- Am stimulat cresterea economica. In 2013, Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE. Productia industriala si productia agricola au cresteri economice record in UE
- Am crescut numarul de locuri de munca stabile din economie. Plus 80.000 de locuri de munca stabile in economie in Romania. Italia a pierdut 172.000, Spania 674.000.
- Am consolidat stabilitatea macroeconomica. Deficitul bugetar este sub tinta de 3% din PIB, datoria publica este la 39% din PIB (include bufferul de 5 miliarde euro). Bursa a avut in 2013 cea mai mare capitalizare din ultimii 6 ani plus 43%. Inflatia este la minim record 1,06%, exporturile sunt la maximum de 50 mld euro
- Am crescut increderea in Romania. ISD au crescut cu 27% fata de 2012, ajungand la maximul ultimilor ani. Romania se imprumuta la randamente minime istorice si mai ieftin decat Spania, Italia, Grecia, Portugalia …
- Am redus birocratia fiscala. Raportul Doing Business 2013 realizat de Banca Mondiala arata reducerea numarului de taxe de la 113 plati pe an in 2012 la 41 in 2013.
- Mai multi bani pentru Romania. Am marit de aproape patru ori gradul de absorbtie a fondurilor europene, acesta ajungand in prezent la 34%, inclusiv prin deblocarea tuturor programelor oprite din cauza coruptiei guvernelor anterioare.
- Am facut reparatii sociale. Am crescut pensiile. Am marit salariile. Am crescut venitul minim garantat.
- Am guvernat corect. Am platit datorii din trecut. S-au plătit arierate (datorii mai vechi de 90 de zile) de peste 2,6 miliarde lei pentru medicamente; S-au platit arierate de circa 1 miliard lei la nivelul autorităţilor locale.
- Am marit subventiile pentru agricultori de la 100 de euro in 2011 la 160 de euro in 2014. Rezultatul productie Agricola record in 2013.
- Am alocat mai mult pentru educatie si sanatate. Am inaugurat 230 km de autostrada.
10 lucruri pe care le vom face in 2014 si 2015. Continuam programul USL
- Reducem impozitele si taxele. In 2014 ramane cota unica din 2015 introducem reducem impozitarea muncii pentru salariile mici 8%, 12%, 16%. Reducem CAS, scutim de impozit profitul reinvestit, continuam proiectul de success al reducerii TVA la paine cu alte alimente de baza
- Reducerea CAS la angajator. Povara fiscala redusa, mai multe locuri de munca, consum mai ridicat, conformare voluntara mai mare la plata taxelor.
- Scutirea privind profitul reinvestit. Un plus de investitii, capitalizare pentru mediul de afaceri intern, progres tehnic, costuri reduse, locuri de munca s.a.m.d.
- Scheme de garantii de stat si ajutoare de stat de 440 milioane euro, în special prin noua schemă de garanţii pentru IMM-uri în cuantum de 2 miliarde lei (poate fi extinsa pana la 4 miliarde ron); Este primul an din perioada data cand se respecta prevederea legala ca minimum 0,4% din PIB sa fie alocat din buget pentru finantarea IMM-urilor.
- Schema de ajutor de stat pentru firmele private care creeaza minim 20 noi locuri de munca. Guvernul va suporta jumatate din valoarea totala a cheltuielilor salariale a locurilor de munca nou create ca urmare a accesarii acestei facilitati.
- Sprijinirea producatorilor agricoli prin alocarea de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale a sumei de 2,1 miliarde lei, respectiv 1,5 miliarde lei subventii pentru sprijinirea producatorilor agricoli si 0,6 miliarde lei, reprezentand plati nationale directe complementare in sectorul vegetal;
- Stimularea cresterii economice are loc si prin cresterea investitiilor publice: acordarea unor imprumuturi nete de 4 miliarde RON în prima jumătate a anului 2014 şi 3 miliarde Ron în a doua jumătate a anului 2014;
- Cresterea absorbtiei fondurilor europene. Marirea cofinanţării pentru absorbţia fondurilor europene cu 0,5 puncte procentuale; finanţarea programelor de investitii la nivelul autorităţilor locale, de la 14,6 miliarde lei în anul 2013 la 18,4 miliarde lei în anul 2014, respectiv o creştere de 26%.
- Bani pentru stimularea consumului. Cresterea pensiilor cu 3,76% cresterea salariului minim cu 12,5%, cresterea venitului minim garantat cu 4,5%, cresterea tintita a salariilor bugetarilor (medicilor rezidenti si profesorilor debutanti). Mai intra in economie in 2014 peste 2 miliarde ron despagubiri pentru plata salariilor taiate si 900 milioane ron despagubiri restituirea proprietatii si CEDO.
- Reducerea ratei lunare la credite bancare la jumatate pentru cei cu un venit sub medie. Statul le va oferi un credit fiscal de 200 de lei lunar, pentru a-i ajuta. Economia castiga lichiditate de 4 miliarde de lei timp de doi ani.
Biroul de presă PSD Călărași