Editoriale — aprilie 26, 2013 at 23:21

Răducu Filipescu are o idee excelentă : circuit al mânăstirilor lui Matei Basarab, Negoiești,Plătărești,Mânăstirea

by

Raducu FilipescuAcordăm în această periodă o atenție deosebită finanțărilor și lucrărilor de restaurare a mânăstirilor Negoiești,Plătărești Mânăstirea pe care intenționăm să le integrăm într-un circuit turistic.Am găsit resurse de finanțare de peste un milliard pentru mânăstirea Plătărești și peste  7 miliarde pentru mânăstirea Negoiești.Este cunoscută reticența mea de a lăuda ideile politicienilor,dar aceasă idee alui Filipescu cu circuitul mânăstirilor  lui Matei Basarab este excelentă. Este o viziune care are substanță și care poate da particularitate  și identitate culturală,turistică și religioasă,poate atrage și poate mobiliza mai ales  că vine de la un om cu cea mai mare autoritate administrativă și politică a judeșului. Așteptăm un plan de operaționalizare  a acestei  idei și mai multe decizii concrete.

IMG_5729Mânăstirea Negoiești

Este situat in satul Negoesti, comuna Şoldanu, ctitorie din anii 1648-1649 a domnitorului Matei Basarab şi a sotiei sale Elena; după ce a fost închinată la Muntele Athos, mânăstirea a primit o serie de bunuri şi moşii, care o situau printre cele mai bogate din Ţara Românească, iar începând cu 1719, ea devine ţinta atacurilor otomane, care culminează practic cu încetarea activităţii; în perioada 1823-1863, viaţa de aici va cunoaşte o perioadă de redresare, însă dupa secularizarea averilor mânăstireşti, lăcaşul devine biserică mireană, cu hramul “Sfinţii Voievozi”; după 1935, aici nu se mai desfăşoara nici un fel de activitate religioasă. Ansamblul mânăstiresc este compus din biserica “Sfântul Mercurie”, Casa domnească, chilii, construcţii anexe, zid de incintă; declarată monument istoric şi de arhitectură religioasă; se doreşte reînfiinţarea manastirii.

Mânăstirea PlătăreştiManastirea-Plataresti-

Mânăstirea Plătăreşti este o mânăstire ortodoxă, aflată în comuna Plătăreşti, judeţul Călăraşi, la mica distanţă de Bucureşti. Monument istoric şi de arhitectură religioasă, mânăstirea din Plătăreşti a fost înfiinţată în anul 1642, de către domnitorul Matei Basarab şi sotia sa, Elena. Această mânăstire este o ctitorie a domnitorului Matei Basarab, ridicată în amintirea unei lupte din 1632, cu tătarii. Ansamblul monahal cuprinde zidul de incintă, chiliile, casa domnească şi alte anexe, în centru aflându-se Biserica Sfântul Mercurie, construită între anii 1642-1646.

Lunga domnie a lui Matei Basarab a fost o epocă de mare creştere religioasă culturală, aşa cum o arată numărul foarte mare de ctitorii voievodale, biserici, mânăstiri şi case domneşti. Opera de ctitor a lui Matei Basarab se remarcăa prin faptul că a reuşit să aducă pe pământul ţării tot ceea ce considera că este mai demn de a fi luat în seamă la vremea respectivă din bogăţia cultural-artistică a altor ţări. El este socotit, alături de Sfântul Ştefan cel Mare, unul dintre cei mai mari ctitori de biserici creştine din ţara noastră.

IMG_5711

 

Situată în comuna Mânăstirea, localizată la 40 km de municipiul Călăraşi, pe DN31; ctitorită de Matei Basarab, în 1648; restaurată în anul 1900 de Regele Carol I, care avea aici o moşie a Domeniului Regal; mai târziu, în 1937, Regele Carol al II-lea o repara în întregime; poartă hramul “Sfântul Dumitru şi Sfântul Nestor”; declarată monument de arhitectură de importanţă naţională şi monument istoric.

Nelu Bălașa

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page