Răducu Filipescu: Consolidarea statului de drept, legi temeinice și întărirea instituțiilor constante ale activității Președintelui Klaus Iohanis

by

În calitate de Președinte al României, Klaus Iohannis a avut o uriașă responsabilitate: aceea de a consolida parcursul țării pe drumul principiilor, valorilor și legilor durabile, de a sprijini un stat de drept autentic, stabil, cu instituții solide, pentru ca fiecare cetățean să se bucure de siguranța oferită de domnia legii și să-i fie respectate drepturile și libertățile fundamentale.

Consolidarea statului de drept, cu accent pe independența Justiției, întărirea mecanismelor democratice și creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile democratice au reprezentat și reprezintă priorități ale mandatului Președintelui României. Angajamentul referitor la statul de drept și reforma instituțiilor politice s-a axat pe patru componente: justiție independentă și lupta anticorupție, reforma legislației electorale, calitatea și coerența legislației și refacerea încrederii în instituții.

Eforturile de asigurare a unei Justiții independente și de susținere a luptei anticorupție, Președintele Iohannis a reprezentat un pilon de stabilitate în România, fiind un partener de încredere al sistemului judiciar, al instituțiilor însărcinate cu misiunea de a apăra drepturile și libertățile cetățenilor.

Pentru a stopa asaltul la adresa statului de drept și încercările repetate de a subordona justiția, Președintele României a convocat un referendum național pe 26 mai 2019, chemând românii să își exprime prin vot voința suverană. Peste 6 milioane de români au răspuns afirmativ la întrebările care au reprezentat în definitiv un mesaj clar pentru apărarea independenței justiției, întărirea statului de drept și continuarea luptei anticorupție. În urma acestui referendum, Președintele a inițiat un Acord politic național pentru consolidarea parcursului european al României, semnat la scurt timp și asumat de un număr de partide politice parlamentare cu vocație pro-europeană. Semnatarii acestui Acord s-au angajat ca toate acțiunile să fie îndreptate în direcția respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a democrației și a statului de drept, a interesului public al cetățenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice.

Prezența Președintelui la ședințele de bilanț ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT sau Înalta Curte de Casație și Justiție a reafirmat sprijinul pentru o Justiție independentă care acționează în concordanță cu misiunea sa constituțională și în spiritul valorilor europene.

Sesizarea Comisiei de la Veneția, informarea instituțiilor europene, mesajele publice transmise și contraponderea cu care Președintele s-a opus încercărilor de a subordona Justiția au făcut ca România să își păstreze traseul de stat european și asumarea combaterii corupției la cel mai înalt nivel. Totodată, punerea în practică a tuturor angajamentelor internaționale ale României în materie de stat de drept, în spiritul și litera lor, a fost privită ca o condiție pentru ca România să prospere.

În acord cu Programul asumat, Președintele a filtrat pe criterii de profesionalism și integritate, și în cel mai transparent mod posibil, numirile în funcții publice.

Integritatea în funcțiile și demnitățile publice este un principiu pe care Președintele l-a promovat în mod constant, iar încercările de a slăbi cadrul de integritate (de la aspecte ce țin de incompatibilități, conflicte de interese, atribuțiile Agenției Naționale de Integritate, modificări ale legii administrației publice locale) au fost sancționate corespunzător prin obiecții de neconstituționalitate ridicate de Președinte, obiecții care au fost, de asemenea, admise de către Curtea Constituțională.

În sistemul constituțional al separației și echilibrului puterilor, Președintele României are atributul promulgării legilor. Misiunea Președintelui a fost aceea de a se asigura că noile legi sunt necesare, oportune și în avantajul românilor, adoptate cu o documentare temeinică și printr-un proces transparent, în care toți cei interesați să își poată spune cuvântul.

Confruntat cu o inflație legislativă, Președintele Klaus Iohannis a atras atenția constant că stabilitatea normelor juridice reprezintă o cerință esențială pentru ca cetățenii să își poată adapta conduita. De la începutul mandatului și până în prezent, Președintele României s-a îngrijit ca legile promulgate să fie analizate temeinic, prin raportare la respectarea normelor și principiilor constituționale și a obligațiilor asumate de statul român pe plan internațional și european. Totodată, au fost formulate numeroase cereri de reexaminare și obiecții de neconstituționalitate prevenindu-se, astfel, intrarea în vigoare a unor legi neconstituționale, contrare principiilor statului de drept, interesului național sau obiectivelor de dezvoltare a României.

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page