Editoriale — februarie 7, 2017 at 22:25

Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe absolut

by

În sfera politică dar și în guvern, citatul lui Acton este perfect valabil și astăzi… Stima publică pentru liderii noștri politici nu a fost nicicând mai scăzută… Este o dezangajare tot mai mare între politicieni și electorat. Ne simțim trădați de practicile lor corupte, de ipocrizie și minciună, de deghizarea lor de lupi în biete oi… Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe absolut… este ceea ce oamenii au uitat, de la atâta demagogie proliferată peste peste tot… Nu mentalitățile, nu instituțiile, nu “valorile” sau absența lor, ci puterea este cauza corupției. Ar trebui sa ne folosim neuronii din dotare, să stăm strâmb și să judecăm drept… dar “divide et impera”, vă spune ceva?

Lord ActonAcum 100 de ani fruntașii poporului român au lăsat deoparte divergențele și s-au unit sub culorile tricolorului romanesc.  Acum 100 de ani fruntașii țării au adunat mulțimi strigând: “UNIRE!

Astăzi, fruntașii țării adună mulțimi strigând “ÎMPOTRIVIRE”… Azi, se pare că aleșii poporului nu mai strigă “UNIRE”, ci caută cu obstinație Dezbinarea și Împotrivirea… în numele dezbaterii de idei și voalat sau pe față aplică vechea tactică “DIVIDE ET IMPERA”!

Se repetă de 27 de ani același scenariu cu mulțimi în stradă strigând ÎMPOTRIVĂ, indiferent de culoarea partidului aflat la putere. Ne strigăm, pe bună dreptate, nemulțumirile în stradă, pe bloguri, în mass media… Și?!.. Între timp, ne mai UNIM pentru a CONSTRUI ceva? Cu oamenii strigând în stradă, au dispărut din țara noastră uzine care păreau de nedemontat, s-au scurs resurse naturale în profitul altor țări și nu al României, și mai ales au plecat oameni de toate vârstele, profesiile lăsându-ne pe toți sărăciți de rude și prieteni.

Și nici măcar nu putem acuza un singur partid… toți, fără excepție au dovedit ca poporul român valorează mult mai puțin decât buzunarul lor și lăcomia după putere… puterea absolută care atrage corupția absolută, la toate nivelurile statului.

Am învățat în ultimii 27 de ani să strigăm tot mai mulți, unii la alții, cu foarte mult zgomot, fără să ascultăm, fără să cedăm, având tot mai puțină compasiune unii pentru alții…

În ultimii ani din ce în ce mai mult „câmpul de bătaie pentru putere” al politicienilor este mediul online. Mesajele se transmit mult mai ușor acum prin social-media și în special facebook-ul… din ce în ce mai mult în ultimii ani, mesajele de batjocură la adresa clasei politice, mesajele de identificare a clasei politice cu un anumit partid sau o anumită linie politică, în special națională, s-au mutat pe facebook…

Astfel, mesajele sunt mult mai penetrante pentru că sunt multe și la prima vedere sunt inofensive, dar sunt exact acel tip de mesaje care pregătesc terenul pentru mesajele cu mare forță manipulatoare. Ele trec de multe ori drept amuzament, sunt bancuri, glume mai mult sau mai puțin reușite sau triviale, dar… adevărata lor țintă nu este imediată, ci este de creare a unei anumite mentalități care să fie pregătită pentru mesajul puternic ce va urma la momentul oportun.

Clar, suntem un popor cu reacție imediată și puternică la emoția provocată de mulțimile în stradă, pentru că ne amintesc de sângele de la Revoluție, Mineriade… și sincer, nu prea știm cum să reacționăm, ca să nu repetăm greșelile de atunci. Mulțimile în stradă (cu sau fără organizatori declarați în mod “transparent”) aproape paralizează instituțiile, companiile, ne țintuiesc pe noi toți în fața televizoarelor și calculatoarelor, în așteptare… ne sperie, ne îngrijorează, ne dezbină. Abia s-a terminat campania electorală și ne-am saturat de RĂZBOI politic, avem nevoie de PACE pentru a CONSTRUI… orice, chiar si numai la nivel personal!

Un înțelept spunea că “PACEA e de 4 ori mai mare decât DREPTATEA”. Nu e un adevăr științific, totuși, cine are urechi…poate să audă!

Cine este  vinovat de situația la care s-a ajuns și, mai grav, la care se poate ajunge? Primii vinovați sunt oamenii politici, clasa politică autohtonă, care mai bine de 27 de ani a făcut și face totul pentru a nu da socoteală poporului și transformă scena politică a țării într-un circ ordinar, cu sprijinul mass-media și a postacilor de pe rețele sociale. De 27 de ani s-a consolidat un sistem dezechilibrat, în care s-a perpetuat un dispreț total față de popor… iar acum cu situația actuală din România, se vede foarte clar roadele faptelor lor.

Putem spera ca în România să se schimbe ceva, altfel corupția va rămâne și i se va schimba doar sursa… În toată nebunia asta cu lupta anticorupție, am uitat un mare adevăr simplu, elementar: Cauza corupției este puterea, iar puterea absolută corupte absolut.

De 27 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, dar îndrăznesc să spun de mai bine de 50 de ani, în România, corupția a fost și este provocată de hoție, de clientelism partinic, de relații mafiote (e de-a râsu’ plânsu’: chiar mafia italiană are câte ceva de învățat de la ai noștri). Însă, toate acestea sunt doar diverse manifestări ale ei, dar nu cele mai grave… ele s-au născut odată cu politica… În istoria României sunt suficiente exemple… diverse regimuri, dar toate putred de corupt, venale… s-au succedat unele altora, dar rădăcina corupției nu mai era în jalnica lăcomie sau venalitate, ci în diabolica sete de putere absolută. Regimuri intransigente, adică ale corupției absolute, pentru că toate, într-un fel sau altul erau regimurile puterii absolute… opoziția în România mereu a fost și este ”înfloritoare doar că lipsește cu desăvârșire”. Din păcate “Dreapta românească” nu doar că a dovedit că e inutilă și neputincioasă, dar și susține acest program al puterii patologice, renunțând și la principiul absolut elementar al omului de dreapta care are obligația morală de a limita puterea unui om sau a unei instituții, pentru a împiedica sau a limita corupția…

Unii, mult mai deștepți ca mine, spun că exista un singur mijloc de limitare a acestei surse otrăvite de corupție: “accountability”, sau răspunderea pe care deținătorul respectivei puteri o are de dat în fața poporului… A da socoteală, pe românește. A da socoteală pentru deciziile, agenda și comportamentul pe care-l afișezi poporului, adică celui care te trimite în acea funcție, sau celui pe ai cărui bani îți exerciți funcția (prin taxe).

Când clasa politică uită că trebuie să de-a socoteală celor care i-a trimis în parlament sau în orice altă funcție, singurul remediu eficace rămas, este implicarea poporului în treburile publice… la urma urmei, de aceea ne numim Republică.

Problema Puterii și a modalităților prin care poate fi îngrădită este ocultată masiv în această ”nouă campanie electorală” și în general, în discuțiile politice de la noi. Se discută despre Stat… dar, despre un Stat pe care unii îl vor minimal… Statul este diferit de Putere…

În prezent, asistăm nu doar la crearea unui nou sistem bolnav de putere în care instituțiile de forță și serviciile secrete prevalează asupra celorlalte puteri, ci și la pretenția unui partid de a guverna în regim dictatorial... Un sistem care funcționează după reguli netransparente, prin care îngroapă și dezgroapă dosare sau legi… după interese necunoscute nouă și care dau socoteală șefilor lor, și nu poporului…

Dacă “dreapta” nu are coaie și voce puternică, în traducere liberă, înseamnă că susține o putere absolută și nelimitată. Într-un stat de drept normal, inclusiv Justiția ar trebui să dea socoteală… din păcate, tot istoria ne-a demonstrat că și ea se învârte oportunist între taberele politice…

Într-o democrație, politicienii vin la putere în virtutea unui contract social… adică, în termeni simpli, înseamnă că, în schimbul votului politicienii noștri se angajează să ne protejeze de rău… dar, din păcate, în România anului 2017, secolul XXI, politicienii consideră că votul cetățenilor le-a pus în mână puterea absolută.

Trăim vremuri paradoxale ale anticorupţiei. E plin de anticorupţie în media şi în discursurile politice… dar, culmea… și media și politicienii dețin puterea… iar cauza corupției este Puterea…

Meditați!

P.S. Mi-aș permite să le sugerez tuturor politicienilor care consideră că au puterea absolută în mâna lor să-și pună următoarele întrebări:

  1. Câtă putere deții?
  2. Cum ai obținut-o?
  3. În interesul cui exerciți această putere?
  4. În fața cui dai tu socoteală ?
  5. Și cum putem scăpa de tine?

tony benn

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page