Cultură şi Educaţie, Educaţie — noiembrie 16, 2014 at 16:12

PROIECT: O noua categorie de angajati in gradinite – ASISTENTII SUPRAVEGHETORI

by

 Absolut toate experienţele pe care copiii noştri le trăiesc în primii ani de viaţă vor contribui la modelarea personalităţii lor. Pe cât posibil, trebuie evitate erorile educative, pe care le-am putea regret amarnic ulterior. Indiferent cât de bune  ar fi deprinderile pe care le capătă copilul acasă, el poate poate avea de suferit din pricina lipsei de profesionalism a unor  angajaţi care il au în grija… în cadrul gradinitelor.

copiiPe vremuri, mamele erau cele care vegheau necontenit ca încă de la primii paşi în viaţă copilul să avanseze pe drumul cel drept, pentru a avea un trai împlinit şi a nu risca mai târziu să rătăcească pe cărări spinoase, întortocheate. Cu educaţia nu-i de  joacă.

Să spunem fără ocolişuri: Centrele de reeducare  şi  puşcăriile sunt pline de indivizi care, în copilărie, au fost neglijaţi, lăsaţi să înveţe legea periferiei societăţii sau trimişi direct la furat ori la cerşit.

Astăzi, când opţiunile individuale ale mamelor sau insuficienţa veniturilor familiale impun ca ambii părinţi să se afle “în câmpul  muncii”, gradinitele au un rol foarte important în supravegherea şi educarea celor mici.

Meseria de asistent-supraveghetor… Află cum va fi reglementată!

Primii şapte ani (nu atât “de acasă”, cât de la creşă şi grădiniţă!) sunt esenţiali în formarea psihică a omului. De aceea, personalul  didactic trebuie să fie atent selecţionat şi serios instruit. Educaţia copiilor nu se poate face la întâmplare, cu amatorism. După cum nu se poate face nici cu pedepse corporale, sancţiuni umilitoare şi vorbe de ocară (ce pot vătăma  grav încrederea în sine a copilului)!

Oricine a trebuit vreodată să supravegheze simultan măcar 2-3 copii mici, ştie că aceasta nu e usor. Îţi trebuie nervi de oţel, o energie de alergător de cursă lungă şi o răbdare de ascet. Plus atenţie distributivă şi capacitatea de a te face ascultat!

Ca să nu mai spunem despre elementare cunoştinţe de psihopedagogie şi de prim ajutor, întrucât  năzdrăvăniile celor mici se pot solda cu zgârieturi şi vânătăi.

Un singur educator poate face faţă anevoie unui grup de 20 de copii, mai ales în zilele când micuţii se iau la  sfadă cu disciplina şi se pun, cu toţii, pe şotii.

E dificil să-i supraveghezi. Şi mai greu e să-i educi!

Unii dintre copii acceptă mai greu faptul că trebuie să stea departe de familie, fie şi pentru câteva ore. Şi se  răzbună printr-un comportament problematic.

Alţii, fac la grădiniţă tot ce nu le e permis acasă. În aceste condiţii, devine clar: educatorii au nevoie de sprijin!

Prin propunerea legislativă înregistrată sub numărul B506/2014 la Senat se intenţionează introducerea şi  reglementarea unei noi meserii în învăţământul românesc. Anume, cea de asistent-supraveghetor în ciclul preşcolar de învăţământ.

Educatorul nu e vreun supraom! Nu poate fi omniprezent, pentru a satisface toate trebuinţele copiilor, care au nevoie de îndrumare pentru  sarcinile cele mai simple

În momentul de faţă, educatorii sunt adeseori ajutaţi de către alţi angajaţi ai unităţilor de învăţământ în  supravegherea celor mici.  Deşi sprijinul acesta le e foarte util educatoarelor, calitatea activităţii educaţionale poate fi prejudiciată,  întrucât asistenţa vine din partea unor persoane lipsite de orice calificare în domeniu.

Aşa cum se arată şin expunerea de motive a proiectului de act normativ, este mai mult decât oportună o  reglementare a statutului  personalului cu atribuţii de asistent supraveghetor în gradinite.

Dacă actul normativ are să primească votul parlamentarilor şi are să fie promulgat de către noul preşedinte al României,  ştirile juridice vor anunţa, în curând, condiţiile în care poate fi ocupată funcţia de asistent-supraveghetor.

Conform definiţiei legale, asistentul-supraveghetor va fi acea persoană calificată care-l asistă pe educator  în activităţile sale şi  îi va supraveghea pe copiii aflaţi în ciclul educaţional preşcolar.

Asistenţii-supraveghetori vor trebui să îndeplinească o serie de condiţii.

Persoanele în cauză trebuie să aibă o sănătate impecabilă, lucru care implică, de bună seamă, şi sănătatea  psihică fără cusur, şi trebuie să absolve cursurile speciale de calificare pe care le vor organiza ISJ.

Aceste cursuri nu vor dura sub 3 luni! De asemenea, asistentul supraveghetor trebuie să dovedească absolvirea unor cursuri de prim-ajutor şi de igienă, efectuate, desigur, în instituţii de învăţământ acreditate.

Asistentul supraveghetor va executa sarcinile fixate de către educator (va simţi şi educatorul cum e să fii şef  peste cineva, în afară de copii!

Tot asistentul are să furnizeze sprijin educatorului în activităţile didactice, în îndatoririle sale privind  supravegherea copiilor, educaţia lor şi, mai ales, în preîntâmpinarea unor accidente şi incidente periculoase.

În cele 3 luni de curs necesare pregătirii profesionale a celor care ar urma să asiste la educaţia copiilor noştri,  ei vor trebui să îşi  însuşească, obligatoriu, noţiuni de pedagogie şi psihologia educaţiei.

La finalul stagiului de pregătire teoretică îi va aştepta  examenul, compus dintr-o probă teoretică şi una practică. Promovarea le va aduce în dar diploma de asistent-supraveghetor.

Investiţia în copii este cea mai profitabilă!

Noul proiect legislativ oferă şi informaţii cu privitoare la salarizarea asistenţilor-supraveghetori. Aceştia vor primi o simbrie de 75% din salariul brut al unui educator preşcolar, plus sporurile legale.

E drept, nu echivalează cu salariul unui bancher, dar tot e mai satisfăcător decât ceea ce primeşte astăzi o  persoană necalificată,  ce îndeplineşte exact aceleaşi atribuţii!

Mai important este că, prin întocmirea acestui act normativ, care sperăm că va avea succes în legislativul ţării, copiii noştri vor beneficia, în grădiniţe, de o educaţie optimă şi de o supraveghere mai bună, din partea  unor persoane anume calificate.

Ca de fiecare dată când se are în vedere o propunere legislativă ce are implicaţii băneşti, e necesar, potrivit  legii finanţelor publice,  să fie identificate şi sursele de finanţare.

Adesea, banul public se cheltuie cu largheţe, pe lucruri frivole.

Deşi nu evoluăm în condiţii economice nemaipomenite, ar fi condamnabil să devenim strânşi la pungă tocmai când vine vorba despre cea mai importantă investiţie pe care-o poate face o naţiune.

Investiţia în educaţia şi în siguranţa copiilor!

Copiii sunt…  oricum…  prea puţin amintiţi în discursul politic sau în strategiile guvernamentale…  întrucât ei  n-au drept de vot … iar mulţi dintre părinţii lor se prefac a nu vedea că…  indiferent cine s-a aflat la cârma ţării…  guvernarea s-a făcut în acelaşi mod… cam păgubos!

Copiii sunt viitorul. Ar fi bine să ne gândim mai des la ceea ce va fi după noi!

sursa:lexcafe.ro

 

 

 

1 Comment

 1. Wavatar just spune:

  Daca vorbim de lipsa de profesionalism atunci cu singuranta ea este in primul rand a celor care conduc destinele invatamantului si in general ale statului si abia apoi a unora dintre dacali.

  Laudabila si binevenita o asemenea reglementare care se aliniaza unor norme similare din tari mai civilizate sa spunem asa. Daca daca pentru 20 de copii la un educator nu au fost bani si a trebuit sa lucreze cu 35, acum daca angajam si supraveghetor si o sa cerem 45 de copii nu stiu daca vom rezolva ceva.

  O functie de sprijin este clar buna, pentru ca menirea dascalului este una superioara in raport de activitati cum sunt supravegherea copiilor sau decuparea a sute de materiale individuale spre exemplu. Asemenea activitati mai simple sa le spunem, sunt foarte necesare, insa in ele dascalul isi iroseste potentialul si isi disipa fortele pe care le-ar putea folosi in chestiuni mai dificile legate strict de actul didactic si in care studiile si experienta sa cu adevarat sunt folosite.

  Deci bravo pentru initiativa, mai ramane sa fie si pusa corect in practica. Dar pana atunci angajatii deja existenti in invatamant ar trebui sa isi dovedeasca profesionalismul prin respectarea normativelor deja in vigoare, pentru a nu mai sufoca grupele de copii si clasele! Si ma refer atat de efectivele de copii cat si de formalitatile impuse fara cap. Si tot cei care conduc sunt primii vinovati dar cei care executa vor fi primii sanctionati cand ceva merge prost.

  Una peste alta insa dragi colegi, indiferent la ce nivel va aflati, nu uitati ca respectarea unui ordin vadit nelegal atrage raspunderea dumneavoastra! Ca cei de sus mai schimba o reglementare si stiu sa se spele pe maini precum Pilat, dar bietii copii sunt in mainile noastre!!!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page