Evenimente, Ultimile Știri — noiembrie 3, 2014 at 22:30

PS Episcop Vincenţiu, “Cetăţean de Onoare” al comunei Vâlcelele . Preasfinţitul i-a înmânat deputatului Vasile Iliuţă Ordinul Crucea Sloboziei în grad de cavaler, ca recunoştinţă faţă de tot ajutorul acordat Bisericii Ortodoxe Române

by

SONY DSC

Duminică, 2 noiembrie 2014,Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Vâlcelele, din Protopopiatul Călăraşi, la împlinirea a 100 de ani de la sfinţirea bisericii.

La marele eveniment pentru comunitatea locală au participat Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, deputat au fost primiţi de:   Preotul paroh Ionce Ioan.Gabriel Oroianu, primarul comunei şi Ioan Tatu, viceprimar.10752599_791217934249664_469298057_o

Sub protia Preasfintiei Sale, la Sfânta Liturghie au participat preacucernicii părinţi consilieri Daniel Florin Enascu, Florin Ionescu, Manuel Rusu şi Nicuşor Silviu Dascălu, preacucernicul părinte Ramon Eugen Ilie, protopop de Călăraşi, preoţi şi diaconi.

În numele Consiliului Local, domnul primar Gabriel Oroianu a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Vâlcelele, Preasfintitului Părinte Episcop Vincenţiu.

Preasfinţitul Părinte Episcop a săvârşit Slujba Parăstasului pentru fericiţii ctitori, slujitori şi binefăcători a bisericii parohiale din localitatea Vâlcelele.

 La sfârşitul Sfintei Liturghii, într-un cadru oficial, Preasfinţitul i-a înmânat deputatului Vasile Iliuţă Ordinul Crucea Sloboziei în grad de cavaler, că recunoştinţă faţă de tot ajutorul acordat Bisericii Ortodoxe Române Primăriei,

Primarul Gabriel Oroianu i-a fost înmânată Medalia aniversară a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Însoţit, de un sobor de preoţi şi de mai mulţi cântăreţi bisericeşti, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, P. S. Vincenţiu, le-a făcut o surpriză membrilor unei secţii de votare din satul Floroaica, comună Vâlcelele.

P.S. a dorit să-şi exercite dreptul la vot chiar în comună pe care onorat-o cu prezenţa să.

Prea Sfinţia Sa a explicat că va ajunge târziu în localitatea de domiciliu şi doreşte foarte mult să voteze pentru alegerea preşedintelui României. Chiar după încheierea slujbei religioase, episcopul i-a îndemnat pe credincioşi să meargă să voteze, fără să sugereze în vreun fel candidatul.

Nelu Bălaşa

[wzslider autoplay=”true”]

scurt istoric al bisericii din comuna Vîlcelele

              Initial, locuitorii din Crucea-Giurca, numele sub care localitatea Vilcelele de astazi a intrat in istorie, nu au avut o biserica a lor. Pentru slujbelele la zile de sarbatoare, dar si pentru respectarea datinilor legate de botez, nunta ori inmormantare, ei trebuiau sa apelelze la biserica din Mihai Voda

          Parohia Crucea a luat fiinta in anul 1914, cand s-a terminat constructia bisericii. La 8 aprilie 1965, Arhiepiscopia Bucurestilor comunica Protoieriei raionului Calarasi ca, la propunerea Consiliului Eparhial, Prea Fericitul Parinte Patriarh Justinian a aprobat denumirile propuse de parohiile din Protoieria Calarasi in conformitate cu noile denumiri ale satelor si comunelor, parohia Crucea urmand sa se numeasca parohia Vilcelele

          Constructia bisericii cu hramul Sf. Dumitru a inceput in anul 1908 si s-a terminat in anul 1914, an in care a avut loc si sfintirea. Constructia nu a decurs usor dar, cu toate greutatile intampinate, mai ales la strangerea fondurilor, in anul 1914 a fost terminata constructia, iar cu ocazia sfintirii a fost intocmit urmatorul

document, pentru fondarea si sfintirea bisericii din comuna Crucea, judetul Ialomita:

    “ In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, ziditus-au in comuna Crucea judetul Ialomita o sfanta si dumnezeiasca biserica intre anii 1908-1914 avand hramul Sf. Dumitru. Zidirea s-a inceput in anul 1908 cu ajutorul Dlui Gogu Frunzeanu si al Dei Clementina G. Frunzeanu si cu ajutorul locuitorilor satului Crucea cum si cu alte ajutoare si s-a sfintit azi 27 aprilie 1914 in al 48-lea an de glorioasa domnie A.M.S Regelui nostrum Carol I si in al III-a an al Arhipastoriei I.P.S Mitropolit Primat D.D. Dr. Konon Aramescu – Donici, Prim ministru al Tarei fiind Dl Ion I.Bratianu, iar Ministru al Cultelor si Instructiunei Publice Dl Ion G. Duca.

         Sfintirea s-a facut intocmai dupa Tipicul Sf. Sinod, de catre P.S. Arhiereu Meletie Constanteanu insotit de Protoereu (l) Judetului Pr. Dobre Sachelarie si alti preoti si clerici distinsi, la care sfintire a participat un numar de credinciosi si cu care ocaziune s-a pronuntat si cuvenita predica despre insemnatatea si rolul bisericii ortodoxe la Poporul Romanesc de catre Pr. Sf. Arch. Meletie Constanteanu.

        Acest act semnat de cler si de autoritatile locale s-a facut in patru exemplare, din care unul se va pune in piciorul Sfantului Pristol, unul se va scri(e) pe o lespeda de piatra si se va aseza deasupra usei de intrare, unul se va pastra in arhiva parohiei, iar al IV-A se va inainta  Cancelariei Sf. Mitropolii, atat pentru stiinta istorica pe viitor cat si spre vecinica pomenire a tuturor bine-facatorilor Ctitori si ostenitori ai acestui Sf. si Dumnezeiesc Locas.

       Anul 1914 luna aprilie 27, Meletie Arhiereu.” 

       Exista  si o placa de marmura, amplasata mai tarziu, cu urmatorul text:

      “ACEASTA SFANTA BISERICA S-A RIDICAT DE CATRE GOGU FRUNZEANU SI SOTIA SA CLEMENTINA IN MEMORIA FRATELUI SEU TACHE SI CUMNAT IMPREUNA CU OBSTEA LOCUITORILOR DIN ACEASTA COMUNA INTRU CINSTEA SI POMENIREA MARELUI MUCENIC DIMITRIE SUBT DOMNIA M S REGELUI CAROL I SI ARHIPASTORIA I P S S CONON PRIMAT AL ROMANIEI 1914” 

           De asemenea, la intrare, in dreapta, se afla portretele ctitorilor si o placa cu inscriptia :

“Aici odihneste osemintele ctitorilor acestei sfinte  biserici Elena Frunzeanu – nascuta Filitis – cu fiii Gogu, Tache  si cumnata Catinca Dumitrescu ”

          Pictura bisericii a fost executata pentru prima data in anul 1914 si a fost refacuta in anul 1945 de catre pictorul Nita Angelescu. Pentru ca pictura se degradase destul de mult, in anul 1971 a fost intocmit de catre pictorul bisericesc autorizat Eugen Profeta din Bucuresti, devizul si caietul de sarcini privind lucrarile de reconditionare a picturii, aprobat de Arhiepiscopia Bucurestilor.

         Este de demn de relevat, ca un simbol al trainiciei bisericii, al pastrarii autonomiei sale sub vremi, faptul ca primul preot care a slujit aici, parintele Sporea Ion si-a pastrat aceasta functie vreme de 39 ani, din 1914 pana in 1953.

          Si tot ca un simbol al fortei bisericii din Vilcelele poate fi amintit si faptul ca dupa ce a slujit in acest lacas vreme de 10 ani, preotul Eugen Barz a devenit protopop al Calarasilor.

                Urmare a lucrarilor de restaurare efectuate in perioada 1998-2001, in ziua de 11 noiembrie 2001, Prea sfintitul Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor a poposit in mijlocul multimii impresionante de credinciosi, tineri si varstnici, care au venit sa asiste la un moment sublime si poate unic pentru multi dintre ei: slujba resfintirii bisericii, cu o noua pictura realizata in tehnica ulei de catre pictorul Cristea Nicolae.

            In anul 1998, odata cu numirea in aceasta parohie a Prea Cucernicului Pr. Ioan Ionce au inceput lucrarile de restaurare integrala, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Dr. Damaschin Coravu, Episcop al Sloboziei si Calarasilor.

De mentionat ca preotul Ioan Ionce este si profesor de religie la scoala din comuna, el asigurand indrumarea sufleteasca a tinerei generatii.

          Demn de lauda este si parteneriatul dintre Biserica din Vilcelele, reprezentata de preotul Ionce Ioan si Consiliul Local Vilcelele, reprezentata de edilul localitatii, domnul Primar Iliuta Vasile.

 Backup_of_Backup_of_Backup_of_Backup_of_Backup_of_Backup_of_archiudean

Slujba de sfintire a apei, in ziua de Izvorul Tamaduiri

  Sarbatorirea “Zilei Eroilor” in comuna Vilcelele, alaturi de veterani de razboi, tineri ai satului, oficialitati locale si reprezentanti ai structurilor judetene, invitate.

               Incepand din primavara anului 2010, Biserica Parohiala Vilcelele, in urma documentatiei depuse, a indeplinit criteriile de eligibilitate, pentru a fi inclusa in Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, prin proiectul “Activi in comunitate”, proiect finantat din Fondul Social European “Investeste in Oameni”, proiect ce se va desfasura in consultanta cu Asociatia Socio-Culturala “Matei Basarab” din Slobozia si Episcopia Sloboziei si Calarasilor, precum si in parteneriat cu Primaria comunei Vilcelele.

             Obiectivul acestui proiect este reprezentat de consolidarea capacitatii structurilor parohiale de a promova dezvoltarea comunitara si coeziunea sociala la nivel local.

            Nu putem incheia scurta prezentare a bisericii Vilcelele, judetul Calarasi, fara a enumera aici, pe cei care impreuna cu Preotul Ionce Ioan, asigura buna desfasurare a activitatilor parohiale, ne referim aici la membrii consiliului si comitetului parohial:

  • Dascal – Ifrim Petre, Ivan Nicolae, fost dascal
  • Epitrop – Sima Grigore
  • Serviciul social – Ifrim Minodora
  • Serviciul Misionar – Cojocaru Manda
  • Serviciul Cultural – Ionce Elena
  • Serviciul pentru Tineret – Moise Lucica
  • Serviciul administrative/gospodaresc – Ivan Maria

 “ Binecuvinteaza Doamne, pe toti care iubesc podoaba Casei Tale”

 

 

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page