Sărbătorirea a o sută de ani de la Marea Unire din 1918 este moment de readucere în memoria colectivă a luptei de veacuri a românilor pentru unitatea si integritatea națională. Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma primului război mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa.
Marea unire este sărbătoarea tuturor românilor. Desăvârşirea unităţii naţionale este fapta istorică a întregii naţiuni române. Ființa noastră este încărcată de sacrificiul depus de strămoșii noștri. Suntem datori țării în care ne-am născut și este timpul să învățăm să o prețuim la adevărata ei valoare.
INFORMATII DESPRE APLICANT
NUMELE UNITĂȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT APLICANTE: Colegiul Național ,,Barbu Știrbei“
ADRESA: mun. Călărași, jud Călărași, tel. 0242312968 fax: 0242312968 e-mail cn.barbustirbei@gmail.com, web: http://www.cnbs.ro
MANAGER PROIECT: director, prof. Eufrosina Amza
COORDONATOR : Dorobantu Ion, Ionescu Corina-Mihaela
ECHIPA DE PROIECT: Decu Marilena, Herghelegiu Maricica, Mihai Simona–Oana, Antonaru Iuliana, Mustatea Anca-Monica, Duta Valentina …. .
INFORMATII DESPRE PROIECT
TITLUL PROIECTULUI: ,,Colegiul Național ,,Barbu Știrbei și Centenarul României”
CATEGORIA în care se încadrează proiectul: cultural – artistic
REZUMATUL PROIECTULUI
Proiectul a fost conceput în vederea desfășurării unor acțiuni de stimulare a interesului elevilor pentru cunoașterea evenimentelor istorice din preajma și din timpul Marii Uniri din 1918. De asemenea, insuflarea dragostei pentru strămoşii noştri, pentru trecutul istoric al poporului nostru, pentru realizările istorice şi culturale, pentru limba română, pentru păstrarea obiceiurilor și tradițiilor strămoșești, precum şi pentru cinstirea memoriei personalităţilor pe care le-a dat acest popor de la începuturile sale şi până azi, sunt doar câteva din subiectele pe care le abordăm cu ocazia acestui proiect. Grupul țintă si partenerii implicați arată importanta acordată acestui eveniment.
PREZENTAREA PROIECTULUI
ARGUMENT
Sărbătorirea a o sută de ani de la Marea Unire din 1918 este moment de readucere în memoria colectivă a luptei de veacuri a românilor pentru unitatea si integritatea națională. Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma primului război mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa.
Marea unire este sărbătoarea tuturor românilor. Desăvârşirea unităţii naţionale este fapta istorică a întregii naţiuni române. Ființa noastră este încărcată de sacrificiul depus de strămoșii noștri. Suntem datori țării în care ne-am născut și este timpul să învățăm să o prețuim la adevărata ei valoare.
SCOPUL
Promovarea evenimentelor legate de Centenarul României; formarea în rândul elevilor a sentimentului de apreciere, respectare și promovare a valorilor autentice, românești, prin ansamblul activităților educativ-formative, complementare procesului de învățământ
OBIECTIVE :
– cunoașterea importanţei istorice a zilelor de 27 martie, 15 noiembrie si 1 Decembrie;
– dezvoltarea competențelor de cercetare, selectare, interpretare și valorificare a informațiilor istorice cu privire la desfăşurarea evenimentelor din anul Marii Uniri – 1918. ;
– stimularea interesului elevilor față de studiu şi lectură;
– localizarea în timp şi spaţiu a evenimentele istorice;
– îmbogăţirea orizontului cultural şi spiritual al elevilor prin identificare și prezentarea obiectelor / documentelor de familie, care au aparținut străbinicilor participanți la Primul Război Mondial și Marea Unire material de la 1918.
– realizarea panoului publicitar cu elevii ,,SUNTEM URMAȘI De EROI!” pe baza dovezilor că străbunicii au participat la Primul Război Mondial
– organizarea unei expoziții cu obiecte și materiale ale străbunicilor participanți la Primul Război Mondial și Marea Unire material de la 1918.
– inventarierea monumentelor cu eroii din timpul Primul Război Mondial și realizarea unei galerii foto în holul liceului.
– manifestarea imaginației creatoare privind evenimentul aniversat în desene, pictură, postere, hărți, in confecționarea de insigne aniversare si stegulete, etc ;
– participarea la realizarea unor spectacole artistice
– dezvoltarea abilităților de utilizarea a mijloacelor TIC și multi-media prin realizarea unor documentare și material de popularizare, difuzate periodic la stația de amplificare a colegiului.
GRUP ȚINTĂ:
-beneficiari direcţi: elevii din învăţământul liceal si cadrele didactice
-beneficiari indirecţi: părinti, membri ai comunitatii locale.
PERIOADA DE DESFĂȘURARE A PROIECTULUI: noiembrie 2017- decembrie 2018
RESURSELE PROIECTULUI
Resurse umane: elevii colegiului; cadrele didactice ale colegiului; invitaţi; preoții colaboratori; reprezentanti ai administratiei publice si ai unor instituții educative, părinţi.
Resurse materiale: cărţi; mape; imagini; hârtie; texte literare și istorice; fotografii; laptop/PC; vid; imprimantă; copiator; recuzite diverse pentru jocurile de rol/spectacole artistice, aparat foto; stație de amplificare, imagini/fotografii, steguleţe, diplome
Resurse informaţionale: Internet; biblioteca şcolară și județeană; cabinetele școlare
Discipline implicate in proiect: Istorie, Limbă si comunicare, Geografie, Informatică, Educaţie muzicală, Educaţie plastică/, Religie
PARTENERI : Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, Primăria municipiului Călărași, Cultul Eroilor Călărași, Biblioteca județeană ,,Alexandru Odobescu” Călărași, Muzeul de Istorie ,,Dunărea de Jos” Călărași și Parohiile ortodoxe din localitățile de domiciliu ale elevilor, Comitetul de părinți, Consiliul elevilor
SURSE DE FINANTARE : autofinantare, Primăria municipiului Călărași, agenți economici
DESCRIEREA ACTIVITĂȚILOR:
Activitatea 1
Sărbătorirea Zilei naționale a României, prin activități specifice- 28 noiembrie 2017.
-Prezentarea importantei zilei de 1 Decembrie de către profesorii de Istorie din școală.
-Prezentarea ,,României Mari “ ,hartă de mari dimensiuni realizată de elevi prin tehnica colajului, plasată în holul colegiului;
-Spectacol didactic al elevilor de la ,,Colegiul Național ,,Barbu Știrbei” – participanți toti elevii si cadrele didactice
Activitatea 2
-Evocare: „MICA UNIRE”- 24 Ianuarie 2018 la cabinetul de istorie și la orele de dirigenție
-Sceneta cu conținut istoric ,, Cuza – domn al Principatelor”. Joc de rol , Domnitorul Al. I Cuza pe holurile liceului
Activitatea 3
-Documentar prezentat la stația de amplificare a colegiului ,, Unirea Basarabiei cu România , primul pas spre România Mare”
– Evocarea prin cântecul istoric a zilei de 27 martie 1918 la stația de amplificare a colegiului
– Dezvelirea hărții,, Unirea Basarabiei cu România”, realizată de elevi pe spațiul pietonal din holul liceului
Activitatea 4
Marcarea zilei de 9 mai prin activități specifice.
– joc de rol, cântec și dans din statele membre ale U.E
-cenaclu ,, specificul național la români”
Activitatea 5
De ziua învățătorului
-Simpozion de istorie locală ,,Cinstim memoria înaintașilor” – în sala de sport cu participarea tuturor elevilor și profesorilor (prezentarea obiectelor și documentelor de familie , a poveștilor auzite de la bunici și parinți, a creațiilor personale dedicate Marii Uniri)
-Înmânarea diplomei ,,Urmași de eroi”
-Dezvelirea panoului omagial ,,SUNTEM URMAȘI De EROI!”
-Documentare , evocări și cântece istoric la stația de amplificare
-Dezvelirea expoziției cu:
- Obiecte și materiale din patrimoniul familiilor: cărți poștale, scrisori, medalii, fotografii, certificate de împroprietărire, monede care au circulat în provincii și în România Mare
- fotografii cu monumentele eroilor călărățeni în localitățile de domiciliu ale elevilor
- creațiile elevilor( schițe, desene, picturi, creații poetice, literare, steme, steaguri, postere, dedicate războiului și unirii etc)
Activitatea 6
-Lansarea unui număr omagial al revistei școlii – 15 noiembrie 2018
Activitatea 7
–Spectacolul tematic ,,Noi suntem români’’ dedicat Marii Uniri. Spectacolul va reflecta specificului național folosind ca expresii artistice joc de rol, sceneta, cenaclu, șezătoarea , grupul vocal, etc. – 20 noiembrie 2018.
Activitatea este susținută de toate clasele. Fiecare clasă susține o secvență.
Activitatea 8
-Documentar dedicate Unirii Bucovinei cu România, prezentat la stația de amplificare a colegiului
-Evocarea prin cântecul istoric a zilei de 28 noiembrie 1918 la stația de amplificare a colegiului
-Completarea hărții realizată de elevi pe spațiul pietonal din holul liceului cu Bucovina.
– Spectacol omagial ,,Unirea Bucovinei cu România”
Activitatea 9
Spectacol didactic dedicat zilei naționale și împlinirii a 100 de ani de la făurirea României Mari. Spectacolul se va ține la Sala ,,Barbu Știrbei “a Consiliului Județean. Vor fi invitați toți partenerii și mass-media locală.
REZULTATELE PROIECTULUI ŞI IMPACTUL SCONTAT:
Asigurarea participării active în vederea obţinerii performanţelor;
Realizarea unei expoziţii cu obiecte din patrimoniul familiilor, cu creațiile elevilor și cu monumentele istorice din localitățile de domiciliu ale elevilor.
Realizarea a două hărți cu România Mare amplasate în holurile liceului
Realizarea unui număr de cinci spectacole didactice
Realizarea simpozionului ,,Cinstim memoria înaintașilor”
Realizarea unor documentare și evocări la stația de amplificare
Realizarea unui număr omagial al revista scolii
Identificarea elevilor ,,Urmași de eroi”
Integrarea resurselor rezultate în activităţile ulterioare;
Implicarea activa a elevilor în procesul de initiere si derulare a proiectului ;
Manifestarea sentimentului de dragoste de țara și a simțămintelor patriotice de catre participantii directi si indirecti.
IMPACTUL ASUPRA ELEVILOR:
- Sensibilizarea elevilor privind valorile autentice româneşti;
- Stimularea interesului faţă de promovarea valorilor naţionale;
- Conştientizarea faptului că identitatea naţională este un dar sacru, că aparţinem gliei strămoşeşti;
- Demonstrarea dragostei de ţară şi a mândriei de a fi român;
- Conştientizarea rolului tradiţiilor culturale în propria educaţie;
- Îmbunătăţirea abilităţilor sociale, atitudinilor civice;
- Valorificarea aptitudinilor artistice;
- Creşterea încrederii şi stimei de sine.
IMPACTUL ASUPRA ŞCOLII ŞI COMUNITĂŢII:
- Îmbunătăţirea cooperării între partenerii educaţionali;
- Realizarea materialului suport pentru expoziţii şi panouri omagiale;
- Lansare revistei omagiale
- Creşterea prestigiului şcolii
IMPACTUL AȘTEPTAT:
Stimularea interesului elevilor pentru cunoașterea istoriei;
Stimularea interesului pentru implementarea de proiecte educaționale;
Implicarea elevilor în activități non-formale și conștientizarea faptul ca istoria ne reprezintă şi trebuie cunoscută şi înțeleasă.
Prin informațiile noi obținute şi prin intermediul mijloacelor de promovare elevii vor afla despre faptul că Centenarul Marii Uniri constituie o componentă de educație democratică şi de dezvoltare a sentimentelor de mândrie patriotică.
MODALITATI DE MONITORIZARE /EVALUARE SI DISEMINARE:
Echipa de lucru va realiza, un album foto, o colecție de filme şi un jurnal cu descrierea activităţilor desfăşurate.
Se va urmări ca elevii implicaţi să-şi împărtăsească liber părerile şi impresiile personale asupra temelor propuse la fiecare etapă a derulării proiectului.
Diseminarea se va realiza prin intermediul site-ului scolii http://cnbs.ro cat si în presa judeteana si pe retelele de socializare.
De asemenea se va realiza un numar omagial al revistei scolii.
Participantii vor fi evidentiati prin oferirea unor diplome omagiale.