Evenimente, Ultimile Știri — februarie 11, 2015 at 23:11

Prof.Dr. Ovidiu Nicolescu, președintele CNIPMMR s-a întâlnit cu întreprinzători din Călărași

by

Miercuri, 11 februarie 2015, la sediul Centrului de Garanții pentru TINEri din Călărași, a avut loc o întâlnire de lucru a prof. Dr. Universitar Ovidiu Nicolescu cu întreprinzători, parlamentari și ziariști.

centru garantii pentru TINEri Calarasi5Cu prilejul acestei întâlniri au fost explorate căi de parteneriat și de conlucrare între structurile locale și centrale, patronale și de stat. Au fost trecute în revistă principalele probleme și preocupări ale întreprinzătorilor și ale Consililiul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

La aceste discuții au participat: deputatul Vasile Iliuță, întreprinzătorii Gabriela Elisei, Dragoș Coman, Liviu Tomescu, Dan Selea, Ionuț Dincă și reprezentanți ai presei locale, Marius Stroe, Eugenia Stănescu, Decebal Mihalache, Valentin Popa și Ioana Victoria Călin. Liliana Manea, Mariana Ionescu de la  Centru de Garanții pentru TINEri Călărași și Nelu Bălașa, președintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Călărași. S-au subliniat obiectivele acestui proiect  și s-a punctat stadiul implementării proiectului Garanții pentru TINEri! Călărași și s-au trasat și proiectat liniile activităților viitoare.

centru garantii pentru TINEri CalarasiElisei Gabriela și Iliuță Vasile au  adus în discuție necesitatea rectificarii și  perfectării Legii Insolvenței și  îmbunătățirea relațiilor dintre întreprinzători și organismele statului.

Președintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu a trecut în revista principalele priorități urmărite de IMM-uri și anume:

1. Adoptarea de măsuri pentru crearea unui mediu de afaceri favorabil.
2. Punerea în aplicare a Legii nr. 62/2014 de modificare a Legii IMM-urilor și a Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor până în 2020.
3. Valorificarea oportunităților de finanțare din programul de relansare economică a Uniunii Europene lansat de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în valoare de 315 miliarde euro, din care 75 miliarde euro pentru IMM-uri
4. Relansarea procesului investițional
5. Susținerea distribuției și comercializării produselor IMM-urilor
6. Stimularea creării de locuri de muncă în sectorul privat
7. Îmbunătățirea absorbției fondurilor structurale
8. Îmbunătățirea accesului IMM-urilor la finanțare
9. Reducerea fiscalității și îmbunătățirea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală
10. Creșterea accesului IMM-irilor la achizițiile publice
11. Creșterea implicării autorităților publice centrale și locale
12. Profesionalizarea managementului public la nivel național și local.

Eugenia Stănescu, Antena 1 Călărași, a subliniat problemele tinerilor întreprinzători de a avea acces mai ușor la clădiri, utilități și resurse și a întrebat despre despre posibilitățile și măsurile la nivel de CNIPMMR care se au în vedere pentru a pune la dispoziția acestor afaceri tinere alte structuri în afara celor care sunt oferite de autorități locale.

În acest context  a fost adusă în discuție și problematica incubatoarelor de afaceri,iar  prof. Dr. Ovidiu Nicolescu a menționat că ” În mod concret CNIPMMR  la București creează un incubator de afaceri unde vor fi plasate 30 de firme. Cadrul legal este creat pentru că a apărut Legea Clusterelor,  dar sunt probleme privind Legea care reglementează Parteneriatele Public Privat, pentru că este o lege foarte proastă datorită faptului că partea publică nu are nici o responsabilitate. Problema pe care o avem este că trebuie garantat privatului că își va recupera banii investiți. În momentul de față întreprinzătorul are toate riscurile și nu îi este garantat nimic”.

”O prioritate la nivel național este schimbarea Legii Parteneriatului Public Privat, pentru ca aceasta să garanteze privatului că banii investiți vor fi recuperați chiar dacă statul blochează sau se retrage din parteneriat. Dacă această lege nu va fi modificată, clustere vor rămâne doar 2-3. Dacă vrem ca să avem câte unul sau două la nivelul fiecărui județ, această lege trebuie modificată”, a subliniat președintele CNIPMMR .

centru garantii pentru TINEri Calarasi3La încheierea întâlnirii, prof.dr.univ. Ovidiu Nicolescu, a adresat un îndemn întreprinzătorilor de a sprijini Centrul De Garanții pentru TINEri Călărași, pentru că acest proiect s-a desfășurat foarte bine la nivel național și se dorește continuarea lui. Se urmărește ca activitatea centrelor să nu se oprească, ci ca acestea să-și amplifice și mai mult activitățile, pentru a da posibilitatea să aibă acces la acest program și mai mulți tineri, care se încadrează în alte categorii de vârste față de proiectul actual care s-a referit strict la categoria cuprinsă între 16-24 ani, urmând ca prin intermediul  centrelor să poată fi ajutați toți acei tineri care au nevoie și vor să fie ajutați.

[wzslider autoplay=”true”]

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page