De prin lume adunate — aprilie 16, 2014 at 20:31

Pune-ţi gard viu, nu ziduri de închisoare!

by

Pe langă că sunt foarte frumoase, gardurile vii au şi un rol funcţional. Ele absorb zgomotul, îmbunătăţesc aerul şi îngrădesc curtea. În funcţie de ce plante alegi să fie în compoziţia noului tău gard viu, acesta poate lua infăţişări foarte diferite. Un gard viu oferă aceleaşi funcţii ca un gard obişnuit, însă nu te izolează complet de exterior ca un gard de lemn, sau şi mai rău, printr-un zid masiv si rece, ca de închisoare!

parthenocissusTotuşi, dacă te simţi mai în siguranţă cu un gard clasic, poţi opta pentru un gard din fier forjat pe care să-l “îmbraci” ulterior cu un gard viu.

Thuja_occidentalisGardurile vii sunt natură pură! Ele sunt un adăpost pentru animăluţele mai mari sau mai mici… Ele echilibrează contrastele extreme de temperatură (de exemplu între asfaltul de la şosea şi gazonul proaspăt udat), domolesc vântul, apără de praf, absorb zgomotul, purifică aerul şi produc oxigen.

Varietatea de plante pentru garduri vii din care poţi alege este uriaşă. Pentru a nu te pierde printre atâtea opţiuni, te vom familiariza puţin cu cele mai importante plante pentru gard viu. Ne vom concentra pe plante perene verzi, deoarece îşi vor păstra toate funcţiile pe tot parcursul anului. Majoritatea acestor plante aparţin familiei coniferelor.

Chamaecyparis lawsonianaTuia occidentalis de smarald este considerat cel mai frumos tuia pentru garduri vii nobile. Acest arbust rămâne de un verde viu chiar şi pe timp de iarnă. Creşte ca o coloană fără să necesite tunderi. Doar înălţimea se poate regla prin tundere; de obicei aceşti tuia pot fi tunşi pentru a avea înălţimi cuprinse între 60 şi 250 centimetri.

O alternativă clasică, însă mult mai abordabilă ca preţ, este Chamaecyparis (chiparosul fals). Asemenea unor semne de exclamare mari şi albăstrui, aceşti chiparoşi se unesc formând un gard viu dens. Din această “materie primă” se pot crea garduri vii între 125 si 300 cm înălţime. Omologul Taxus Baccatagalben al acestei plante este Chamaecyparis lawsoniana “Stewartii”. Pe lângă aspectul său de coloană, această plantă se caracterizează prin vârfurile crengilor care atârnă uşor, dându-i o oarecare vivacitate.

Gardurile vii din tisa (Taxus baccata) sunt de asemenea foarte frumoase. Prin rezistenţa sa la tăiere, dar şi la variaţiile de lumină, acest conifer versatil este un bestseller! Tisa creşte până şi în cea mai întunecată umbră. Poate fi tunsă până la 100 sau 200 cm, deşi tisa poate suporta şi o tundere radicală, la nivelul trunchiului. Din pacate, aceste plante nu reprezintă o investiţie tocmai ieftină, dar datorită duratei lor de viaţă extrem de lungi, a rarităţii şi frumuseţii lor, investiţia îşi merită banii.

Ligustrum_ovalifoliumDe asemenea, există şi plante perene verzi din familia foioaselor care se pretează excelent pentru a forma garduri vii. Printre ele – in afară de arhi-cunoscutul buxus sau omniprezentul lemn cainesc (Ligustrum ovalifolium) – se află şi multiplele soiuri de Prunus laurocerasus. Ca un substitut rezistent la frig pentru mult-iubitul laur, Gardurile din aceasta planta – un substitut rezistent la frig pentru nobilul laur – ofera grădinii un aspect mediteranean şi este potrivit atât pentru zonele luminoase, cât şi pentru cele mai umbroase.

sursa:blog.hei-rup.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page