, puternică, prosperă și unită. Acesta este spiritul de la Sibiu de încredere și optimism în viitorul Uniunii.

 

A consemnat

Nelu Bălașa

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page