Familie, Lifestyle — august 20, 2019 at 14:50

Protecția solară pentru păr și scalp, recomandată de specialiști – de ce ai nevoie de ea?

by

Am fost dintotdeauna obișnuiți să ne protejăm pielea și ochii de razele soarelui, dar nu se poate spune același lucru despre păr. Cu toate acestea, și el este supus la aceleași raze nocive și este primul cu care soarele intră în contact. Cum ne protejăm, în plin sezon estival?

Cei cărora le place să petreacă mult timp pe șezlong vor fi inevitabil afectați de raze și gradul de deteriorare este întotdeauna determinat de perioada petrecută, dar și de cât de intense sunt razele UV. Părul devine, treptat, tot mai aspru și mai decolorat, iar tendința generală este de fragilitate și rupere mai rapidă decât în mod normal.

Am vorbit cu specialiștii în îngrijirea părului de la Haircare.ro, care ne-au explicat cum putem să ne protejăm părul și scalpul în plin sezon estival, când expunerea la soare nu poate fi evitată.

Cele mai frecvente probleme ale părului și ale scalpului, pe timp de vară

Iată care sunt cele mai des întâlnite provocări pe timpul sezonului estival:

Expunere mai ridicată pentru persoanele cu păr rar

Faptul că scalpul este acoperit de păr nu ajută mereu. Acesta reprezintă o zonă sensibilă a corpului, iar persoanele cu părul rar sunt cu atât mai mult expuse la efectele razelor UV.

Oxidarea părului

Razele UV oxidează și decolorează părul în mod similar cu pudra decolorantă și poate chiar să ardă pielea scalpului.

Decolorarea părului

Pigmenții părului se decolorează mai repede de la expunerea la soare, dar chiar și părul natural are de suferit. Unei persoane cu părul complet natural poate să i se deschidă nuanța cu până la trei tonuri, în sezonul verii. Pe lângă asta, textura lui se schimbă și devine aspru și casant.

Apa din piscină și din mare amplifică degradarea părului

Apa sărată și cea cu clor pot să amplifice procesul de uscare și degradare a părului, în combinație cu expunerea la soare. Mai mult, cu cât cineva petrece mai mult timp în apă, cu atât părul este mai afectat deoarece razele soarelui se reflectă în apă și apoi în păr.

Ce este protecția solară pentru păr și de ce să o folosim?

Am vorbit cu Adriana Gae, Marketing Manager Haircare.ro, care militează pentru o bună informare a oamenilor despre riscurile la care ne supunem atunci când petrecem timp la soare fără să ne protejăm adecvat: „De multe ori când ne gândim la produse SPF, ne vin în minte doar cele care se aplică pe piele. Deși în afara țării se vorbește foarte mult de protejarea capilară, în România subiectul este unul destul de nou.”

Pentru persoanele cu părul mai rar, mai fin ori pentru cele cu părul închis la culoare (este cunoscut faptul că nuanțele închise absorb mult mai intens lumina), folosirea unor produse cu SPF este recomandată în perioadele în care razele sunt la intensitate maximă.

Distrugerea țesuturilor pielii ori a firelor de păr este cauzată de razele UV. Acestea sunt un tip de radiații electromagnetice emanate de către soare. În funcție de lungimea de undă, ele pot fi măsurate în nanometri astfel: UVV (lungime de 100-200 nm), UVC (lungime de 200-290 nm) – ce sunt blocate de stratul de ozon iar cele mai periculoase pentru oameni sunt UVA (lungime de 315-380 nm) sau UVB (lungime de 290-315 nm).

„Părul deteriorat este foarte greu de reparat și necesită multe luni, dacă nu chiar ani să îl aducem în forma ideală. Vara, pe lângă produsele obișnuite de îngrijire pe care le folosim, putem să adăugăm și uleiurile ori tratamentele care ajută ca părul să reflecte lumina primită în exces”, a completat Adriana.

Tocmai de aceea este absolut necesară aplicarea unor produse profesionale cu protecție UVA/UVB.

Ca să fie eficiente, ele trebuie aplicate de la la rădăcină până la vârf ca să protejeze atât firul de păr, dar și scalpul prin intermediul unei pelicule protectoare. De cele mai multe ori, aceste produse sunt special concepute pentru păr și au o textură ușoară ce nu încarcă părul și nici nu îl îngrașă.

Pentru că firele de păr conțin proteină de keratină, majoritatea acestor produse sunt bogate în keratină și ajută firele de păr să nu-și schimbe structura chimică foarte mult din cauza căldurii excesive.

Ce trebuie să facem ca să ne protejăm părul și scalpul de soare?

Aplică protecție solară cu regularitate

Dacă în cazul produselor cu SPF pentru piele trebuie să le aplici la un interval regulat și neapărat după ce ai ieșit din piscină sau din mare, aceeași regulă este valabilă și pentru produsele de protecție solară pentru păr. Ele au filtrele UVA/UVB și asigură o protecție eficientă, dar pentru o perioadă limitată. Există o mulțime de produse pentru toate tipurile de păr, pe care să le aplici în timpul concediului, dar și pentru plimbările zilnice, cum poți găsi în selecția Haircare.

Hidratează-te

Hidratarea este o regulă de aur în orice anotimp, dar mai ales atunci când temperaturile ating peste 30 de grade. Pentru că firele de păr, dar și scalpul au nevoie de o hidratare constantă, consumarea cât mai multor lichide, dar și folosirea unor produse destinate special create ajută foarte mult.

Clătește-ți părul imediat ce ieși din mare sau din piscină

Clătirea părului în maximum o oră de când ai ieșit din apa mării sau din piscină poate face diferența în nivelul de uscare a părului. Atât sarea, dar și clorul sunt două substanțe care usucă și înăspresc firele de păr, dar pot irita și scalpul.

Poartă pălării

Vrem să facem cât mai cunoscut faptul că există riscuri pentru sănătate la care ne supunem în mod involuntar. Prevenția este de zece ori mai bună decât repararea, mai ales atunci când se poate.”, ne-a explicat Adriana Gae.

Cel mai bun remediu împotriva problemelor de sănătate este chiar prevenția. Pălăria este la fel de necesară vara cum sunt mănușile pe timpul iernii. Fie la plajă sau doar prin oraș, poartă pălăria oriunde ai merge.

Folosește șampoane fără sulfați

Șampoanele fără sulfați curăță blând părul, fără să îl deshidrateze sau să îl degradeze. În schimb, cele cu sulfați curăță foarte bine părul, însă folosite în exces pot face un scalp iritat și un păr degradat în timp.

Nu doar specialiștii Haircare în îngrijirea părului, dar și medicii dermatologi recomandă să folosești produse de protecție solară pentru păr și scalp, zonele cele mai neglijate pe timp de vară. Efectele nocive ale soarelui sunt tot mai puternice, iar protecția pielii, dar și acestor zone sensibile trebuie să fie pe măsură pentru a te bucura de un corp sănătos și frumos.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page