Dezvoltare durabilă — ianuarie 10, 2018 at 18:08

Programul StartUp Nation” i-a învățat, sper, pe aspiranți câteva lecții importante

by

Programul StartUp Nation a ajuns un fiasco total și în loc să “încurajeze antreprenoriatul” i-a învățat, sper, pe aspiranți câteva lecții importante:

Nu există nimic fără risc. Chiar dacă ai un proiect beton, chiar dacă ai contractul semnat, chiar dacă ai scadență mâine nu înseamnă că ai banii în cont. Banii și activele sunt o certitudine, promisiunile nu.

Regulile jocului nu sunt aceleași pentru actorii privați și cei publici. Mulți şi-au cheltuit economiile, banii moșteniți sau împrumutați pentru a plăti consultanți, chirii ori rate la bănci, în așteptarea banilor de la Minister, ce întârzie să vină. Doar că nu poți cere penalități statului, în timp ce tu plătești dobânzi.

 foto  si text Ovidiu Neacsu

Birocrații nu pierd niciodată. În timp ce aplicanții suportă cheltuielile suplimentare despre care spuneam, birocrații din minister, ministrul și primul ministru (care a secat visteria pentru alte priorități) își primesc bine-mersi salariile majorate.

Asta ar trebui să fie învățătură de minte pentru cine vrea “afaceri” pe bani gratis de la stat. Susținerea antreprenoriatului se face prin taxe și birocrație mai mică, nu luând bani de la afaceri funcționale ca să dai unor proiecte care sună bine pe hârtie.

Dacă funcționarii publici ar fi putut decide din birou de câte cofetării, firme de deaign web și alte afaceri e nevoie, socialismul ar fi funcționat. Nu era nevoie de analizele unor investitori și antreprenori care să aleagă în ce domeniu să investească. Dădea un nene cu pixu’ și gata, aveam economie funcțională.

Ovidiu Neacșu

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page