Familie, Lifestyle — martie 6, 2015 at 21:58

R E S P E C T U L … O datorie pe care uităm uneori să o îndeplinim

by

CRED ca nu avem nevoie de o definiţie a ceea ce înseamnă R E S P E C T,  fiind un sentiment cu care creştem de mici şi pe care îl simţim ca făcând parte din personalitatea noastră.

Oare in câte feluri şi chipuri nu au încercat părinţii noştri să ne explice şi să sădească în noi sentimentul de respect şi bun-simţ? Şi, de câte ori nu am rămas reci la aceste învăţături crezând că mai bine ne descurcăm cu tupeul decât cu sfaturile “alea îmbătrânite”?

respect reciproc

Stim cu totii ca, dreptul la opinie este de necontestat dar, la fel de necontestat este respectul pe care îl datorăm celorlalţi din simplul motiv că trăim sub acelaşi “acoperiş” – în aceeaşi societate.

De la a trece cu vederea unele acte de bun-simţ … până la a sfida tot ce înseamnă respectul pentru cei din jur şi de ce nu, respectul de sine este o realitate greu de acceptat.

Respectul se castiga si cred ca toata lumea a auzit vorba asta!

Il castigi cu timpul prin fapte, vorbe si cel mai important, cu atitudinea si caracterul tau.

Indiferent sub ce forma… consider ca respectul te face OM… te educa… si te face apreciat! Respectul e cam greu sa il gasesti… incepand de la o conversatie cu o persoana care nu te lasa sa iti termini ideea… si pana la faptul ca toata lumea critica indiferent daca cineva a facut un lucru bun sau foarte bun… tot timpul trebuie sa existe ceva de comentat.

In loc de un bravo… felicitari… sau o strangere de mana… exista starea de inferioritate si superioritate care trebuie sa fie degajata de cel deranjat.

Lipsa de respect pe care o întâlnim la tot pasul… poate denotă lipsa unei educaţii adecvate… dar în primul rând …lipsa respectului de sine.

Înjosindu-i pe ceilalţi… jignind… nu facem altceva decât să întoarcem toate acestea asupra noastră… nu poate exista respect pentru cei din jur… atâta timp cât nu suntem în stare să ne respectăm pe noi înşine.

Legătura dintre acestea două este provocată de sentimentul de inferioritate… care apare ca o consecinţă a lipsei respectului de sine.

În interacţiunea cu ceilalţi intrăm atât cu calităţile noastre… cât şi cu defectele… iar acest complex de inferioritate se manifestă prin acte în care încercăm să ne convingem de contrariu prin jigniri… crezând că înjosirea celuilalt … aduce vreun plus personalităţii noastre imature şi greşit construită.

Incontestabil… fiecare persoană are o anumită valoare… importanţă şi demnitate…

De aceea… nu cred să fie cineva îndreptăţit să arate cu degetul… trebuie să-i acceptăm aşa cum sunt şi să-i respectăm pe cei din jur
Cu siguranta ca fiecare dintre noi… am intalnit macar odata o persoana pe care sa o admiram pentru ceea ce face… pentru felul cum vorbeste… pentru ca e prezentabila tot timpul… pentru ca iti spune o gluma cand te vede incercand sa te binedispuna …

Cred ca fiecare!

Am respect pentru asemenea oameni… persoane cu coloana vertebrala ce si-au creat niste valori ale vietii respectandu-le involuntar pentru ca asa sunt ei…       E D U C A T I!

De cele mai multe ori… prin gesturi prin care-i umilim pe ceilalţi… îi învinovăţim inconştient de frustrările noastre …provenite din faptul că nu suntem în stare să ne acceptăm aşa cum suntem… cu defecte şi calităţi… cu eşecurile şi reuşitele noastre.

Dacă nu reuşim să ne măsurăm cu aceeaşi unitate de măsură realizările şi greşelile… vom trăi sentimente de inadecvare şi inferioritate…devenim ostili şi greu de abordat… de aici plecând şi reţinerea de a-i accepta pe cei din jur aşa cum sunt ei… oferindu-le respectul cuvenit.

Lipsă de respect… este atunci când nu eşti capabil să accepţi şi alte păreri… şi …cu aroganţă… declari prin asta că eşti mai deştept decât celălalt… crezându-l astfel inferior ţie.

A respecta pe celălalt… lucru care implică a-i respecta opiniile şi modul de viaţă… nu înseamnă neapărat a le accepta ca şi conduita ta de viaţă.

Respectul… după cum îl găsim în literatura psihologică…”este abilitatea de a vedea o persoană aşa cum este, de a fi conştient de individualitatea sa unică. Respectul înseamnă a accepta ca cealaltă persoană să crească şi să se dezvolte aşa cum este”.

E o placere sa fii respectat si sa respecti.

Incercati si voi macar odata sa ascultati pe cineva de la cap la coada …oricat de plictisitor ar fi, persoana respectiva… poate se descarca…poate pentru el sau ea… e ceva important…inseamna ceva.

respect

 

 Si … semnez …

Cu Stima si Respect… pentru…  Fiecare!

  Mariana Ionescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page