Interviuri — iulie 3, 2015 at 18:30

PROIECTUL “SATUL MEU, AFACEREA MEA” SE TRANSFORMA INCET, DAR SIGUR IN “SATUL NOSTRU, AFACEREA NOASTRA”

by

 

Proiectul “SATUL MEU, AFACEREA MEA” este finantat din Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, Axa prioritara 5 “Promovarea  masurilor active de ocupare”,  Domeniul major de interventie 5.2. “ Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale  in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca”. Proiectul este implementat de ROMPAN, in parteneriat cu SC RGIC Consultanta SRL,  SIVECO si European Union Experts EUE-AUSBL.

Cate 28 de persoane fac parte din grupelede calificare in meseria de patiser, grupe care isi desfasoara activitatea in localitatile Sarulesti Gara, Dor Marunt-Dalga, Manastirea, Spantov si Chirnogi. Proiectul se desfasoara la nivel national si are ca obiectiv transferarea de competente teoretice si practice in meseria de patiser,  brutar, lucrator in comert, antreprenoriat, abilitati IT, pentru un numar de aproximativ 1600 persoane.

Pentru a afla amanunte despre aceasta initiativa  l-am contactat pe dl. Ghedzira Nicolae, care are calitatea de Coordonator Centru Regional P1 Regiunea Sud-Muntenia, expert pe termen lung.

– Cum se mai desfasoara proiectul?

-Dupa lansarea acestuia si convocarea participantilor la cursuri, a mai fost nevoie de mici reglaje tinand cont de faptul ca in anumite situatii,  persoanele inscrise initial nu au mai putut participa. Cauzele au fost diverse, dar de fiecare data  obiective. Mentionez ca pentru cursanti, de la caz la caz, au fost asigurate conditii de transport de la domiciliu la locatiile unde isi insusesc partea teoretica si participarea la practica. Administrativ, au fost multe activitati care au necesitat o preocupare deosebita pentru selectarea celor mai potrivite oferte de furnizare a hranei pentru cursanti, identificarea lectorilor reprezentativi pentru aceasta activitate si multe altele asemanatoare. Important este ca am inceput si ca prezenta la curs este mult peste asteptari. Practic, nu lipseste nimeni. Una dintre explicatii ar putea fi , ca atat in perioada de identificare, cat si in cea de consiliere, acestora li s-au furnizat informatiile adecvate despre beneficiile participarii. De asemenea, au fost  motivati si constientizati corespunzator. Daca la inceput erau interesati doar de banii pe care ii vor primi pentru participarea la curs, in aceasta faza a implementarii  proiectului, cursantii si-au revizuit motivatiile, dorinta de a se dezvolta personal in aceasta calificare, de a-si gasi un loc de munca ulterior si de ce nu, de a-si deschide propria afacere in domeniu, a devenit una prioritara.

– Cum se desfasoara aceste cursuri si cum s-ar putea explica atractivitatea pe care spuneti ca acestea au generat-o in randul beneficiarilor?

-In primul rand, organizatoric ne-am asezat foarte bine, clarificandu-se din start drepturile si obligatiile cursantilor prevazute intr-o conventie de participare, pe care fiecare dintre ei si-a insusit-o. Asa  cum am afirmat anterior, am suspectat ca interesul acestora, in prima faza, era explicat de suma prevazuta pentru fiecare dintre participant la finalizarea cursului. Ulterior, si aici a fost o strategie care a iesit putin din tiparele curriculare ale cursului, am generat dezbateri care au asezat informatiile teoretice prevazute in module, langa posibilitatea si oportunitatile practice de a-ti folosi in mod concret certificatul de participare obtinut si cunostintele, in strategii personale de imbunatatire a situatiei fiecaruia. Pe langa elementele specifice meseriei, cursantii au participat cu interes la transferul de cunostinte teoretice privind antreprenoriatul, managementul oricarei afaceri si mai mult de atat, s-a discutat despre exemple de buna practica in teritoriu, care dovedesc ca se poate. Proiectul nostru incearca sa adauge o plus valoare fata de proiectele POSDRU in general, prin faptul ca in partea de sustenabilitate a acestuia, dupa terminarea cursurilor, cursantii vor ramane in atentia noastra, li se va urmari traseul o perioada de timp. Vor fi sustinuti sa-si gaseasca un loc de munca si chiar mai mult de atat. Se pune un accent deosebit pe identificarea unor oportunitati ocupationale,  care ar putea fi abordate de cursanti prin mentorarea personalizata a acestora in procesul de initiere a unor activitati generatoare de venit . Speram sa lasam una, doua, sau mai multe afaceri incepute chiar din timpul cursului, care ulterior sa se extinda si sa se modernizeze. Sigur, la inceput nu ne gandim la lucruri spectaculoase. Dar structurarea unor intreprinderi de insertie din economia sociala, constituirea unor parteneriate care sa asocieze resursele de tot felul existente in zona cursantilor, identificarea unor oportunitati de finantare existente pe piata si alte interventii asemanatoare, pentru care cursul creeaza conditii corespunzatoare, ar fi un foarte bun inceput.

– Ce va face sa credeti ca toate aceste aspecte se vor intampla in mod concret?

-Se spune ca ratezi 100% fiecare lovitura pe care nu ai dat-o. Estimarile noastre si modul in care este prevazut a se desfasura acest curs, obiectivele prevazute si rezultatele asteptate, cel putin teoretic, sunt concepute astfel incat sa se ajunga la aceste rezultate. Lectorii selectati sunt foarte priceputi si au inteles inca de la inceput ca nu au venit pentru a crea o relatie de tip elev-profesor si ca parcurgerea  modulelor din suportul de curs este doar un indicator cantitativ. In relatia de empatie si buna comunicare  dintre lector si participant, care sta la baza calitatii desfasurarii procesului de formare, increderea si speranta cursantilor, se cuantifica corespunzator si se masoara prin nivelul de pregatire teoretica si practica dobandit. Traim intr-o lume reala si suntem constienti cu totii ca nu este un lucru simplu  sa-ti indeplinesti aceste deziderate. Majoritatea participantilor se regasesc in zona persoanelor aflate in risc de excluziune sociala si economica, someri in cautarea unui loc de munca sau vin din alte categorii vulnerabile. Oamenii acestia, cu mare greutate achieseaza la initiative, care  urmaresc un aspect simplu, dar pana la urma foarte complicat. Noi spunem ca “ ii ajutam sa se ajute singuri”. De aceea, asocierea oportunitatilor din cadrul acestui program cu furnizarea de informatii si de exemple concrete de obtinere a resurselor, intaresc speranta acestor oameni ca poate a sosit momentul sa faca un mic salt in evolutia lor  personala. Vorbim acum mai mult despre “satul nostru” decat despre “satul meu” si despre “afacerea noastra”, decat despre “afacerea mea”. Este un progres, cel putin in abordare.

Cum vedeti acest proiect in contextul programelor europene sau guvernamentale care urmaresc furnizarea de formare si calificare?

-Urmarind stategiile europene pe care Romania si le-a insusit si le aplica, este lesne de inteles ca practic vorbim de o schema logica pe care nu poti face altfel decat sa o aplici. Statisticile arata, din pacate, ca la nivel national numarul celor cuprinsi in programe de asistenta sociala si de transferuri de la bugetul statului este ingrijorator de mare. Se pare ca nu am iesit din mentalitatea indusa de sistemul pe care nu demult l-am parasit, multi au ramas nostagici si asteapta de la un stat al bunastarii generale, iluzoriu, sa li se dea, sa li se asigure, au dreptul, li se cuvine si multe altele asemanatoare. Incet, incet, au devenit captivi si greu sunt scosi din aceasta stare. Legea venitului minim garantat incurajeaza si intretine aceasat stare contraproductiva, care cronicizeaza fenomenul. Speranta, raza de lumina exista, si ele trebuie valorificate corespunzator in sensul ca prin bani europeni se poate debloca un mecanism care sa reechilibreze in societatea noastra raportul intre cei care produc si cei care se lasa asistati. Si nu vorbim aici despre persoanele care au problem de sanatate, dizabilitati, handicapuri. Vorbim despre aceia care, cuprinsi corespunzator intr-un sistem coerent, ar putea sa-si schimbe viata si mentalitatea. O schema simpla, dar extrem de eficienta  contine: – prima faza –  scolarizarea, pregatirea, calificarea sau recalificarea prin folosirea banilor europeni. O alta faza se intampla in momentul dobandirii increderii in fortele proprii, cand de pe plaja numeroaselor oportunitati de finantare existente, poti sa iti obtii resurse. Poti da drumul unor initiative generatoare de venit,  chiar start-up, dar numai facand dovada pregatirii si calificarii necesare. Ulterior, responsabilitatea si seriozitatea gestionarii acestor fonduri  iti pot oferi perspectiva unei dezvoltari corespunzatoare. Nu este o treaba simpla si noi stim cu totii acest lucru. E nevoie insa sa incerci, sa incepi, fiindca o strategie nationala   in acest sens chiar exista si un aspect foarte important, exista si resurse. Proiectul se aseaza in acest context si incearca pentru 1600 de persoane sa constituie trambulina de pe care sa se poata lansa in zona unui alt standard de viata propriu. Incercam sa cream si sinergia necesara cu alte oportunitati complementare.

Va dorim sa reusiti!

Ne dorim sa reusim!

Ionut Udescu

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page