Anunţuri, Ultimile Știri — iunie 1, 2013 at 08:30

Prognoza pentru agricultură pe perioada 30 Mai – 05 Iunie 2013

by

meteo agriculturaCaracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic dar instabilă, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14…23°C, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 15…29°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 5…17°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, cu caracter torenţial, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara. Local, la începutul intervalului, precipitaţiile pot fi însemnate  cantitativ şi de asemenea vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi Olteniei se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul și sudul ţării, unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale speciilor de  câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la culturile tardive, precum şi pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de înspicare (80-100%), înflorire (60-100%) şi maturitate în lapte (10-70%).

Sub aspect fenologic, rapiţa va înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (60-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate deplină.

Floarea-soarelui se va afla predominant la dezvoltarea primei perechi de frunze (60-100%) şi înfrunzire (6-19 frunze).

În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul îşi va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (70-100%) şi înfrunzirea (4-14 frunze).

Cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate va parcurge răsărirea (80-100%), dezvoltarea aparatului foliar (10-70%), precum şi începutul fazei de alungire/îngroşare a axei hipocotile.

La cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi răsărirea (80-100%) şi creşterea lăstarilor laterali (10-100%).

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului, iar la soiurile timpurii de cireş, aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea fructelor.

În toate podgoriile, viţa de vie se va afla în fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor, înflorire, precum şi local, formarea boabelor în ciorchine.

Continuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară(praşile manuale şi mecanice, erbicidări);

Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la culturile de câmp şi plantaţiile pomi-viticole;

Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite ridicate de apă în sol.

Sursa: inmh

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page