Cultură şi Educaţie, Educaţie — octombrie 7, 2014 at 16:38

Programa școlară se modifică din nou: mai puține discipline de studiu pentru elevi

by

Programa scolara se modifica din nou. Elevii din sistemul de invatamant preuniversitar vor avea in curand mai putin materii de studiu si mai putine informatii noi de dobandit la fiecare disciplina in parte.

scoalaEcaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, a explicat ca programa scolara este mult prea incarcata, iar elevii nu pot face fata unei cantitati atat de mari de informatii – fapt demonstrat si de rezultatele mai putine favorabile de la examenele nationale.

Andronescu a subliniat faptul ca oficialii din Educatie lucreaza in acest moment la simplificarea programei scolare si reducerea numarului de discipline. “Ne aflam intr-un moment extrem de favorabil celor care gestioneaza sistemul. Ceea ce numim curriculum scolar poate fi realizat, de acum, de la clasa pregatitoare, pana la ultima clasa de liceu. Acesta este, in cea mai mare parte, finalizat. Cred ca se lucreaza acum la ultimii ani de liceu. Eu, in mandatele mele de ministru, nu am avut posibilitatea de a face acest lucru `da capo al fine`. Acum, odata cu clasa pregatitoare, s-a creat aceasta posibilitate”, sustine Ecaterina Andronescu.

Curriculum-ul care este acum in vigoare a fost gandit ca privind scoala ca singura sursa de informare, ceea ce nu mai este valabil, pentru ca elevii au acces, in prezent, la internet, la informatiile pe care le primesc din media, a explicat Andronescu.

“Prin urmare, scoala trebuie sa dea elementele fundamentale, pe care sa se poata construi si care sa ramana, asa cum cred ca scoala trebuie sa se orienteze si spre reperele de valoare morala. Iar aici, orele de religie trebuie sa joace un rol deosebit de important in consolidarea reperelor morale cu care elevul sa mearga mai apoi in viata”, sustine Ecaterina Andronescu.

De asemenea, Andronescu a incurajat conducerea unitatilor de invatamant sa apeleze cu incredere la fondurile structurale, prin care pot imbunatati resursele scolilor si oferi elevilor un invatamant de calitate.

“Sunt proiecte pe care putem sa le scriem pentru fiecare scoala, care sa fie dedicate fie comunitatilor cu multi copii romi, fie parintilor, fie programelor after-school, fie reabilitarii scolilor, pentru ca toate aceste obiective pe care scoala romaneasca le are se regasesc in Acordul de parteneriat pe care Comisia Europeana l-a aprobat si pe care Guvernul Ponta isi construieste acum planurile operationale si Ghidul aplicantului pentru exercitiul bugetar 2014-2020. Au fost corectate cele aprobate in 2007, in care, nici in POR, nici in Programul REGIO, nu erau, in mod explicit, institutiile scolare“, a explicat Ecaterina Andronescu.

Sursa: portalinvatamant.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page