Puiu Ilisei antreprenor pe două continente,un antreprenor din Diaspora  care a investit acasă,la Călărași

by

 

Puiu Ilisei a inițiat și condus afaceri pe două continente Canada-America de Nord și România-Europa, în Modelu,Dichiseni,Drajna,Perișoru. El este modelul de succes al românului din Diaspora reîntors acasă care a investit , a valorificat ce a învățat în occident și oportunitățile din agricultura călărășeană.

Antreprenor a devenit în Canda-Toronto, oraș cu 6 milioane de locuitori cel mai mare oraș, din Canada. Acolo l-a prins spiritul  și știința  de a intreprinde. A devenit intreprinzător în domeniul  în care a absolvit facultatea, agricultura, iar în România a găsit oportunități generoase.

Motivația reîntoarcerii: glasul pământului, mi-era dor de părinții și de neamul meu. S-a întors în 2005.

Puiu Ilisei este licențiat în științe agricole la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. După absolvire a lucrat la Direcția Agricolă Călărași de unde a emigrat în Canada. În Canada a lucrat angajat după care și-a făcut propriile afaceri. În anul 2005 s-a întors la Călărași unde a investit în agricultură.

Ilisei este un antreprenor de  anvergură. Are anvergură atât în spațiu cât și în ceea ce privește cifra de afaceri.

Cifra de afaceri-Euroavi:20 mil de euro, Prima Nova:5 mil euro, Pilis:3 mil-

Investiții-Euroavi:10 milioane de euro, Prima Nova:2 milioane de  euro ,  Pilis:2,5 milioane de euro 

Angajați -Euroavi -300 angajați, Prima Nova -50 angajați, Pilis 20 angajați cu perspectiva 200 de angajați

Cu investiții de 15milioane de euro,cifră de afaceri de 28 milioane de euro și aproape 400 de angajați firmele la care este acționar Puiu Ilisei au o puternică infleunță în economia și viața județului nostru.

Toate aceste cifre,dar mai ales realitățile exprimate de ele  implică un efect de antrenare multiplu în economia și viața economico-socială a județului Călărași.

A investit în aproape toate formele de investiții în agricultură: investitor individual,în asociere cu alți investitori,grupuri de producători.Primele  investiții le-a făcut la Prima Nova,apoi la grupul de producători Euroavi și în prezent investește singur în compania Pilis. La Pilis efortul investițional și creativ este susșinut de soția sa  Rodica Georgiana Ilisei care este si ea inginer agronom.

 

Puiu Ilisei are o viziune foarte bine conturată despre afaceri în general și despre afacerile agricole în special.Este o frământare continuă de idei dar și o nerăbdare permanentă de ale pune în practică.Puiu Ilisei este mereu în căutarea de noi formule,noi căi,noi modalități.Are o frământare creativă și productivă.

Lansarea unei afaceri in agricultura iti poate aduce venituri considerabile, insa trebuie sa fii constient de la inceput despre provocarile unui astfel de business, sa cunosti indeajuns de bine domeniul si cultura specifica si sa te inarmezi cu multa rabdare si determinare. De asemenea, trebuie sa iei in calcul ca investitiile in agricultura de multe ori sunt semnificative si nu se amortizeaza usor,spune Puiu Ilisei

Ultimile investiții poartă amprenta convingerii lui fundamentale aceea că fermele agricole ar trebui să crească în jurul procesării.

De aceea Pilis este rodul unei investiții de 1.216.350 euro din care 815.445 euro finanțată de AFIR prin programul Leader și poartă amprenta acestei convingeri.

Exploatația cuprinde un ha de solarii,o ciupercărie cu 8 module,o fermă de îngrășat taurine și o fabrică de conserve. Solariile produc deja ciupercăria și ferma de taurine sunt aproape de darea în folosință. Fabrica de conserve este un proiect aprobat ce necesită finanțare.Ilisei se gândește și la o fabrică  de supe și baze pentrut supe bazată pe materia primă din fermele de pui și fermele de la Pilis.

Un alt mare neajuns al agriculturii româneşti este capacitatea foarte redusă de procesare şi preparare a produselor agricole. Din această cauză, încă mai exportăm roşii pentru a importa bulion, încă mai exportăm fructe pentru a importa dulceţuri, încă mai importăm cips-uri şi pufuleţi, deşi exportăm cartofi şi cereale în stare brută, neprelucrate.   Uitaţi-vă în comuna dumneavoastră şi în cele vecine: ce fac gospodarii cu surplusul de produse agricole? În cel mai bun caz, merg cu ele la oraş, la piaţă, pentru a le vinde la preţuri de nimic. Nu-i aşa că o fabrică în care să se proceseze aceste produse ar fi o afacere de succes în agricultură? spune Puiu Ilisei 

Puiu Ilisei este om de afaceri.Oamenii de afaceri din România și din Diaspora, oamenii care au reușit în viață, serioși, cinstiți și competenți pot strânge mâna și pot repune România pe baze solide! Puiu Ilisei este unul dintre ei!

 

Nelu Bălașa

 

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page